نقش سپاه در نابودی محیط زیست، جنگلها و مراتع کشور
از جمله پهنههایی که سپاه پاسداران در ۴ دهه گذشته در ایران به نابودی کشانده، محیط زیست، جنگلها و مراتع کشور بوده است.
قسمت پانزدهم:
در مطلب پیشین سلطه سپاه پاسداران بر بخشهای عمده صنعت نفت و گاز ایران مورد بررسی قرار گرفت در این مطلب، نقش سپاه در نابودی محیط زیست، جنگلها و مراتع کشور مورد بررسی اجمالی قرار میگیرد.
در بیش از ۴ دهه تسلط سپاه پاسداران بر منابع ملی کشور، محیط زیست، جنگلها و مراتع کشور نیز آماج سلطهگری، تخریب و نابودی سپاه پاسداران قرار گرفته است.
در این بین سپاه پاسداران با توسل به زور و اسلحه بسیاری از مخالفان این چنگاندازی خود را در داخل و بیرون از زندان به قتل رسانده است.
نابودی محیط زیست توسط سپاه
پهنههای تخریب محیط زیست توسط سپاه پاسداران دارای چنان گستردگی است که فقط ذکر عناوین آن از حوصله چند مطلب خارج است. در این مقال به اجمال به برخی از آنها می پردازیم.
آلودگی محیط زیستی ۴۷ برابری خلیج فارس به نسبت دریاهای آزاد، در اثر حضور پادگانهای نظامی سپاه، مانورهای نظامی بیش از حد در این مناطق و تخلیه زبالههای شیمیایی در این دریا، ساخت پادگان و ستاد فرماندهی نیروی دریایی سپاه پاسداران در پارک ملی سرخه حصار و پناهگاه حیات وحش آن، احداث جاده توسط سپاه در پهنه تالابی پارک ملی بوجاق در استان گیلان و نابودی محیط زیست این تالاب و… از جمله این مواردند.
نابودی جنگلها توسط سپاه
جنگلها نیز از غارتگری و دستاندازی سپاه در امان نماندهاند با وجود اینکه از سال ۱۳۴۱ جنگلها و مراتع ایران ملی اعلام و نزدیک به ۱۲۰ میلیون هکتار جنگلها و مراتع کشور برای بهرهبرداری ملی در اختیار دولت قرار گرفت، اما با روی کارآمدن حکومت ولایت فقیه و تسلط سپاه پاسداران، روند نابودی جنگلها نیز آغاز گشت.
بر اساس گزارش سازمان بازرسی کل نظام، ۷۰ درصد از جنگلهای استان گلستان در اختیار شرکتها و نهادهای صاحب نفوذ است. به عنوان نمونه، لشکر ۲۵ کربلای سپاه پاسداران، ۱۳۰۰۰ هکتار، از جنگلهای این منطقه را در اختیار خود گرفته و بر اثر قطع بیرویه درختان این جنگلها، آنها را به نابودی کشانده است.
در یک نمونه دیگر و برای احداث سد شفارود در استان گیلان، سپاه پاسداران اقدام به تخریب ۹۳ هکتار از بهترین جنگلهای هیرکانی کشور نمود.
در این تخریب، سپاه به سازمان جنگلها فشار آورده بود تا با این امر موافقت نماید. نکته حائز اهمیت این که این سد، روی گسل زلزله شالم-آستارا ساخته شده که تهدید ویرانی آن بر اثر زلزله بسیار است.
برخی دیگر از اقدامات سپاه در تخریب جنگلها عبارتند از:
ساخت شهرک برای اعضای سپاه پاسداران در ۵۰۰ هکتار از زمینهای لواسان، که اکنون به نام شهرک محلاتی شناخته میشود،
به آتش کشیدن عمدی جنگلهای توسط سپاه در مناطق غربی کشور با بهانه «قابلیت تهدید امنیتی» از سوی مخالفان نظام یا بر اثر عملیات نظامی سپاه مانند آتشسوزی در جنگلهای مریوان و پاوه در سال ۱۳۸۹،
نابودی نزدیک به ۱۰۰هزار هکتار از جنگلهای زاگرس، توسط سپاه و دیگر ارگانهای نظامی ولایت فقیه و ساخت ویلا، پادگان، خانههای سازمانی و زاغه مهمات در آن،
تصرف ۱۰ هکتار از جنگلهای ناهارخوران گرگان جهت ساختوساز مجموعه اختصاصی سپاه پاسداران در سال ۱۳۹۱ به رغم ممنوعیت ساختوساز در آن و با هزینه بودجه استانی،
ساخت موزه توسط سپاه با تخریب جنگل تهلیجان در شهرکرد،
قطع بیش از ۱۳۵۰۰ اصله درخت کهنسال بلوط در منطقه حفاظت شده «دنا» در کهگیلویه و بویراحمد، به وسیله قرارگاه خاتمالانبیاء سپاه جهت اجرای خط لوله گاز از عسلویه به مناطق شمال و شمال غرب کشور.
بررسی تصویر نواحی مرزی ایران و آذربایجان از حیث نابودی جنگلها شاید درک درستی از این مطلب به ما بدهد.
نابودی مراتع توسط سپاه
در کنار جنگلها، نابودی مراتع نیز بخشی از سیاست نابودگری سپاه در ایران بوده که به دلیل کثرت تعداد آن به موارد محدودی اشاره میشود.
خشکاندن پوشش گیاهی نواحی تورانی و صحارا سندی در کنار مرداب حورالعظیم در خوزستان برای پروژههای نفتی سپاه پاسداران بدون توجه به عواقب زیستمحیطی آن، باعث طوفانهای خاک و ریزگردها در سالهای اخیر در جنوب غربی کشور شده و قربانیان فراوانی گرفته است.
برگزاری مانورهای نظامی در مراتع و آتشسوزیهای متعاقب آن مانند نمونه شهرستان پاوه در سال ۱۳۹۱ که منجر به تخریب ۵۰ هکتار مراتع شد، تصرف مناطق حفاظتشده محیط زیستی توسط سپاه پاسداران مانند منطقه حفاظت شده کوهسالان در کردستان، دفن زبالههای اتمی در کوپایههای اردبیل، مناطق سهند و سبلان و نواحی دریای خرز از دیگر نمونههای بارز تخریب مراتع کشور به دست سپاه است.
نابودی جنگلها و مراتع تاثیر مستقیمی در تخریب زمین و فرسایش خاک دارد و از این حیث ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه در زمره بدترین کشورهای جهان قرار گرفته است. اسماعیل کهرم؛ از فعالان محیط زیست ایران، در سال ۱۳۹۱ اعلام کرده بود که در سال ۲۰۱۱ ایران در رده اول فرسایش خاک در جهان قرار داشته است.
قتل و برخورد امنیتی سپاه با معترضان به تخریب محیط زیست
سیاستهای مخرب سپاه در زمینه محیط زیست، جنگلها و مراتع همواره، با مقاومت مردم ایران همراه بوده اما سپاه پاسداران برای پیشبرد اهداف خود در کشتار، دستگیری، سرکوب و زندانیکردن فعالان محیط زیست و جنگلبانان درنگ نکرده است.
به عنوان نمونه ناصر پیروی رئیس اداره منابع طبیعی ماسال (در استان گیلان)، به دلیل ایستادگی در برابر تجاوز و دستاندازی سپاه پاسداران به جنگلهای منطقه حوزه مسئولیت خود در اردیبهشت ۱۳۸۴، به دست سرهنگ پاسدار افراسیاب نصیری و پرویز کاظمی از سپاه پاسداران به طرز فجیعی به قتل رسید.
دکتر کاووس سید امامی از فعالان محیط زیست که مخالف سیاستهای مخرب سپاه در عرصه محیط زیست کشور بود نیز در زندان اوین به دست اطلاعات سپاه به قتل رسید اما نظام علت مرگ او را خودکشی اعلام کرد.
ادامه دارد…
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.