دولت بایدن گفتگوهای غیرمستقیم در وین را با امید به احیای توافق هسته ای فاجعه بار هسته ای ایران در دوران اوباما آغاز کرد، سخنگوی حامی برجسته تروریسم در جهان به طور پیشگیرانه اعلام پیروزی کرد.
علی ربیعی در مورد انتظار اینکه بایدن با لغو تحریم های فلج کننده موافقت کند، گفت: “ما این موقعیت را واقع بینانه و نویدبخش می بینیم. این می تواند آغاز اصلاح روند بدی باشد که دیپلماسی را به بنبست رسانده است. روند بد این مسئله به واکنشهای فشار اشاره دارد که طی آن دولت ترامپ در واقع جاه طلبیهای هسته ای ایران و تأثیر بی ثبات کننده آن در منطقه را جدی گرفته بود. ترامپ مجازات های را علیه ایران اعمال کرد و قاسم سلیمانی، معمار اصلی استراتژی تروریسم را خارج کرد و او به درستی در سال ۲۰۱۸ از توافق هستهای، که به طور رسمی به عنوان برنامه جامع اقدام مشترک شناخته می شود، خارج شد.
در حالی که انتظار نمی رود در این هفته دستیابی به موفقیت فوری انجام شود، عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، که هیئت ایرانی را هدایت می کرد، گفتگوهای روز سهشنبه را سازنده خواند و اعلام کرد که گفتگوهای “سطح متخصص” در روز جمعه ادامه خواهد یافت. وجود این بحث ها نشان دهنده علاقه دولت بایدن به تئاتر دیپلماتیک برای پنهان کردن حرکت خود به سمت موضع مذاکره تهران است.
در ۷ فوریه، از بایدن طی مصاحبه ای با CBS سوال شد که آیا می خواهید تحریم ها را لغو کنید تا ایران دوباره به این میز برگردد. او به سادگی پاسخ داد: “نه” وی همچنین اظهار داشت که ایران ابتدا باید غنی سازی اورانیوم را متوقف کند. جمعه گذشته، رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در ایران، به PBS NewsHour گفت: “آمریکا می داند که برای اینکه بتواند مجدداً به این قانون عمل کند، باید تحریم هایی را که مغایر با معاملهای که با ایران و سایر کشورهای درگیر در توافق هستهای احمال شده است را لغو کند.
روز دوشنبه، پیش از گفتگوها، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه، از جواب یک سوال درباره تخفیف تحریم ها طفره رفت. وی گفت: من جزئیات مواضع را به مذاکره کنندگان واگذار میکنم. روزنامه وال استریت ژورنال در همان روز به نقل از یک مقام ارشد دولت، توضیح داد که ایرانیان “اقدامی اولیه که می تواند راه را برای گفتگوها فراهم کند، را باید انجام داد مانند کاهش تحریمها.
واضح است که، هیچ تضمینی وجود ندارد که ایالات متحده در نتیجه مستقیماً مذاکرات وین، تحریم ها را ارائه دهد، هرچند که به نظر می رسد اوضاع آنجا این طور پیش می رود. به هر صورت، این گفتگوها نشان می دهد که دولت بایدن می خواهد بحث را از این که آیا باید یک معامله بد را دوباره تکرار کرد یا چگونه می تواند چنین کاری را انجام دهد، به عنوان یک گام میانی به سمت “یک توافقنامه بعدی” که سایر جنبه های رفتار ایران را نشان می دهد، تغییر دهد. اگر هدف مهار ایران بود، معامله ای که تیم اوباما مذاکره کرد اساساً ناقص بود. این امکان را فراهم کرد که صدها میلیارد دلار به ایران بازگردد، در حالی که به رژیم امکان ادامه کار در مورد موشک های بالستیک و حفظ برنامه هسته ای “غیرنظامی” داد. در یک شور و هیجان برای موافقت ایران با محدودیت های غنی سازی اورانیوم، مذاکره کنندگان به حمایت مالی ایران از تروریسم بین المللی پرداختند. و با این حال، یک بند اجازه داد محدودیتهای غنی سازی اورانیوم طی ده تا ۱۵ سال از بین برود.
حتی اگر قرار بود ایران توافق نامه را دنبال کند، با این وجود گزینه طولانی مدت تبدیل شدن به یک قدرت هسته ای همچنان مجاز به تبدیل شدن به یک تهدید متعارف قویتر و انجام تروریسم است. اخیراً در ماه فوریه، آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران فلز اورانیوم را در یکی از نیروگاه های هسته ای خود تولید کرده است و الان شایعه غنی سازی اورانیوم ٪۶٠ به گوش میرسد، آیا این یک شایعه است یا واقعیت؟ اگر واقعیت باشد به این دلیل است که آمریکا را بهراساند و دلیلی باشد برای بازگشت آمریکا به میز مزاکره.
حتی اقدامات ناچیز برای لغو تحریم های دوران ترامپ همگی امیدهای ایران برای گرفتن هر نوع امتیاز در مورد بی شمار موضوعاتی که توافق اوباما نتوانست به آنها بپردازد را خراب کرد. هر نوع تخفیف تحریم ها نجات رژیم خواهد بود، که با فشار حداکثر روبرو شده است و میتوان یک نوع حمایت از تروریسم و بی ثباتی در منطقه باشد.
طی هفته های منتهی در وین، مقامات ارشد بایدن صریحاً اعلام کرده اند که چنین امتیازاتی در حال منتفی بودن است. علاوه بر این، آنها در حال تکرار یکی از اشتباهات اصلی تیم امنیت ملی اوباما هستند. به این معنی که دولت اوباما از روی ناامیدی برای امضای توافق نامهای که آنها ادعا می کنند در رابطه با مسئله هسته ای است، به موضوع خلاف ایران در سراسر جهان نگاه می کند و از هر فرصتی استفاده می کند تا چرخ مذاکرات را چرب کند.
به طور مشابه، در زمان بایدن، گزارش شده است که مقامات آمریکایی با کره جنوبی در مورد آزاد کردن دارایی های ایران که به دلیل تحریم های نفتی در آنجا بسته شده اند، گفتگو کردهاند. آنها تصمیم گرفته اند که آنها را آزاد کنند و این خود یک اشتباه معض است، اگر این اتفاق بیفتد این یک بی ثباتی و حمایت بیشتر از تروریسم در منطقه را به بار میآورد. میتوان بیشتر به این مسئله اینطور اشاره کرد، بی جهت نیست که ایران دلیل خوشبختی را با بایدن میبیند. چون اینطور انتظار میرود که چرخ گردون به طرف ایران میچرخد و بازهم اشتباهی که دولت اوباما انجام داد را میخواهد دولت بایدن هم انجام بدهد و دوباره پا به یک معامله پوچ و بی پروا بدهد. اما واقعیت این است که چی پشت پرده می گذرد بین ایران و دولت بایدن معلوم نیست، چرا چون دلیلی نداره ایران دسترسی به غنیسازی اورانیوم بیشتر از ۵ درصد را داشته باشد مگر اینکه برای تجهیزات هستهای بخواهد. آیا باید در انتظار دسترسی ایران به انرژی هستهای باشیم؟ اگر اینطور باشد همه میخواهند به ایران امتیاز بدهند تا جنگ در خاورمیانه و بیثباتی در منطقه بیشتر شود و بیشتر دولت های نظامی سلاح جنگی بفروشند و با این کار اقتصاد خود را از این طریق و معامله با جهان سوم افزایش دهند. امیدوارم که اینطور نباشد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.