دستکم ۱۰ زن از جامعه دراویش گنابادی از اسفند ماه گذشته در شرایط غیرانسانی در زندان شهری ری در بازداشت به سر میبرند. سازمان عفو بینالملل طی بیانیهای با اشاره به وضعیت اسفناک نگهداری زنان دراویش گنابادی در زندان قرچک اعلام کرد “این زندانیان صرفا به خاطر فعالیتهای مسالمتآمیز در چارچوب استفاده از حق آزادی بیان و حق آزادی گردهمایی و تجمع مسالمتآمیز بازداشت شدهاند”. عفو بینالملل در این بیانیه خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط این بازداشت شدگان شد../
*****
این نهاد مدافع حقوق بشر که مقر آن در لندن است در بیانیه خود گفت؛ “پزشکان زندان شهرری (معروف به قرچک) زندانیان عقیدتی زن از اقلیت دراویش گنابادی را مورد آزار و خشونت کلامی از جمله توهینهای جنسی قرار دادهاند و آنها را از دریافت خدمات و مراقبتهای مناسب درمانی محروم کردهاند.
اطلاعاتی که به عفو بینالملل رسیده نشان میدهد که در زندان شهر ری که پیشتر یک مرغداری بوده است، برخی پزشکان مرتبا ناراحتیها و بیماریهای زنان را تظاهر خوانده و از تجویز به موقع دارو و انجام آزمایشهای تشخیصی لازم قصور کردهاند. آنها همچنین اطمینان حاصل نکردهاند که تجهیزات پزشکی در بهداری زندان درست عمل میکنند و سلامت بیماران را به خطر نمیاندازند.
فیلیپ لوتر مدیر تحقیقات بخش خاورمیانه و شمال آفریقا عفو بینالملل گفت: «ممانعت عامدانه از درمان پزشکی زندانیان عملی غیرقانونی، بیرحمانه و غیرانسانی است و میتواند مصداق شکنجه هم باشد. این زنان زندانی از جامعه دراویش گنابادی اصلا نباید در زندان باشند. این محکوم است که مقامات به جای آزاد کردن این زنان، به دنبال ارعاب و زجر دادن بیشتر آنها هستند.»
فیلیپ لوتر افزود: «مقامات ایرانی باید تضمین کنند که همه زندانیان مراقبتهای پزشکی لازم را دریافت میکنند و با آنها به طور محترمانه و مناسب با کرامت انسانی رفتار میشود. هر کدام از پرسنل زندان که مظنون به آزار و اذیت و یا ممانعت از درمان پزشکی زندانیان باشند، باید مطابق استانداردهای بینالمللی مورد تحقیق و تعقیب قرار بگیرند.»
دستکم ۱۰ زن از جامعه دراویش گنابادی از اسفند ماه گذشته در شرایط غیرانسانی در زندان شهری ری در بازداشت به سر میبرند. آنها به خاطر شرکت مسالمتآمیز در تجمعی در تهران که پس از استفاده نیروهای امنیتی از ضرب و شتم، سلاح گرم، ماشینهای آبپاش و گاز اشکآور برای پراکنده کردن جمعیت به خشونت کشانده شد، بازداشت شدند.
در اثر رفتارهای خشونتآمیز نیروهای انتظامی و امنیتی، این زنان دچار انواع مشکلات از جمله آسیب از ناحیه سر، شکستگی دست و خونریزی واژینال شدند. برخی از این زنان همچنین دچار بیماریهای مزمنی همچون آسم، دیابت و فشار خون بالا هستند و خدمات درمانی مناسب دریافت نکردهاند.
بر اساس گزارشهای دریافتی عفو بینالملل، پزشکان زندان زنان دراویش گنابادی را مورد سوال به سبک بازجویی قرار داده و به عقاید و باورهای آنها توهین کردهاند. بر اساس اطلاعات عفو بینالملل، پزشکان همچنین با سوءاستفاده از تابوهای فرهنگی پیرامون مسائل جنسی دست به آزار و تحقیر زنان زده و حریم خصوصی آنها را با سوالهایی نظیر اینکه آیا آنها «دوست پسر» دارند یا «با مردان مختلف خوابیدهاند» مورد تعرض قرار دادهاند.
به گفته منابع عفو بینالملل، در مواقعی، دکترها و پرستاران به وضعیت زنانی که به مراقبتهای اورژانسی در ساعات دیروقت و نیمه شب نیاز داشتهاند رسیدگی نکرده و آن را به روز بعد موکول کردهاند و حتی زنان بیمار را به خاطر مختل کردن خواب پزشک کشیک مورد شماتت با صدای بلند قرار دادهاند.
نگرانیهایی نیز نسبت به کیفیت و مطمئن بودن تجهیزات پزشکی در بهداری زندان وجود دارد و این موضوع مطرح شده که در سه ماه گذشته، دستگاههای اندازهگیری فشار خون دائما سطح فشار خون را نرمال نشان دادهاند در حالی که برخی زندانیها دچار علائم فشار خون بالا نظیر سردرد، مشکلات بینایی، درد در قفسه سینه، تنگی نفس و ضربان نامنظم قلب بودهاند. فشار خون بالا افراد را در معرض خطر سکته و بیماری قلبی قرار میدهد.
زندانیان در مورد فقدان ویلچر و برانکارد برای انتقال بیمار از بند به بهداری نیز شکایت کردهاند و گفتهاند این وضعیت منجر به حمل زندانی بیمار به کمک دیگر زندانیان و افتادن بیمار و حوادث دیگر شده است.
مدیر تحقیقات بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل گفت: «دسترسی به مراقبتهای پزشکی حقی است که در قوانین بینالمللی و قوانین ایران تعریف شده است. جامعه بینالمللی، از جمله اتحادیه اروپا، باید فورا از مقامات ایران بخواهند که به کارشناسان ویژه سازمان ملل اجازه ورود داده و بگذارند به طور اعلام نشده از زندان شهر ری بازرسی و با زندانیان به شکل خصوصی مصاحبه انجام دهند.»
گزارشهای نگران کنندهای وجود دارد که در یک اقدام غیرقانونی دیگر برای آزار و تحقیر زنان دراویش، مسئولان به آنها دستور دادهاند که برای دسترسی به تلفن برای تماس با خانواده و استفاده از چند ساعت هواخوری علفهای هرز حیاط زندان را با دست بکنند.
زندان شهر ری سابقا یک مرغداری بوده و در آنجا صدها زن محکوم به جرایم خشن، در شرایطی اسفناک که با مجموعه قواعد حداقل استاندارد در رفتار با زندانیان (قواعد نلسون ماندلا) شدیدا فاصله دارد، نگهداری میشوند. شکایات رایج عبارتند از عدم وجود سیستم مناسب تهویه، کثیف و کم بودن تعداد سرویسهای بهداشتی، زمینهای آلوده به لکههای ادرار، شیوع بیماریهای مسری، غذاهای با کیفیت پایین و گاه مملو از سنگریزه و آب شور.
اطلاعات تکمیلی
اسامی زنان دراویش گنابادی که در زندان به سر میبرند عبارتند از: شکوفه یدالهی، سپیده مرادی، مریم فریسانی، نازیلا نوری، سیما انتصاری، شیما انتصاری، مریم باراکوهی، الهام احمدی و آویشا جلالالدین. یک زن دیگر با نام شهناز کیان اصل که از مشکلات شدید سلامتی از جمله فشار خون بالا، درد معده و دیابت رنج میبرد، روز دوم خرداد پس از سه ماه عدم دسترسی به مراقبتهای پزشکی آزاد شد.
در هفتههای اخیر زنان دراویش به دادسرای دادگاه انقلاب منتقل شده و به طور رسمی به جرایم امنیتی بی اساسی همچون «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی»، «اخلال در نظم عمومی» و «تبلیغ علیه نظام» متهم شدهاند. وکلای آنها اجازه حضور در جلسات تفهیم اتهام را نداشته از ملاقات با موکلشان پیش از آغاز جلسه هم منع شدهاند.
زنان دراویش گفتهاند که آنها به تبعید به زندانهای دور افتاده تهدید شدهاند.
عفو بینالملل پیشتر نیز از مقامات ایرانی خواسته بود که دراویش گنابادی زن را که در زندان شهر ری نگهداری میشوند فورا و بدون قید و شرط آزاد کنند، چرا که آنها صرفا به خاطر فعالیتهای مسالمتآمیز در چارچوب استفاده از حق آزادی بیان و حق آزادی گردهمایی و تجمع مسالمتآمیز بازداشت شدهاند”.
لازم به یادآوری است در تاریخ ۱۰ فروردین سازمان عفو بینالملل طی بیانیهای اعلام کرد که دست کم ۱۱ زن از اقلیت مذهبی دراویش گنابادی در ایران از ابتدای ماه اسفند در زندان شهر ری با شرایط غیرانسانی و بدون دسترسی به وکیل نگهداری میشوند. عفو بینالملل در این بیانیه خواستار آزادی فوری این بازداشت شدگان شد.
هرانا پیشتر گزارش کرده بود، “شهناز کیان اصل”، یکی از دراویش بازداشت شده در حوادث گلستان هفتم که به مدت ۳ ماه در زندان قرچک در بازداشت به سر میبرد، روز چهارشنبه ۲ خردادماه از زندان آزاد شد.
۵ خرداد / ۱۳۹۷
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.