وضعیت شغلی و پرداخت حقوق کارگران این روزها خوب نیست و شاهد این موضوع تجمع و اعتراضهایی است که تقریبا هر روز در گوشهای از کشور برگزار میشود. این در حالی است که حداقل حقوق برای کارگران در سال جاری ۸۱۱ هزار تومان تعیین شده اما خط فقر برای یک خانواده ۴ نفره دو میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است.
بسیاری از کارگران به ویژه بعد از خصوصیسازی کارخانهها از دریافت همین حداقل حقوق هم محرومند و کارفرمایان به بهانه مشکلات مالی از پرداخت حقوق آنان سرباز میزنند. در همین حال دولت هم لایحهای به مجلس ارائه کرده که مشکلات کارگران را افزایش خواهد داد و حداقل دستمزد را به شرایط اقتصادی کشور پیوند خواهد زد.
با اینکه در این شرایط کارگران از داشتن سندیکا و انجمنهای صنفی مستقل محرومند با این حال در سالهای گذشته تجمعهای اعتراضآمیز بسیاری برگزار شده که نشان از وضعیت سخت کارگران دارد. در ماههای گذشته کارگران بارها در اعتراض به لایحه اصلاح قانون کار و طرح ادغام بخش درمان تامین اجتماعی با بیمه سلامت تجمع کردهاند.
بر همین اساس امروز (۱۳ آذر) دستکم ۵۰۰ کارگر «مجتمع آلومینیوم المهدی هرمزآل» در اعتراض به بیتوجهی کارفرما به مطالبات صنفیاشان و نداشتن امنیت شغلی در محوطه کارخانه تجمع کردند.
یکی از کارگران مجتمع آلومینیوم المهدی هرمزآل در مورد مطالبات خود وهمکاران بخش خدماتی کارخانه به خبرگزاری ایلنا میگوید: در مجتمع آلمینیوم المهدی حدود ۲ هزار و ۴۰۰ کارگر مشغول کارند این کارگران علاوه بر آنکه فاقد امنیت شغلیاند کارفرمای بخش خصوصی کارخانه به پرداخت مطالبات آنان بیتوجهی میکند.
به گفته او این کارگران با سوابق کار ۲ تا ۱۵ سال سابقه کار فاقد امنیت شغلی بوده و از قرار معلوم کارفرما قصد دارد به بهانه مشکلات مالی کارخانه با حدود ۲۰۰ نفر از آنان تسویه حساب کند.
معطلی کارگران اخراجی اکسین لوله برای دریافت طلب مزدی
در اهواز هم با گذشت بیش از۳۰ ماه از توقف فعالیت کارخانه اکسین لوله (۲۵ فروردین ماه ۹۳ ) هنوز برای پرداخت معوقات مزدی و سنوات حدود ۷۰ کارگر این واحد صنعتی اقدامی صورت نگرفته است.
کارگران این واحد صنعتی در تماس با ایلنا گفتهاند: تعطیلی محل کار آنها فروردین ماه سال ۹۳ و در زمانی اتفاق افتاد که کارفرما به دلیل مشکلات ناشی از کمبود منابع مالی، فعالیت خط تولید متوقف کرد و از آن زمان تاکنون حدود ۷۰ کارگر از مجموع ۱۰۰ کارگر بیکار شده کارخانه، به دنبال دریافت معوقات مزدی وسنوات خود شدند.
به گفته کارگران، بعداز کش و قوسهای فراوان حدود ۳۰ نفر از کارگران توانستند مطالبات خود را دریافت کنند. اما ۷۰ کارگر باقی مانده که هر کدام مبالغی حدود ۵ تا ۱۰ میلیون تومان از کارفرما طلب دارند در سی ماه گذشته بلاتکلیف بودهاند.
معوقات مزدی کارگران اداره راه زابل ۴ ماهه شد
همچنین با گذشت ۹ ماه از شروع سال جدید کارگران اداره راه و شهرسازی زابل هنوز موفق به دریافت مطالبات معوقه ۴ ماه گذشته خود نشدهاند.
به ادعای این کارگران اداره راه وشهرسازی زابل که کارفرمای آنها محسوب میشود به دلیل آنچه که پرداخت نشدن بودجه و کمبود منابع مالی عنوان میشود پرداخت مطالبات آنها درا با تاخیر انداخته است. این کارگران میگویند به دلیل آنکه حجم مطالبات پرداخت نشده آنها ۱۲۰روز رسیده است دیگر قادر به گذران زندگی خود نیستند و این وضعیت در حالی است هر روز با وعدههای عملی نشده مدیران این اداره روبرویند.
مرگ دو کارگر در سفرهخانهای در تهران
دو روز پیش هم یک آتشسوزی در منطقه یافتآباد تهران به مرگ دو کارگر انجامید. از قرار معلوم این حادثه ساعت ۸:۴۵ صبح در یک قهوهخانه سنتی واقع در یافتآباد، بلوار الغدیر رخ داده است.
براساس اعلام روابط عمومی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی تهران، با حضور آتشنشانان مشاهده شد در یک قهوهخانه با وسعت ۲۰۰ متر کاملاً شعلهور و در یک اتاقک کارگری به وسعت ۱۵ متر نیز چهار نفر از کارگران در بین شعلههای آتش محبوس بودند.
آتشنشانان بلافاصله وارد اتاق کارگران شدند و ۲ نفر از آنها را زنده خارج کردند، ولی ۲ نفر دیگر که افغانستانی بودند، به دلیل شدت جراحات و سوختگی جان خود را از دست دادند.
قراردادهای موقت پاشنه آشیل کارگران
نبود امکان ایجاد تشکلهای مستقل باعث شده حقوق کارگران هر روز بیشتر از گذشته پایمال شود. نبود امنیت شغلی و محیط کار امن از دیگر مشکلاتی است که به دلیل نبود حمایت قانونی از کارگران این وضعیت را دشوارتر کرده است.
به اعتقاد برخی کارشناسان ضعف در تامین امنیت شغلی کارگران باعث بیشترشدن قدرت کارفرمایان شده است. علی خدایی، عضو هیات مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار و نماینده کارگران در شورای عالی کار پیشتر در این زمینه به «میدان» گفته بود: «پاشنه آشیل تمام مشکلات کارگران رواج قراردادهای موقت کار است. زمانی که قانون از تامین امنیت شغلی کارگران ناتوان است، موضوع دستمزد هم زیر سوال میرود.»
به اعتقاد خدایی بسیار دیده میشود که کارگرانی با کمترین دستمزد، حتی دستمزدهای زیر حداقل کار میکنند، اما حاضر نیستند از کارفرما در مراجع قانونی شکایت کنند، چرا که میدانند اولین برخورد کارفرما با آنها اخراج است. در بحث تشکل یابی نیز این مشکل وجود دارد. به محض آنکه کارفرمایی متوجه میشود کارگرانی به دنبال تشکیل نهاد صنفیاند، آنها را اخراج میکند و به اصطلاح شر کارگران مزاحم را کم میکند.
در این میان امیدواری کارگران به حمایتهای دولتی هم با ارائه قانون کار جدید رو به ناامیدی رفته است چنانچه بسیاری از تشکلهای صنفی به این لایحه اعتراض کردهاند و خواستار تغییر وضعیت قانون کار به نفع کارگراناند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.