azar1
با دکتر “آزاد مرادیان” دبیر کمیته “کردهای مقیم آمریکا برای ایجاد دموکراسی در ایران” و موسس رادیو صدای کردهای مقیم آمریکا، در عصر یک روز تعطیل در نزدیکی لس آنجلس به بحث و گفت‌و‌گو نشستیم. 
در انتهای این گفت‌و‌گو دکتر مرادیان به نکته‌ای بسیارمهم اشاره کرد که آن را در ابتدای این گزارش آوردم.
دکتر مرادیان گفت: درحالی که جمهوری اسلامی ایران تلاش زیادی کرد تا در مناطق کرد نشین، جنگل‌ها را بسوزاند و از این طریق از فعالیت‌های سیاسی و نظامی کرد‌ها جلوگیری کند، متقابلا مردم کردستان با تمام وجود برای خاموش کردن این آتش‌ها شتافتند، چرا که آن‌ها معتقدند محیط زیست متعلق به نسل آینده هم هست. از سوی دیگر می‌بینیم که کرد‌ها در دفاع از محیط زیست، داوطلبانه، تفنگ‌های شکاریشان را بر زمین می‌گذارند و کبک‌ها را از قفس آزاد می‌کنند. آنان در مبارزه با هرگونه اعدام متحد شده‌اند، حال چه این اعدام مربوط به عناصر اعضای یک سازمان سیاسی باشد چه افرادی که به دلایل دیگری برای آن‌ها حکم اعدام صادر شده است. این تغییر، یک نگرش مثبت در درون ملت کرد است.

کرد‌ها در دفاع از محیط زیست، داوطلبانه، تفنگ‌های شکاریشان را بر زمین می‌گذارند و کبک‌ها را از قفس آزاد می‌کنند. آنان در مبارزه با هرگونه اعدام متحد شده‌اند، حال چه این اعدام مربوط به عناصر اعضای یک سازمان سیاسی باشد چه افرادی که به دلایل دیگری برای آن‌ها حکم اعدام صادر شده است. این تغییر، یک نگرش مثبت در درون ملت کرد است.

او در ادامه با تاکید بر اینکه اقلیت کرد تفکری ضد جنگ دارد گفت: در دو سال گذشته شاهد تحولات در خور تاملی در کردستان ایران بوده‌ایم، کرد‌ها نشان دادند که در کنار سایر اقوام و مذاهب از جمله، ارامنه، آسوری‌ها، ایزدی‌ها و همین طور شیعیان در جستجوی زندگی در صلح و امنیت هستند. ملت کرد، برخلاف همه گذشتهٔ جنگ چریکی و پارتیزانی که داشت، هیچ وقت جنگ افروز نبودند و حتا در خصوص اتفاقات کردستان عراق، مردم علاقمند نبودند که وارد جنگ با داعش شوند و فقط از مناطق مرزی که متعلق به آنها بود نگهداری می‌کردند. بحث ضد جنگ بودن در کردستان عراق و ایران و حتا در بین کردهای ترکیه هم قابل مشاهده است.

azar2
آقای مرادیان همچنین اشاره داشت به اینکه ملت کرد از نظر جغرافیایی در چهار کشور مشخص ایران، عراق، سوریه و ترکیه زندگی می‌کنند اما می‌توان حضور آنها را به صورت پراکنده در آذربایجان، ارمنستان و از شمال آفریقا تا اروپا و آمریکا و خاورمیانه دید. به گفته او ملت کرد بر اساس آمارهای نا‌نوشته حدود ۴۰ میلیون نفر جمعیت دارد و شاید تنها ملتی هستند که بدون داشتن کشور واحد با یکدیگر متحدند. به همین دلیل هرگونه تغییر در شرایط کرد‌ها می‌تواند تغییر در شرایط سیاسی و اجتماعی و جغرافیایی آن کشور‌ها را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال تغییر در وضعیت کردهای ایران می‌تواند در وضعیت سایر اقوام ایرانی نیز تاثیر گذار باشد.

هیچ وقت برای حضور زن کرد در جبهه‌ها و مناطق جنگی در کردستان مشکلی وجود نداشت و من فکر می‌کنم این یک بیداری جنسیتی است که آن را در سایر اقوام نمی‌بینیم.

دکتر مرادیان در پاسخ به این پرسش که با توجه به تحولات اخیر در منطقه و زمزمه‌هایی که در خصوص تشکیل کشور مستقل برای کرد‌ها به گوش می‌رسد، آیا رسیدن به این رویا موجب تجزیه طلبی سایر اقوام در ایران نمی‌شود و همین طور از هم پاشیدگی خاورمیانه؟! گفت: هر گونه تغییری در این پازل می‌تواند بر روی تحولات خاورمیانه تاثیر بگذارد. من فکر می‌کنم قدرت‌های بزرگ از ایجاد تغییر بزرگ در خاورمیانه هراس دارند و قطعا ایجاد یک کشور مستقل به نام کردستان می‌تواند جغرافیای منطقه را تحت تاثیر قراردهد. به همین دلیل هم این قدرت‌های بزرگ، با وسواس در مورد اتفاق کردستان مواجه هستند. البته به نظر من، شرایطی که داعش در منطقه بوجود آورده عملا به استقلال منطقه شمال عراق منتهی می‌شود، اما اینکه استقلال منطقه کردستان عراق، تغییراتی را در سایر مناطق کردستان ایجاد کند نیز امکان پذیر است، حال اینکه این تغییرات، مثبت است یا منفی! باید بگویم که به نوع نگاه ما، بستگی دارد.
موسس رادیو صدای کردهای آمریکا برای دموکراسی، در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص تصاویری که این روز‌ها از ارتش و پیشمرگه‌های زنان و دختران کرد در شبکه‌های اجتماعی اینترنتی منتشر شده است اما چرا پسران و مردان در کنار این زنان و دختران دیده نمی‌شوند، گفت: هیچ وقت برای حضور زن کرد در جبهه‌ها و مناطق جنگی در کردستان مشکلی وجود نداشت و من فکر می‌کنم این یک بیداری جنسیتی است که آن را در سایر اقوام نمی‌بینیم. بسیاری از زنانی که در مناطق کرد نشین زندگی می‌کنند زیر بنای فکری مذهبی دارند اما در عین حال به آزادی فردی زن باور دارند و در مسایل سیاسی و اجتماعی، خودشان را کمتر از مردان نمی‌بینند . اساسا زن کرد خودش را برابر مرد کرد می‌داند، این دستاورد بزرگی است که جنبش کردستان می‌تواند آن را به سایر جنبش‌ها هدیه کند. اگر در ایران هم قرار است تغییری در حکومت صورت بگیرد زنان باید به عنوان نیمی از جمعیت و قدرت سیاسی و اجتماعی در کنار مردان قرار بگیرند.

برای دیدن ویدئو کلیک کنید

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com