موج مهاجر هراسی، دامی که ملایان پهن کرده‌اند

در دو سال اخیر هر از گاهی حکومت ایران موجی مهاجر هراسی در مورد پناهندگان و علی‌الخصوص اتباع کشور افغانستان به راه می‌اندازد. دلیل و ماهیت این امر چیست؟

از سال ۱۳۵۸، با مداخله شوروی در افغانستان، اولین موج مهاجرتی از افغانستان به ایران آغاز شد. به این ترتیب نزدیک به یک میلیون نفر افغان به ایران وارد شدند.

موج دوم با ظهور طالبان در اوایل دهه ۷۰ اتفاق افتاد و این بار نیز ایران با سیل پناهندگان افغانستانی مواجه شد.

موج سوم همزمان با حمله آمریکا به افغانستان در اوایل دهه ۸۰ رخ داد و آخرین موج که از نیمه اول سال ۱۴۰۰ شروع شد، پس از برقراری حکومت طالبان بود.

تا سال گذشته، طبق آمار غیررسمی، حدود یک تا ۱.۵ میلیون پناهنده افغان به ایران وارد شدند. موج اخیر پناهندگی از سال ۱۴۰۰ تاکنون با حواشی بسیاری همراه بوده است.

حکومت ادعا می‌کند که این حواشی به دلیل ورود غیرقانونی پناهندگان افغان و عدم ساماندهی آن‌ها به وجود آمده است. به همین دلیل، گاه و بی‌گاه، اطلاعات نادرست و ناقص در مورد پناهندگان افغان منتشر می‌کند و موجی از مهاجرهراسی به راه می‌افتد.

یکی از این بهانه‌ها مربوط به نشست خبری مدیرکل بیمه سلامت استان البرز در ۷ شهریور ۱۴۰۳ است. او اظهار داشت که از کل زایمان‌های سال گذشته در استان البرز، بالغ بر ۷۳ درصد سزارین بوده و بیش از ۵۰ درصد از این زایمان‌ها مربوط به اتباع بیگانه است.

نکته ابهام‌آمیز اول این است که چه تعداد از جمعیت پناهنده افغان در استان البرز ساکن هستند. دومین ابهام مربوط به تعداد زنانی است که شرایط باروری دارند. و نهایتاً اینکه چگونه تعداد زایمان‌های انجام‌شده در البرز می‌تواند بیش از نیمی از آن‌ها مربوط به افغان‌ها باشد؟

انتشار اخبار فیک برای افغان‌هراسی

انتشار این نوع اخبار جعلی از سوی حکومت ملایان، تهدیدی است که خطرات علیه اتباع افغان را تشدید می‌کند.

در ماه‌های اخیر، شاهد انتشار اخباری درباره پناهندگان افغان بوده‌ایم که موجی از نگرانی و ترس را در جامعه ایجاد کرده است.

این ترس و نگرانی موجب شعله‌ور شدن مجدد موج پناهنده‌ستیزی و افغان‌ستیزی در میان مردم شده است.

ابتدا رسانه‌‌های حکومت شیوع جذام در کشور را در قالب خبری منتشر کردند و در شبکه‌های اجتماعی، عامل آن را پناهندگان افغان معرفی کردند.

در پی این شایعه، رئیس اداره سل و جذام وزارت بهداشت، مهشید ناصحی، این موضوع را رسما رد کرد.

پس از این نگرانی‌ها، باز هم خبرهایی درباره شیوع یک بیماری دیگر توسط مهاجران افغان منتشر شد.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت اعلام کرد که تعدادی از اتباع کشورهای شرقی ایران به‌صورت غیرقانونی وارد کشور شده‌اند و در شرایط نامساعدی قرار دارند. او افزود که برخی از این افراد به بیماری وبا مبتلا شده‌اند.

برخی از اخبار مطرح شده در بالا واقعی، اما تحریف‌شده و برخی دیگر غیرواقعی هستند. موضوع اصلی که موجب انتشار چنین اخباری شده، فقدان ساماندهی پناهندگان تازه‌وارد افغان و معلوم‌نبودن تعداد آن‌ها می‌باشد.

سؤال این است که چه تعداد پناهنده غیرقانونی یا ساماندهی‌نشده وارد کشور شده است که برخی افراد با انتشار چنین اخباری قصد ایجاد احساس ناامنی در جامعه دارند؟

به نظر می‌رسد که اولین گام برای جلوگیری از انتشار این نوع اخبار، پیش از بررسی صحت و سقم آن‌ها، اجرای طرح ساماندهی اتباع غیرقانونی است.

با ساماندهی این پناهندگان، جمعیت جدید واردشده پس از سال ۱۴۰۰ مشخص خواهد شد و تمامی ابهامات درباره جمعیت پناهندگان افغان رفع خواهد شد.

دلیل بازی با برگ مهاجران افغان

در نتیجه، جامعه دیگر تحت تأثیر پروپاگاندای مهاجرهراسی رسانه‌های حکومتی قرار نخواهد گرفت. فضای ایجادشده ناشی از اخبار مشکوک، مهاجرهراسی و افغان‌ستیزی نتیجه عدم ساماندهی اتباع تازه‌وارد است.

این ترس و اضطراب ناشی از چنین اخباری همچنان در میان بخشی از جامعه باقی خواهد ماند و به جز دوگانگی در هم‌زیستی با پناهندگان، نتیجه‌ای نخواهد داشت.

این وضعیت بیش از آنکه به زیان جامعه ایرانی باشد، به ضرر اتباع قدیمی افغان ساکن ایران خواهد بود و تعاملات آن‌ها با جامعه ایرانی را دشوارتر خواهد کرد.

حاکمیت نیز هر زمان که بخواهد از این پناهندگان در مراسم حکومتی استفاده می‌کند و در واقع از آن‌ها سوءاستفاده می‌کند. هر زمان نیز که نیاز باشد، از این موضوع برای پوشش و تحریف اخبار اصلی و مسائل روز کشور استفاده می‌کند.

[سوء استفاده از مهاجران افغانستانی برای جنازه‌گردانی مطلوب خامنه‌ای]

این یک بازی است که حکومت ملایان از سال‌ها پیش با پناهندگان افغان و همچنین با کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد انجام می‌دهد.

هر زمان که حاکمیت ایران با ارگان‌های سازمان ملل به مشکلی برمی‌خورد یا قرار است گزارشی علیه نقض حقوق بشر در ایران منتشر شود، از برگ پناهندگان افغان علیه سازمان ملل استفاده می‌کند.

بدین صورت که ابتدا موج مهاجرهراسی و افغان‌هراسی راه می‌اندازد و سپس این موضوع را به عنوان مطالبه مردم ایران مطرح می‌کند.

در حالی که این موضوع از اساس دروغ است. مردم ایران طی دهه‌ها با پناهندگان افغان به‌طور مسالمت‌آمیز زندگی کرده‌اند.

پناهندگان افغان سخت‌ترین و دشوارترین کارها را در ایران با کمترین دستمزد و خدمات انجام می‌دهند، اما در نهایت قربانی بازی‌های کثیف حاکمیت می‌شوند.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)