بر اساس گزارشها، همزمان با بازگشت “حجاج” به کشور، اختلاف قیمت میوه در میادین میوه و ترهبار با بازار در برخی موارد به ۴۰۰۰ تومان رسیده است. در همین حال، یک کارشناس با انتقاد از «سلطه دلالان» بر بازار محصولات کشاورزی گفت که در فقدان برنامهریزی، «واسطهگری» اصلیترین نقش را در انتقال این محصولات از کشاورزان به مصرفکنندگان ایفا میکند.
خبرگزاری “مهر”، روز شنبه (۱۱ آبان-دوم نوامبر)، با انتشار گزارشی از افزایش چشمگیر قیمت انواع کالاها همزمان با بازگشت حجاج به کشور خبر داد و افزود که نوسان قیمت در میوه بیشتر از سایر کالاها بوده است.
بر اساس این گزارش، در حال حاضر قیمت انواع میوه در بازار آزاد با میادین میوه و ترهبار از ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان اختلاف قیمت دارد و اگر برخی از انواع میوهها به طور “دستچین شدن” خریداری شوند، این اختلاف قیمت به ۴۰۰۰ تومان هم خواهد رسید.
از جمله به نوشتهی “مهر”، قیمت هر کیلوگرم نارنگی در میادین میوه و ترهبار ۱۲۰۰ تومان است اما در بازار آزاد تا ۵۰۰۰ تومان هم عرضه میشود. همچنین بهای هر کیلوگرم انار در میادین میوه و ترهبار ۱۷۰۰ تومان است اما در بازار آزاد تا ۳۰۰۰ تومان هم به فروش میرسد.
همزمان با این گزارش، کریم سلیمانی، رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در گفتگو با خبرگزاری “ایسنا”، از «دلالی» و «واسطهگری» به عنوان اصلیترین عامل در فرآیند «بازاررسانی محصولات کشاورزی ایران» نام برد و با انتقاد از «حاکمیت واسطهها» در بازار کشاورزی، گفت: «به دلیل نبود یک جایگاه خاص مدنی، محصولات تولیدکنندگان با قیمت پایین خریداری و با قیمت گزافی به دست مشتری نهایی میرسد که نبود حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان باعث شکاف بین این دو بخش شده است.»
او با تاکید بر اینکه ساختار تولید محصولات کشاورزی در کشورهای پیشرفته قابل مقایسه با ایران نیست، گفت: «در آن کشورها تولید بر اساس یکپارچهسازی، مکانیزایسیون، استفاده از فناوری، علوم روز و محاسبه هزینه و درآمد صورت میگیرد اما در کشور ما به دلیل کشاورزی سنتی، هدررفت آب، مکانیزه نبودن و… تولید سودده نیست و فرآیند بازاررسانی نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.»
به گفته رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، «تشکلها و اتحادیههای روستایی و کشاورزی» میتوانند با حمایت دولت، «کشاورزی سنتی» ایران را به «کشاورزی مدرن» تبدیل کنند و از این طریق، بسیاری از مشکلات بازاررسانی نیز حل خواهد شد.
دکتر سلیمانی در این گفتگو تاکید کرده که سلطه دلالان بر بازاررسانی محصولات کشاورزی را یک شبه نمیتوان حل کرد اما این مشکل با برنامهریزی در درازمدت قابل حل است.
گفتنی است بر اساس جدیدترین گزارش بانک مرکزی از متوسط قیمت خردهفروشی برخی از مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به سوم آبان ماه امسال نسبت به هفته مشابه در سال قبل، نرخ میوههای تازه با افزایش ۷۵/۹ درصدی و سبزیهای تازه با افزایش ۸۸/۱ درصدی در یکسال مواجه شده است.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.