سازمان حقوق بشر ایران؛ ۱۸ آذر ۱۴۰۱: حمید قره حسنلو، پزشک متخصص رادیولوژی و شهروند ۵۳ ساله، ساکن کرج، یکی از پنج نفری است که قوه قضاییه ایران اعلام کرد به اعدام محکوم شده است. همسر او، فرزانه قره حسنلو، ۴۶ ساله و کارشناس علوم آزمایشگاهی هم به حبس طولانی مدت و نفی بلد محکوم شده است. دادگاه انقلاب، این احکام غیر انسانی و ظالمانه را بدون در دست داشتن هیچگونه مدرک و سندی علیه این زوج بازداشتشده، صادر کرده است.
یک منبع نزدیک به خانواده این زوج به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «حمید قره حسنلو، چه در بازجویی و چه در جلسه دادگاه، هیچیک از اتهامات وارده را قبول نکرده و روز دادگاه هم اعلام کرده که فقط برای اعتراض مسالمت آمیز در تجمع [مراسم چهلم حدیث نجفی] شرکت کرده و هیچ سند، فیلم یا تصویری دال بر اینکه حمید و فرزانه در کشته شدن آن بسیجی دست داشته باشند، وجود ندارد».
بهگفته این منبع مطلع، قاضی دادگاه فقط با استناد به اقراری که زیر شکنجه از فرزانه قره حسنلو گرفته شده، همسرش را به اعدام محکوم کرده است.
روز ۱۲ آبان ۱۴۰۱، در جریان برگزاری مراسم چهلمین روز پس از قتل حدیث نجفی به دست مأموران امنیتی که با حضور پرشمار مردم در آرامستان بهشت سکینه کرج برگزار شد، مأموران امنیتی در چند نوبت به تجمع مسالمت آمیز مردم یورش بردند. در جریان حمله مأموران امنیتی به مردم، یک مأمور که رسانههای دولتی در ایران، هویت او را روحالله عجمیان، از بسیجیان حوزه ۴۱۷ کمالشهر کرج معرفی کردهاند، به دلایلی که هنوز دقیقا مشخص نیست، کشته شد. پس از این ماجرا، نهادهای امنیتی، ۱۶ نفر را به اتهام دست داشتن در مرگ این بسیجی، بازداشت کردند.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی، در یک روند شتابزده و در طی کمتر از یک ماه، دادگاه با برگزاری سه جلسه، پنج نفر از بازداشت شدگان را به اتهام «افساد فی الارض از طریق ارتکاب جرایم علیه امنیت کشور، حمله به مامورین نیروی بسیج و فراجا و جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد که موجب اخلال شدید در نظم عمومی و ناامنی در کشور و منتهی به شهادت بسیجی حافظ امنیت، سید روح الله عجمیان گردید»، به اعدام محکوم کرده است. همچنین، بقیه متهمان به حبسهای طولانی و مجازاتهای تکمیلی دیگر محکوم شدهاند.
هیچکدام بازداشت شدگان، از جمله حمید قره حسنلو و همسرش فرزانه قره حسنلو، در طول دوران بازداشت، به وکیل انتخابی دسترسی نداشتهاند و دادگاه صرفا برای حمید و فرزانه قره حسنلو، یک وکیل تسخیری تعیین کرده است.
منبع نزدیک به این پزشک بازداشت شده و همسرش، درباره نحوه عملکرد وکیل تسخیری در جریان دادگاه و پیش از آن به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «این وکیل تسخیری، نه تنها هیچ کار موثری برای دفاع از حمید و همسرش انجام نداده بلکه در جلسه دادگاه، چند بار از موکلش خواسته تا همه اتهاماتی که به او منتسب شده را بپذیرد. این وکیل تسخیری تنها در پایان جلسه دادگاه، از قاضی تقاضای بخشش موکل خود بهخاطر رأفت اسلامی کرده است».
بهگفته این منبع مطلع، نام این وکیل تسخیری، «احمد مُلایی» است که به صورت شفاهی به حمید اعلام کرده که حکم اعدام برای او صادر شده است.
شکنجه برای اخذ اعتراف اجباری
وزارت اطلاعات شاکی پرونده حمید قرهحسنلو است و براساس تصاویری که به دست سازمان حقوق بشر ایران رسیده، بخشهای زیادی از بدن حمید قره حسنلو بر اثر شکنجه فیزیکی بازجویان، کبود شده است. منبع نزدیک به خانواده این پزشک زندانی درباره شکنجه او و همسرش به دست بازجویان، به سازمان حقوق بشر ایران گفت:
«بازجویان اینقدر با باتوم بر سر فرزانه زدند تا او بگوید حمید به فردی که کشته شده، یک لگد زده است و او زیر چنین شکنجهای بالاخره اعتراف کرده همسرش به این بسیجی ضربه زده است. حتی در روز برگزاری دادگاه، قاضی هم سعی کرده به حمید بقبولاند که او بهعنوان «لیدر اغتشاش» در آن مکان حضور داشته و اقدام به مسدود کردنِ خیابان کرده است».
این منبع مطلع همچنین گفت: «در بازجوییها چنان حمید را شکنجه کردهاند که چهار دنده او شکسته و وارد ریه شده و باعث خونریزی داخلی ریه شده است».
بهگفته این منبع مطلع، حمید قره حسنلو، به خاطر شکنجه و آسیب بدنی در بیمارستان مدنی کرج بستری شده بود که حدود پنج سال است در آنجا مشغول طبابت است و بعد از برگزاری دادگاه در روز ۱۳ آذر، او را به یک بیمارستان متعلق به سپاه پاسداران در تهران منتقل کردهاند که در آنجا تحت تدابیر امنیتی، بستری شده است.
حبس طولانی و نفی بلد در انتظار فرزانه قره حسنلو
بر اساس تصویری که از حکم صادر شده علیه فرزانه قره حسنلو به دست سازمان حقوق بشر ایران رسیده، این شهروند زندانی، توسط شعبه اول دادگاه انقلاب کرج، به «۲۵ سال حبسِ نفی بلد در زندان اهواز» محکوم شده است. در این ابلاغیه همچنین نوشته شده است که فرزانه قره حسنلو در طول دوران حبس باید به نحوی «تحت مراقبت» باشد که «با هیچکس معاشرت و ملاقات نداشته باشد».
طبق اعلام منابع مطلع از وضعیت فرزانه قره حسنلو، این شهروند در طی دوران بازداشت، از دسترسی به حقوق خود نظیر حق برخورداری از وکیل تعیینی و حق داشتنِ ارتباط با دنیای خارج از بازداشتگاه محروم بوده است.
فرزانه قره حسنلو در حال حاضر به زندان کچوئی کرج منتقل شده و در این زندان در طی تماس تلفنی کوتاهی که با خانواده خود داشته، اعلام کرده که در دوران بازداشت، شدیدا تحت شکنجههای فیزیکی و روانی قرار گرفته تا سناریوی مورد نظر بازجویان را بپذیرد. او در تماس تلفنی با خانواده خود گفته: «بازجویان، تهدید کردهاند اگر اعتراف نکنی که همسرت به روح الله عجمیان ضربه زده، پسرت را بازداشت و شکنجه میکنیم».
او گفته در نهایت فرزانه قره حسنلو وادار به اعتراف شده اما پس از انتقال به زندان کچوئی، کتبا نوشته است که همه اعترافات او تحت شکنجه شدید گرفته شده و دادگاه نباید به این اعترافات استناد کند.
منبع نزدیک به فرزانه قره حسنلو به سازمان حقوق بشر ایران گفت که این شهروند زندانی، حتی پس از انتقال به زندان کچوئی، همچنان موفق به ملاقات با خانواده خود نشده است.
بهگفته این منبع مطلع، حمید و فرزانه قره حسنلو که به غیر از ازدواج، دختر عمو و پسرعمو هم هستند، صرفا بابت شرکت در تجمع مسالمت آمیز در مراسم چهلم حدیث نجفی حضور داشتهاند.
امتناع دادگاه از پذیرفتن شاهد
این منبع همچنین درباره امتناع قاضی از پذیرفتن شاهدان عینی در جلسه دادگاه به سازمان حقوق بشر ایران گفت:
«روز ۱۲ آذر، یک روحانی هم در حاشیه مراسم چهلم حدیث نجفی حضور داشته که پیش از اینکه ماجرای روح الله عجمیان اتفاق بیفتد، به دست عدهای مورد ضرب و جرح قرار گرفته است. حمید قره حسنلو، به خاطر سوگند پزشکیای که خورده، با دیدن وضعیت این روحانی، وارد عمل شده و جان آن روحانی را نجات داده است».
بهگفته او، حمید قره حسنلو، در مورد روح الله عجمیان هم به قصد نجات جان این بسیجی از مرگ به او نزدیک شده است.
این منبع مطلع همچنین گفت: «این روحانی قرار بوده است در جلسه دادگاه به نفع حمید شهادت دهد اما قاضی دادگاه، این روحانی را به عنوان شاهد نپذیرفته است».
حمید قرهحسنلو و فرزانه قره حسنلو، پس از شرکت در مراسم چهلم حدیث نجفی، از کشته شدگان خیزش سراسری در کرج، در تاریخ ۱۳ آبان در منزل شخصی خود در کرج، به دست مأموران امنیتی، با ضرب و شتم، مقابل چشمان فرزندان خود بازداشت شدند.
بر پایه اعلام منابع نزدیک به این زوج زندانی، صبح چهارشنبه، ۱۶ آذر، حکم اعدام حمید قره حسنلو، در بیمارستان به او ابلاغ شده است.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.