فرجام مذاکرات برجام در زیر علامت سوال
وزیر خارجه حکومت ایران اعلام کرده است دولت رئیسی بعد از بررسی سوابق، مذاکرات برجام را از سر خواهد گرفت. بازگشت رئیسی به مذاکرات برجام با دست خالی یا با توپ پر؟
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کار خود پایان داد بیآنکه قطعنامهای علیه برنامه هستهای حکومت ایران صادر کند یا پرونده هستهای حکومت ایران را به شورای امنیت ملل متحد ارجاع دهد.
پیشزمینه این بیعملی، دعوت گروسی؛ مدیر کل آژانس به تهران و موافقت تهران با تعویض کارتهای حافظه دوربینهای نظارتی آژانس بود هر چند که گروسی پیش، حین و پس از سفر به تهران، درباره برنامه هستهای ایران عمیقا ابراز نگرانی کرد و موضوع پرسشهای پاسخ نگرفته آژانس از سوی ایران را بسیار نگران کننده خواند.
ادامه درخواستهای حداکثری ایران در مذاکرات برجام
اما در حالی که از ۳۰ خرداد مذاکرات برجام متوقف شده و رایزنیهای برای از سرگیری آن ادامه دارد حکومت ایران کماکان و طبق روال سابق دم از برداشتهشدن تمامی تحریمها به عنوان پیششرط مذاکرات برجام میزند.
محمد اسلامی؛ رئیس جدید سازمان انرژی اتمی حکومت ایران که از کهنهکاران پروندهی اتمی ایران برای دسترسی به بمب اتمی میباشد در حاشیه کنفرانس آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین اعلام کرد پیش از هر توافقی، ایالات متحده باید در ابتدا همه تحریمها را به شیوهای عملی، موثر و قابل راستیآزمایی لغو کند.
اسلامی از زبان ابراهیم رئیسی نیز افزود دولت خواهان مذاکرات نتیجه محور با هدف برداشته شدن فشارها و تحریمها علیه حکومت ایران است.
ادامه نقضهای مکرر در پرونده هستهای از سوی حکومت ایران
فارغ از تمامی اظهار نظرهایی که مورد مذاکرات برجام صورت میگیرد اما حکومت ایران کماکان بر روند نقض فاحش مواد و مفاد برجام ادامه میدهد.
در همین راستا حکومت ایران به تازگی و توسط محمد اسلامی اعلام کرد که حکومت ایران قصد دارد راهاندازی راکتور آب سنگین اراک را تسریع کند در حالی که بر اساس برجام این اقدام کاملا نقض فاحش محسوب میشود چرا که میتواند به حکومت ایران این اجازه را بدهد که پلوتونیوم با درجه تسلیحاتی تولید کند.
مقام آمریکایی: روند احیای مذاکرات برجام سختتر میشود.
اظهارات مقامات ایرانی در حالی صورت میگیرد که یک مقام ارشد آمریکایی در وزارت خارجه اعلام کرده است که با تغییر مذاکرده کننده اصلی ایران روند احیای برجام سختتر میشود.
شایان ذکر است حکومت ایران علی باقری کنی از مخالفان سرسخت پیشین برجام را به سمت معاون وزیر خارجه و رئیس تیم مذاکره کننده در مذاکرات احتمالی برجام برگزیده است.
تاکید بایدن بر عدم دستابی ایران به سلاح اتمی
صحبت از مذاکرات احتمالی برجام در حالی صورت میگیرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در اجلاس مجمع عمومی ملل متحد برای چندمین بار به صراحت تصریح کرد که آمریکا متعهد است اجازه ندهد حکومت ایران به سلاح اتمی دست پیدا کند.
جو بایدن همچنین افزود آمریکا آماده بازگشت به توافق هستهای با حکومت ایران است مشروط به اینکه تهران نیز به صورت کامل برجام را اجرا کند.
اظهار نگرانیهای اسرائیل از پرونده هستهای ایران
در همین حال شماری زیادی از سران اسرائیل از جمله سخنگوی وزارت خارجه، وزیر دفاع و نخست وزیر این کشور، خواستار مقابله جامعه جهانی با برنامه هستهای ایران شده و بعضا تهدید کردهاند در صورت لزوم و در صورت فقدان اقدامی کارآ از سوی جامعه جهانی، اسرائیل به تنهایی برای متوقف کردن برنامه هستهای ایران دست به اقدام عملی خواهد زد.
تا رسیدن به سوخت لازم برای ساخت سلاح هستهای زمان کمی باقی مانده است
در آستانه نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین از سوی موسسه علوم و امنیت بینالملل فاش شد که حکومت ایران برای رسیدن به سوخت لازم برای تولید سلاح هستهای یک ماه بیشتر فاصله زمانی ندارد. [خامنه ای با بمب اتم چند قدم فاصله دارد؟]
نگرانی کشورهای خارج از مذاکرات برجام از فعالیتهای هستهای ایران
در همین حال کشورهای دیگری جامعه جهانی که در توافق برجام نیز ذینفع نیستند با توجه به پیشرفت روزافزون برنامه هستهای ایران و نگرانیها حول آن، خواستار رسیدگی به پرونده هستهای حکومت ایران شدند.
دانمارک بعد از نشست فصلی شورای حکام اعلام کرد که نسبت به فعالیتهای اتمی تنشآفرین حکومت ایران در نقض برجام و تصمیم ایران در متوقفکردن نظارت آژانس عمیقا نگران است و این امر راستیآزمایی برنامه هستهای ایران را در معرض خطر جدی قرار میدهد.
همچنین نماینده دائم کویت در سازمان ملل ضمن ابراز عدم اطمینان از برنامه هستهای ایران، خواستار بررسی تاسیسات هستهای حکومت ایران از جانب سازمان ملل شد.
حال در آخرین اظهار نظر حسین امیر عبداللهیان وزیر خارجه رئیسی در دیدار با جوزف بورل؛ رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا عنوان کرده است دولت رئیسی نه اتلاف وقت میکند و نه رفتار غیرسازنده آمریکا را میپذیرد و با جدیت در حال بررسی سوابق مذاکراتی است تا مذاکرات برجام از سر گرفته شود.
با توجه به اظهارات امیر عبداللهیان باید منتظر دید که نتیجه و برآیند زورآزمایی طرفهای مقابل در مذاکرات برجام در آینده چه خواهد بود.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.