افزایش اورانیوم فلزی توسط حکومت ایران

طبق آخرین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، حکومت ایران تولید اورانیوم فلزی خود را افزایش داده است.

رویترز در روز دوشنبه ۲۵ مرداد به نقل از گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد حکومت ایران ۲۵۷ گرم از اورانیوم غنی سازی شده‌ی ۲۰ درصدی خودش را به صورت اورانیوم تترا فلوراید برای تولید ۲۰۰ گرم اورانیوم فلزی مورد استفاده قرار داده است.

این در حالی است که بر اساس برجام تولید اورانیوم فلزی که برای ساخت سلاح اتمی کارایی دارد برای حکومت ایران ممنوع شده است.

مصوبه مجلس حکومت و تولید اوانیوم فلزی

تولید اورانیوم فلزی و اکنون اورانیوم تترا فلوراید پس از آن صورت می‌گیرد که مجلس حکومت ایران بر اساس یک مصوبه، دولت حسن روحانی را ملزم کرده بود که اگر تا ۳ اسفند ۱۳۹۹ تحریم‌های حکومت ایران برداشته نشود این حکومت اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف سازد.

بر اساس این مصوبه حکومت ایران می‌تواند سالانه ۱۲۰ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۲۰ درصد را ذخیره سازی کند.

همچنین بر اساس این مصوبه حکومت ایران این دست باز را به خود داده است که می‌تواند ۱۰۰۰ دستگاه سانتریفیوژ آی آر ۶  را در طول یک سال نصب و راه‌اندازی کرده و ماهانه ۵۰۰ کیلوگرم اورانیوم را غنی‌سازی کند.

همچنین طبق این مصوبه راه‌اندازی کارخانه تولید اورانیوم فلزی اصفهان تا اردیبهشت سال ۱۴۰۱ در دستور کار حکومت ایران قرار گرفته است.

نگرانی اعضای برجام از اقدام حکومت ایران مبنی بر افزایش تولید اوانیوم فلزی

همزمان با گزارش رویترز و به نقل از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشورهای عضو برجام بعلاوه آمریکا از تولید اورانیوم فلزی ابراز نگرانی کرده و آن را پیش زمینه‌ای برای تولید سلاح هسته‌ای دانسته‌اند.

این گمانه‌زنی آنجا شدت بیشتری یافته است که حکومت ایران از دسترسی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بعد از ۲ دور توافق ۳ و ۱ ماهه با این حکومت، از تمدید توافق با آژانس سر باز زد و برخی بازرسی‌های آژانس را کاهش داد.

برخی تحلیل گران بر این باورند این اقدام حکومت ایران گامی در جهت افزایش فشار بر ایالات متحده برای برچیدن تمامی تحریم‌های حکومت ایران ضمن مذاکرات برجامی است که از فرودین ۱۴۰۰ تا ۳۰ خرداد در جریان بود اما ایالات متحده اعلام کرد تا زمانی که حکومت ایران به رعایت کلیه مفاد برجام برنگردد هیچ تحریمی را لغو نخواهد کرد.

ناکام ماندن مذاکرات وین و روی آوردن حکومت ایران به تولید اوانیوم فلزی

گفتگو‌های وین در پی زیاده‌خواهی‌های حکومت ایران برای لغو تمامی تحریم‌ها و بنا بر اظهارات برخی از تحلیل‌گران مسائل برجام به دلیل انتقال دولت در حکومت ایران از روز ۳۰ خرداد متوقف شده و به رغم گمانه‌زنی‌ها هنوز هیچ چشم‌انداز روشنی برای ادامه مذاکرات در دولت رئیسی دیده نمی‌شود.

پیش از این رویترز به نقل از چند منبع حکومت ایران بدون نام بردن از آنها اعلام کرده بود که احتمال دارد دولت رئیسی شرایط جدیدی مانند اجازه ادامه غنی سازی ۶۰ درصدی و همچنین ادامه کار سانتریفیوژهای پیشرفته را به عنوان پیش‌شرط ادامه مذاکرات روی میز بگذارد اما این امر توسط دیپلمات‌های غربی رد شد.

موضعگیری‌های دو طرف آمریکایی و ایرانی قبل از خبر افزایش تولید اوانیوم فلزی

پیش از این در ۱۸ مرداد سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه حکومت ایران اما اعلام کرد این حکومت به چیزی کمتر از برجام راضی نیست.

در همین حال خبرگزاری بلومبرگ در روز ۱۸ مرداد به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که با توجه به عدم حصول توافق در مذاکرات احیای برجام، دولت جو بایدن دنبال گزینه‌هایی جایگزین از جمله لغو محدود تحریم‌های ایران در ازای توقف بسیاری از فعالیت‌های حساس حکومت ایران است.

افزایش تحریم‌های آمریکا علیه ایران

اما ۴ روز از اعلام این خبر توسط بلومبرگ نگذشته بود که وزارت خزانه داری آمریکا در روز ۲۲ مرداد برخی افراد و شرکت‌هایی را که به صورت شبکه‌ای در حال انتقال و قاچاق نفت ایران و تحت حمایت سپاه پاسداران بودند تحریم و به لیست سیاه خود اضافه کرد. [بایدن به دنبال ارزیابی تشدید تحریم‌های ایران]

اما با وجود اعمال این تحریم اسماعیل کوثری از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و عضو مجلس حکومت ایران در روز ۲۴ مرداد اعلام کرد که مذاکرات هسته‌ای در دولت رئیسی پی گرفته خواهد شد و بحث اینکه مذاکره ادامه پیدا نکند مطرح نیست.

محکومیت افزایش تولید اوانیوم فلزی از سوی آمریکا

اما با وجود تمامی این کنش و واکنش‌ها بین دو کشور و اقداماتی که حکومت ایران انجام داده است ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیرامون افزایش تولید اورانیوم فلزی، اعلام کرد «ایران هیچ نیاز باورپذیری به تولید اورانیوم فلزی که با توسعه سلاح هسته‌ای در ارتباط مستقیم است ندارد و ایران باید پیشرفت‌های هسته‌آی خود را متوقف کرده و به مذاکرات برجام برگردد.»

در نگاهی کلی به سمت و سوی اخبار و تحولات به نظر می‌رسد روزهای آینده به خصوص بعد از انتقال قدرت به ابراهیم رئیسی آبستن اخبار زیادی پیرامون برنامه هسته‌ای ایران خواهد بود.

 

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)