هشدار آمریکا نسبت به گروگانگیری اتباعش در ایران
پس از آنکه غلامحسین محسنی اژه ای رئیس قوه قضائیه ایران در روز ۱۸ مرداد اعلام کرد که هیچ تبعه ایرانی به ایران ممنوع الورود نیست و اگر بیایند در اینجا به مسائل آنها رسیدگی میشود رابرت مالی؛ نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، به شهروندان این کشور هشدار داد به دلیل خطر آدمربایی، دستگیریهای خودسرانه، بازداشت شهروندان دو تابعیتی و شدت بالای کرونا همچنان به ایران سفر نکنند.
وعدههای اژه ای در جلسه شورای عالی قضایی
غلامحسین محسنی اژه ای رئیس قوه قضائیه خامنهای در روز دوشنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۰ در جلسه شورای عالی قوه قضائیه با اعلام اینکه هیچ تبعه ایرانی ممنوع الورود نیست افزود «اتفاقا اگر این افراد (به ایران) بیایند و در اینجا به مسائل آنها رسیدگی شود به نفع آنهاست».
اژه ای همچنین در سخنان خود اظهار داشت «افرادی هم که اموال و امکانات آنها در داخل (کشور) سرپرست ندارد و برخی افراد ذینفع، آنها را برای بازگشت به کشور میترسانند، اگر برگردند، مسائل مالی آنها در یک تحقیق و بررسی ساده و دقیق روشن میشود».
اژه ای همچنی افزود «افرادی که نگرانی دارند به محض ورود به مرز دستگیر شده و راهی زندان شوند و به اتهامات آنها رسیدگی نشود، میتوانند با هماهنگی با سیستم قضایی و بدون آن که بازداشت شوند، به کشور بازگردند».
تفسیرها بعد از سخنان اژه ای
این سخنان اژه ای بعد از انتشار، بازتاب گستردهای یافت و بسیاری از تحلیلگران که به امور سیاست خارجی حکومت ولایت فقیه و موضوع گروگانگیری شهروندان دو تابعیتی آشنایی دارند بر این باور بودند که این حیلهای برای به دام انداختن شهروندان دوتابعیتی بیشتر برای استفاده از آنها در مذاکرات با کشورهای غربی میباشد.
پیش از این و در دولتهای گذشته حکومت ایران، نیز وعدههای مشابهی به شهروندان دوتابعیتی داده شده بود اما بسیاری از آنان به محض ورود به ایران دستگیر و به بهانههای واهی محاکمه و زندانی شدند.
بسیاری از این شهروندان دو تابعیتی دستگیر شده در معاملات حکومت ایران با کشورهای غربی که با آنها اختلافاتی داشت وجه المصالحه قرار گرفتند و برخی دیگر نیز هنوز در زندانهای حکومت ایران به سر میبرند.
حکومت ایران از دستگیری شهروندان دو تابعیتی برای برگرداندن عناصر امنیتی و اطلاعاتی و ماموران خودش که در خارج از مرزها و توسط دیگر کشورها دستگیر میشوند استفاده کرده و در ازای آزادی شهروندان دوتابعیتی، خواهان آزادی ماموران اطلاعاتی و امنیتی خود میشود. نمونهها از این دست بسیارند.
موضعگیری رابرت مالی بعد از سخنان اژه ای
اما این بار بلافاصله بعد از سخنان اژه ای در روز دوشنبه ۱۸ مرداد، رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به شهروندان آمریکایی و دوتابعیتی هشدار داد که به ایران سفر نکنند.
رابرت مالی طی اطلاعیه که توسط وزارت خارجه ایالات متحده منتشر شد هشدار دارد به دلیل خطر آدمربایی، دستگیریهای خودسرانه، بازداشت شهروندان دوتابعیتی و شدت بالای کرونا همچنان به ایران سفر نکنند.
در اطلاعیه وزارت خارجه ایالات متحده آمده است «شهروندان آمریکایی که به ایران سفر کردهاند مورد آدمربایی و دستگیری قرار گرفته و به مواردی جدی متهم شدهاند. مقامهای ایرانی همچنان به زندانی کردن غیرمنصفانه شهروندان آمریکایی به ویژه شهروندان دوتابعیتی ایرانی آمریکایی از جمله دانشجویان، تاجران و دانشگاهیان، به اتهاماتی چون جاسوسی و تهدید امنیت ملی ادامه میدهند».
اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا همچنین افزوده است که مقامات حکومت ایران به طور مداوم دسترسی شهروندان آمریکایی زندانی به وکیل را به تاخیر میاندازند.
اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا افزوده است با اشاره به اینکه آمریکا هیچ گونه روابط دیپلماتیک یا کنسولی با حکومت ایران ندارد هشدار داد که در صورت بروز مشکلات احتمالی، دولت آمریکا قادر به ارائه خدمات فوری به شهروندان خود در ایران نخواهد بود.
این اطلاعیه همچنین به شهروندان دوتابعیتی که نیاز ضروری به سفر به ایران دارند سفارش کرد پیش از سفر «وصیتنامه» خویش را تنظیم کرده و درباره سرپرستی احتمالی از فرزندان و حیوانات خانگی و نیز داراییهای خود به اشخاص متقتضی وکالت بدهند!
خنثیشدن توطئه اژه ای و حکومت ایران
با این اطلاعیه وزارت خارجه آمریکا و هشدار مستقیم رابرت مالی به نظر میرسد تیر دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی حکومت ایران به سنگ خورده است چرا که اظهارات اژه ای در زمانی صورت میگیرد که بحث بین حکومت ایران و آمریکا بر سر تبادل چند زندانی دوتابعیتی که حکومت ایران به دلایل واهی آنها را دستگیر و سالهاست زندانی کرده است ادامه دارد.
همزمان با گفتگوها بر سر برنامه هستهای ایران حکومت ایران خواهان آزادی برخی از ماموران اطلاعاتی خود و درخواستهای مالی کلان از آمریکا در قبال آزادی این شهروندان دوتابعیتی شده بود که مورد موافقت آمریکا قرار نگرفت. [چرا خامنه ای از طرح تبادل ۴ زندانی با آمریکا پا پس کشید؟]
اکنون به نظر میرسد اژه ای تلاش جدیدی را برای به دام انداختن و کشاندن شهروندان دو تابعیتی بیشتری به کشور آغاز کرده که با چنین سرعت عملی از سوی وزارت خارجه آمریکا مواجه شده و نسبت به آن هشدار داده میشود.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.