اهمیت قطعنامه ۳۷۴ کنگره آمریکا در مورد ایران
روز چهارشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۹ در یک کنفرانس مطبوعاتی در کنگره آمریکا قطعنامه اکثریت نمایندگان کنگره آمریکا در حمایت از خواست مردم ایران برای برقراری یک جمهوری دمکراتیک، غیرمذهبی و غیراتمی با ۲۲۰ امضا از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه اعلام شد. اهمیت قطعنامه ۳۷۴ کنگره آمریکا در مورد ایران چیست؟
کنگره آمریکا روز ۲۸ خرداد ۹۹ با اعلام یک قطعنامه دوحزبی با حمایت اکثریت نمایندگان کنگره، از حقوق اولیه آزادی مردم ایران حمایت کرد.
این قطعنامه به امضای ۲۲۰تن از نمایندگان کنگره از هر دو حزب دمکرات و جمهوریخواه رسیده و حمایت خود را از خواست مردم ایران برای برقراری یک جمهوری دمکراتیک، غیرمذهبی و غیر اتمی اعلام مینماید.
نکات مهم قطعنامه کنگره آمریکا در حمایت از مردم ایران
قطعنامه ۳۷۴ که ۲۲۱ نفر از نمایندگان مجلس آمریکا از آن حمایت و آن را امضاء کردهاند، در کنفرانسی معرفی شد که ۳۱ نفر از نمایندگان کنگره از هر دو حزب، در آن شرکت کرده بودند.
اعضای ارشد مجلس نمایندگان؛ نماینده مککلینتاک و نماینده شرمن در این کنفرانس سخنرانی کردند و اعلام کردند «ما این قطعنامه را برای وزیر خارجه؛ پمپئو فرستادهایم که در سیاستگذاری در مورد ایران این را در نظر بگیرند.»
این قطعنامه شامل ۴ محور و نکته اصلی است. در این قطعنامه اعمال تروریستی نظام ولایت فقیه در اروپا، منجمله اقدام تروریستی در گردهمایی سالانه مجاهدین خلق در پاریس در سال ۹۷، اقدام تروریستی در برنامه جشن نوروزی مجاهدین خلق در نوروز ۹۷ در آلبانی، و اعمال تروریستی نظام در خاک آمریکا محکوم شده است.
قطعنامه ۳۷۴ کنگره آمریکا اعلام میکند که «مردم ایران از حقوق اولیه آزادی محروم بوده و به همین دلیل دیکتاتوری سلطنتی را رد کرده و مخالف دیکتاتوری مذهبی هستند».
با این عنوان خط بطلان بر روی استبداد سلطنتی کشیده میشود. در زمانی که نظام ولایت فقیه میکوشد با برجستهکردن بقایای سلطنتی که در سال ۵۷ توسط مردم ایران مردود اعلام شد، آلترناتیو اصلی کنونی نظام ولایت فقیه را کمرنگ جلوه دهد.
قطعنامه ۳۷۴ کنگره آمریکا همچنین از برنامه ده مادهای مریم رجوی؛ رئیسجمهور شورای ملی مقاومت ایران برای ایران آینده حمایت میکند.
نکته حائز اهمیت دیگر این که اعضای ۲۷ کمیته مجلس نمایندگان آمریکا و نمایندگان ارشد و روسای کمیته از هر دو حزب دمکرات و جمهوریخواه قطعنامه ۳۷۴ را امضاء کردهاند.
گرک پنس از کمیته خارجی، خانم لیز چینی عضو رهبری حزب در کنگره و کاندید ریاست حزب برای دوره آینده، تیم رایان کاندیدای ریاست مجلس نمایندگان، جان راتکلیف کاندید رئیسجمهور برای«مدیریت سازمانهای اطلاعاتی آمریکا»، لی زلدین از سیاستگذاران کنگره در مورد ایران، استیو کوهن و ال گرین در شمار امضاکنندگان این قطعنامه هستند.
اهمیت قطعنامه ۳۷۴ در شرایط کنونی
قطعنامه ۳۷۴ کنگره آمریکا در حالی صادر میشود که طی هفتههای اخیر اقدامات گسترده و پرقدرتی از سوی مجلس نمایندگان علیه نظام ولایت فقیه در کنگره آمریکا صورت گرفته است.
از جمله آنها میتوان به درخواست ۳۸۲ عضو مجلس نمایندگان در ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۹ از وزیر خارجه آمریکا برای تمدید تسلیحاتی نظام ولایت فقیه اشاره کرد.
اهمیت دیگر قطعنامه ۳۷۴ در این است علاوه بر دو حزبی بودن آن، موارد مختلف اقدامات مختلف تروریستی نظام را محکوم میکند و بر حق مخالفت و مقاومت مردم ایران علیه استبداد سلطنتی و استبداد مذهبی تاکید کرده و آن را به رسمیت میشناسد.
این قطعنامه همچنین به برنامه ده مادهای مریم رجوی به عنوان اساس دمکراسی در ایران آینده اشاره مینماید. به نظر میرسد مجموع این عوامل نشان میدهد مجلس نمایندگان آمریکا همراه حامی مردم و مقاومت ایران است.
تاثیر قطعنامه بر روی نظام و واکنش نظام نسبت به آن
بنا بر گفته نمایندگان ارشد کنگره که پیشنهاددهندگان این قطعنامه بودهاند این قطعنامه برای وزیر خارجه نیز ارسال شده است. به عبارت دیگر این قطعنامه با فشار حداکثری وزارت خارجه و سیاست خارجی آمریکا بر نظام ولایت فقیه منجمله تلاش برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی نظام، همسو شده و فشار مضاعفی بر نظام محسوب میشود.
مجموع این اعمال در ماههای اخیر همراه با واکنشهای نظام ولایت فقیه همراه بوده است. لابیهای نظام ولایت فقیه بعد از اعلام قطعنامه ۳۷۴ در فضای مجازی نسبت به آن واکنش شدید نشان دادند.
این اقدام همچنان نشان میدهد سیاست لابی از سوی حامیان نظام ولایت فقیه در آمریکا، با شکست مواجه شده است.
این قطعنامه همچنان میتواند به مثابه سد و مانعی در مقابل اقدامات تروریستی نظام ولایت فقیه در آمریکا و اروپا محسوب شود.
اهمیت دو حزبی بودن قطعنامه ۳۷۴ کنگره آمریکا
قطعنامه ۳۷۴ هنوز بلحاظ اجرایی وارد کنگره نشده که مورد رایگیری قرار گیرد. اما نمایندگان پیشنهاددهنده و امضاکنندهی این قطعنامه اعلام کردند پس از به رای گذاشتهشدن این قطعنامه برای لازم الاجراء شدن در کنگره، به آن رای مثبت خواهند داد. هرچند فراحزبی بودن آن، هماکنون نیز اهمیت قطعنامه را نشان میدهد.
به عبارت دیگر میتوان گفت در دو تابلو متصور؛ تغییر احتمالی اکثریت یا باقی ماندن دمکراتها در اکثریت در ماه نوامبر در کنگره، قطعنامه با رای اکثریت دو حزبی تبدیل به قطعنامه لازمالاجراء خواهد شد و نمیتوان در به تصویب رسیدن آن شبههای وارد دانست.
از این رو نظام ولایت فقیه همزمان با فشار حداکثری آمریکا بر نظام از وارد شدن اهرم فشار جدیدی در این معادله هراسان است.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.