در مقاله قبلی به تعریف یک شهروند دیجیتال پرداختیم و گفتیم خوب یا بد بودن این شهروندی کاملا انتخابی است و به رفتار افراد بستگی دارد. اما به این نکته نیز اشاره شد که میتوان آن را به فرزندان یاد داد تا در آینده جامعه دیجیتالی سالمتری داشته باشیم.
سواد دیجیتالی چیست؟
سواد دیجیتالی به معنی توانایی مطالعه اطلاعات آنلاین و فهم معنی و مفهوم آن، شناسایی منبع و تشخیص صحت آن است.
یکی از مهمترین تواناییهای یک شهروند دیجیتالی خوب، برخورداری از سواد دیجیتالی کافی است. تا زمانی که یک کاربر نتواند خبر واقعی را از یک خبر ساختگی تفکیک کند، هرگز نمیتواند به یک شهروند دیجیتالی خوب تبدیل شود.
باید به این نکته هم توجه داشته باشید که سواد دیجیتالی اخلاقیات، حفظ امنیت آنلاین، پیشگیری و مقابله با آزار اینترنتی را هم شامل میشود.
سه موضوع مهم در سواد دیجیتالی به شرح زیر است:
تله کلیکی:
این گام به هر متن، عنوان، ویدئو و غیره، اشاره دارد که به عمد طوری طراحی شده تا کاربر را به خود جذب کرده و او را مجاب به کلیک کردن روی آن کند. به زبان سادهتر، وبسایتهایی که تنها هدفشان هدایت کاربران به وبسایت خود و درآمدزایی از طریق کلیک کردن آنها میباشد، از تله کلیکی استفاده میکنند. این روش توسط وبسایتهای مخربی که میخواهند کاربران را به بدافزار آلوده کنند نیز مورد استفاده قرار میگیرد. برای اینکه در دام این قبیل کلیک ها گرفتار نشوید، هرگاه لینک یا ویدیویی دیدید که از جذابیت بالایی برخوردار بوده و به شدت شما را به خود جذب میکند، به هیچ وجه نباید سمت آن بروید.
اخبار جعلی:
این روش از سال ۲۰۱۹ رواج یافته و در آن برخی وبسایتها عمدا مقالاتی با اطلاعات غلط یا کاملا مغرضانه منتشر میکنند. معمولا در عناوین این قبیل خبرها و مقالات از تله کلیکی هم استفاده میشود.
همدردی:
شاید صحبت مجدد در مورد اهمیت همدردی چندان ضروری نباشد. اما به خاطر داشته باشید که با ارزشترین توانایی یک شهروند دیجیتالی خوب، همدردی است. علاوه بر این، بدون حس همدردی امکان تشخیص هدف اصلی نویسنده متن امان پذیر نیست. یک شهروند دیجیتالی خوب باید بتواند انگیزه اصلی نویسنده از پستها و مطالب منتشر شده در فضای مجازی را تشخیص دهد.
بخش اول:
بخش دوم:
بخش سوم:
شهروند دیجیتال کیست و چگونه آن را به فرزندان خود یاد دهیم؟ (بخش سوم: آشنایی با طرز کار اینترنت)
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.