این مقاله‌ها با هدف ارتقای دانش امنیتی برای دگرباشان ایران تهیه شده و در آن مباحث اولیه برای بالا بردن امنیت و آموزش نحوه محافظت از اطلاعات شخصی و حرفه‌ای مطرح شده است. کاربران با مطالعه این مقالات با خطرات امنیتی احتمالی و نحوه مقابله با این خطرات نیز آشنا شده و همچنین می‌توانند از تاثیر رد پای دیجیتالی و ابزارهای الکترونیکی در امنیت شخصی و حرفه‌ای آگاه شوند.

نکات ایمنی و تنظیمات دستگاه‌ها برای حفاظت از حریم شخصی:

نکات امنیتی عمومی:

امروزه تلفن همراه به یکی از اصلی ترین ابزارهای ارتباطی و ذخیره سازی اطلاعات تبدیل شده است. از این رو بهتر است برای افزایش امنیت آن از نکات ساده زیر پیروی کنید:

– هنگام استفاده از وسایل الکترونیکی، به خصوص در حین وارد کردن رمزها، مراقب اطراف خود باشید. ممکن است دوستان یا کسانی که می‌توانند صفحه نمایشگر وسیله الکترونیکی را ببینند، رمز شما را به خاطر سپرده و از آن برای دسترسی به اطلاعات داخل گوشی استفاده کنند. اگر اطلاعات شما بسیار مهم باشد و با افشای آنها جانتان به خطر خواهد افتاد، باید مراقب دوربین‌های نصب شده در اطرافتان نیز باشید، چرا که ممکن است از فیلم‌های ذخیره شده توسط این دوربین‌ها برای دسترسی به گوشی شما استفاده شود.

– سعی کنید در حین حرکت از گوشی خود استفاده نکنید. این کار آگاهی شما نسبت به محیط پیرامونتان را کاهش می‌دهد، در نتیجه احتمال سرقت یا استراق سمع (توجه به صفحه نمایشگر یا گوشی دادن به مکالمات) بیشتر خواهد شد.

– اگر احساس می‌کنید که تحت نظر هستید، دستگاه را خاموش کرده و باتری آن را خارج کنید. بهتر است در ملاقات‌های حساس وسایل الکترونیکی به همراه نداشته باشید.

– GPS گوشی را خاموش کنید و تنها در صورت لزوم آن را روشن کنید. اپراتورهای تلفن همراه با وجود خاموش بودن GPS بازهم می‌توانند مکان شما را شناسایی کنند، اما حداقل افراد عادی دیگر نمی‌توانند شما را به راحتی پیدا کنند.

– WiFi را خاموش کنید و هرگز اجازه ندهید به صورت خودکار به شبکه‌های موجود در اطرافتان متصل شود.

– اگر سفر کردن برای کارهای شما ضروری است یا در سطح شهر زیاد حرکت می‌کنید، بهتر است هر بار از مسیر جدیدی بروید. با تغییر مسیر می‌توانید افرادی که با شما تغییر مسیر می‌دهند را شناسایی کنید و از اینکه کسی شما را دنبال می‌کند یا نه مطمئن شوید.

به طور ناگهانی نباید تدابیر امنیتی خود را افزایش دهید. اگر کسی در حال تعقیب کردن شما باشد، همه چیز شما یعنی حتی رفتارهایتان را هم تحت نظر دارد. برای مثال استفاده از VPN در کشورهایی مثل ایران، چین و روسیه بسیار متداول است اما در کشورهای دیگر، افزایش ناگهانی استفاده از VPN می‌تواند هشداری برای دولت‌ و شرکت‌ها باشد.

هدف از این رفتارها افزایش ایمنی است. اگر احساس می‌کنید که با تغییر عادات روزانه و ایجاد رفتارهای جدید بازهم در خطر هستید، بهتر است با سازمان‌ها یا افراد مورد اعتماد مشورت کنید.

نکات ایمنی در استفاده از رایانه‌ها:

در بازارهای ایران انواع مختلف سیستم‌عامل‌ها با قیمت‌های ارزان و شرکت‌های گوناگون به فروش می‌رسند. ممکن است این سیستم‌عامل ها به طور عمدی با غیر عمدی دستکاری شده و دارای مشکلات امنیتی زیادی باشند. باید در انتخاب ویندوز بسیار دقت کنید. برای این کار از فرد قابل اعتماد و حرفه‌ای کمک بگیرید تا سیستم عامل دست نخورده‌ای را به شما معرفی کند.

همچنین بهتر است همیشه خودتان سیستم عامل کامپیوتر را عوض کنید. راهنمای گام به گام نصب سیستم عامل های مختلف در اینترنت موجود است و به راحتی می‌توانید با مطالعه آن خودتان این کار را انجام دهید. امروزه می‌توان با در اختیار داشتن اینترنت می‌توان سیستم عامل ها را وب سایت رسمی شرکت های ارائه دهنده آن دانلود کرد.

دانلود فایل‌های تورنت و اپلیکیشن‌های قفل شکسته:

بسیاری از نرم‌افزارهای قفل شکسته، دستکاری شده و آلوده به بدافزار هستند. در اغلب این نرم‌افزارها، حتی آنتی ویروس هم نمی‌تواند بدافزار موجود در آن را شناسایی کند. بنابراین با نصب آن سیستم خود را کاملا آلوده خواهید کرد. توصیه می‌کنیم به جای دانلود نرم‌افزارهای رایگان، آنها را از منابع اصلی دریافت کنید.

اطمینان از سلامت نرم‌افزارها:

ویروس‌ها می‌توانند به اطلاعات ذخیره شده در سیستم شما آسیب برسانند. علاوه بر این، ویروس ها را می‌توان از طریق CD، DVD، هارد دیسک‌های قابل حمل، فلش و هرگونه وسیله انتقال داده مثل شبکه‌های رایانه‌ای و … منتقل کرد. از این رو بهتر است استفاده از هارد و فلش را کاهش دهید.

تنظیمات امنیتی ویندوز ۱۰:

معمولا هیچ کس در حین نصب برنامه، شرایط استفاده از خدمات نرم‌افزار را مطالعه نمی‌‌کند. به همین علت سازمان‌ها می‌توانند با استفاده از همین سهل گیری، اجازه هر کاری را از خودتان دریافت کرده و بدون اطلاع شما، همه اطلاعات شخصی‌تان را جمع‌آوری کنند.

بهتر است بلافاصله بعد از نصب ویندوز، به خصوص اگر سیستم شما به میکروفن و دوربین مجهز باشید، برخی تنظیمات را غیر فعال کنید:

غیر فعال کردن موقعیت مکانی:

از منوی استارت، وارد تنظیمات (Settings) شده و به بخش Privacy (حریم خصوصی) وارد شوید. در این قسمت می‌توانید تنظیمات مرتبط با دوربین، موقعیت مکانی، میکروفون و هر چیز دیگری را فعال یا غیر فعال کنید.

در همین منو بر روی Feedback and Diagnostic کلیک کرده و Feedback Frequency را روی Never و Diagnostic and Usage Data را روی basic قرار دهید.

با این کار از جمع‌آوری داده توسط مایکروسافت جلوگیری کرده و همچنین از سابقه مرورگرتان محافظت می‌کنید.

مرورگر Edge که به صورت پیش‌فرض در سیستم عامل ویندوز ۱۰ نصب است، سابقه مرورگر شما را برای کورتانا ارسال می‌کند. این کار برای شخصی‌تر شدن تجربه شما در استفاده از این دستیار صوتی مفید است. برای جلوگیری از این امر برنامه Edge را باز کرده و بر روی سه نقطه‌ای که در گوشه سمت راست فوقانی قرار دارد کلیک کنید سپس به مسیر زیر بروید:

Settings>>>advanced settings>>>View advanced settings

در قسمت Privacy and Service گزینه Have Cortana Assist Me in Microsoft Edge را غیر فعال کنید.

در همین بخش،use page prediction to speed up browsing, improve reading, and make my overall experience better را هم غیر فعال کنید.

توصیه می‌کنیم موارد زیر را غیر فعال کنید:

– Windows Backup پشتیبان گیری ویندوز

– کورتانا در ویندوز و سیری در مک

– قابلیت تکمیل خودکار فرم‌‎ها

– ذخیره سازی سابقه مرورگر

موارد زیر را همیشه در سیستم عامل خود فعال نگه دارید:

– Windows firewall

– Windows defender


بخش اول:

بخش دوم:

بخش سوم:

راهنمای ویژه امنیتی برای جامعه کوییر ایران (بخش سوم)

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)