دیشب براى نخستین بار پس از انقلاب ۵٧، دو وزیر خارجه ایران و آمریکا به صورت دوجانبه با یکدیگر مذاکره
کردند. دیدار محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران با جان کری وزیر خارجه آمریکا در وین در حالى انجام شد که پیش از این، مذاکرات ظریف و کری به صورت سه جانبه و با حضور کاترین اشتون برگزار می شد، چنانکه در شش روز گذشتهى مذاکرات وین نیز پنج بار این نشست سه جانبه برگزار شده بود.
گلف نیوز طى گزارشى نوشت که «چه این مذاکرات هسته ای بالاخره منجر به توافق بشود یا نه دولت اوباما روابط با دولت ایران را از سرگرفته است. هر دو طرف دارای منافع مشترکی در منطقه هستند که از نظر استراتژیک مهم است و برای سیاست های درازمدت آنها جنبه حیاتی دارد. بخشی از رسانه های آمریکا اخیرا مشغول تحلیل نامه ای بودند که اوباما اخیرا به طور محرمانه برای رهبری ایران نوشته بود و این نشان می دهد واشنگتن شناخت خوبی از نفوذ قابل توجه ایران در عراق، سوریه و همچنین لبنان دارد».
شبکههاى اجتماعى و ناظران سیاسى این اتفاق را به شکستنِِ بى صداى تابوى مذاکره تعبیر کرده و برخى نوشته اند که “تابوى مذاکرهى ایران و آمریکا” به تاریخ پیوسته؛ روندى که از گفتگوى تلفنى حسن روحانى و باراک اوباما، رؤساى جمهور ایران و آمریکا آغاز شد و به راه بىبازگشت کنونى رسید.
تلاشهاى دلواپسان در واپسین ساعات مذاکرات
از سوى دیگر، در حالى که نماینده ولى فقیه در کیهان پیشاپیش از شکست قطعى مذاکرات خبر داده، جریان سیاسى مخالف مذاکره (مشهور به دلواپسان) دیروز تجمعى را در مقابل سازمان انرژى اتمى برگزار کردند و به انتقاد از دولت حسن روحانى و تیم مذاکره کنندهى هستهاى پرداختند.
حسین شریعتمداری در سرمقاله دیروز کیهان با عنوان «برای هیچ بیهوده مپیچ» نوشت:
«اگرچه پیش از این نیز با ارائه اسناد و شواهد غیرقابل خدشه به این نکته پرداختهایم ولی امروزه با قاطعیت بیشتر و بدون کمترین تردید- تاکید میشود بدون کمترین تردید- میتوان گفت که چالش هستهای کشورمان با ۵+۱ هرگز به نتیجه نمیرسد و دستیابی به توافقی که پایان بخش این چالش ۱۲ ساله باشد، نه فقطدور از انتظار، بلکه به یقین ناممکن است».
تلاش “پرزیدنت” براى رابطه با “آیتالله”
رییس جمهور آمریکا تا کنون بارها تلاش کرده تا روابط از سطح دولت ایران فراتر ببرد و رهبرى جمهورى اسلامى را نیز در این ماجرا شریک کند؛ حدود دو هفته پیش روزنامه والاستریت ژورنال خبر از ارسال نامهی محرمانه اوباما به خامنهای درباره “منافع مشترک ایران و آمریکا” و “حملات آمریکا علیه داعش” داده بود و پس از آن روزنامه اسراییلی هاآرتص نوشت که”اوباما در تلاش بوده تا در نگرانی های ایران شریک شود
به نوشته این روزنامه اوباما در این نامه کاملا مشخص کرده که این ائتلاف بین المللی علیه داعش و حملات هوایی به سوریه، تنها برای از بین بردن داعش است و آمریکا هیچ برنامه ای برای سرنگونی رژیم اسد ندارد.
اوباما همچنین در این نامه، اشتیاق خود را برای رسیدن به یک توافق خوب هسته ای با ایران بیان کرده ، که چنین توافقی هم می تواند از انزوای هسته ای ایران کاهش بدهد”.
این حداقل چهارمین نامهای است که اوباما در دوران ریاستجمهوری خود خطاب به آیتالله خامنهای نوشته. سه نامه قبلی در دوران ریاستجمهوری محمود احمدینژاد ارسال شده بود. در سه مورد اول، این مقامهای جمهوریاسلامی بودند که به شکل رسمی دریافت این نامهها را اطلاع دادند.
پیش از این برخی مسوولان جمهوریاسلامی و همچنین یک سایت نزدیک به سپاه پاسداران، خبر داده بودند که ایران و آمریکا پیش از روی کار آمدن دولت روحانی، و با “رضایت مشروط” آیت الله خامنه اى نشستهای محرمانهای با یکدیگر داشتهاند.
با اینهمه اما رهبر جمهورى اسلامى تا کنون همواره در مجامع عمومى، تندترین ادبیات را علیه مسئولان و سیاستهاى آمریکا به کار برده است.
ناظران سیاسى مىگویند اگرچه تابوى مذاکره میان ایران و آمریکا شکسته اما هنوز کسانى که منافع ویژهى سیاسى، اقتصادى و ایدئولوژیک در نگاهبانى از این «دیوار بلند بىاعتمادى» دارند بیشترین نقش را در تعیین سرنوشت سیاست خارجى نظام ایفا مىکنند.
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.