در حالیکه تنها دو روز به دور جدید مذاکرات هسته ای ایران و گروه ۱+۵ باقی مانده رهبر جمهورى اسلامى در جمع نیروی هوافضای سپاه تاکید کرده است که نباید نیازمندیهای کشور و برخی مسایل همچون تحریمها، به مذاکره گره زده شود و مسئولان باید موضوع تحریم را به طریق دیگری حل کنند.
دور جدید مذاکرات روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت با حضور محمدجواد ظریف و کاترین اشتون در وین برگزار می شود و به گفته عراقچی نگارش متن توافق نهایی ایران و ۱+۵ چهارشنبه آغاز خواهد شد.
منصور فرهنگ، نماینده پیشین ایران در سازمان ملل متحد با اشاره به اظهارات اخیر رهبری به “راه دیگر” می گوید: “خامنه ای هم خدا را می خواهد و هم خرما. یعنی از یک طرف می گوید هیئت دیپلماسی دولت اعم از روحانی و ظریف دارند دستورات و وظایف خاص نظام را انجام می دهند و از سوی دیگر می گوید امیدوار نیست و شعارهای ضدآمریکایی خود را ادامه می دهد. این بازی در همه رژیم های استبدادی وجود دارد خصوصا وقتی در یک رژیم استبدادی که فرد نتوانسته مانند شاه یا خمینی قدرت بلامنازع باشد اینگونه اظهارات طبیعی است.”
تازهترین دور مذاکرات ایران و کشورهای ١+۵ به تازگی در نیویورک انجام شد و دو طرف مذاکره کنندگان امیدوارند که به توافق نهایی درباره برنامه هستهای ایران و تحریمهای وضعشده دست یابند. مطابق توافق شش ماهه ژنو، ایران میبایست توسعه و تحقیقات در برنامه هستهای خود را در مواردی محدود کند.
حسن روحانی نیز صبح دیروز در عین تاکید بر پیگیری برنامه هستهای ایران تاکید کرد که ایران برنامه اتمی نظامی ندارد و این را به جامعه جهانی ثابت میکند.
منصور فرهنگ در خصوص روند مذاکرات توضیح می دهد: “صاحبان قدرت در کشور ایران و آمریکا در توافق نامه موقت ژنو به یک سازش بسیار اساسی رسیده اند، البته کلمه سازش به معنای مثبت آن. آمریکایی ها قبول کردند که ایران حق غنی سازی اورانیوم را در داخل کشور برای نیاز داخلی دارد و ایران هم پذیرفته است که این حق باید محدودیت های کمی و کیفی داشته باشد. این یک توافق بسیار مهمی بود؛ چراکه آقای اوباما از زمان روی کار آمدن آماده چنین توافقی بود اما ایران این آمادگی را نداشت و هیچ محدودیتی را نمی خواست بپذیرد.”
وی افزود: “ادامه مذاکرات مربوط به این است که این محدودیت های کمی و کیفی چگونه است؟ برای مثال ایران چند چرخک سوخت می تواند داشته باشد و کیفیت این چرخک ها چگونه است زیرا بعضی از چرخک ها یا سانترفیوژها به سرعت می توانند اورانیوم را غنی کنند و برخی دیگر کندتر. آمریکا می خواهد کیفیت این چرخک ها حدالمقدور پایین و تعداد آنها هم بسیار محدود باشد اما ایران می خواهد تا آنجایی که امکان دارد کیفیت بالا و تعداد بیشتر را داشته باشد. بنابراین ایران و آمریکا باید به نتیجه برسند که حد وسط این دو کجاست و هم اکنون به مرحله چانه زنی در این زمینه رسیده اند.”
در دور جدید مذاکرات، قرار است دو طرف بر سر مواردی چون لغو کامل یا تعلیق تحریمهاعلیه ایران و محدودیتهای معینی برای تعداد و نوع سانتریفیوژهای اتمی ایران مذاکره کنند.
این دیپلمات سابق ایران به موارد دیگر در چانه زنی ها در این مذاکرات اشاره کرده و بیان کرد: “یکی از دیگر موارد چانه زنی ها این است که ایران تا چه میزان اورانیوم غنی شده برای نیاز داخلی می تواند داشته باشد؟ در این قراردادی که در عهدنامه نهایی این مذاکرات به آن می رسند، دوره توافق چه مدت باید باشد؟ آمریکایی ها می خواهند این توافقنامه حداقل برای ده سال پابرجا باشد اما ایران می خواهد تا آنجایی که می شود این ده سال را کم کنند. یک مورد دیگر از موارد چانه زنی این است که بازرسی تاسیسات هسته ای ایران می تواند محدودیت داشته باشد یا نه؟ آمریکا می خواهد بدون هیچ محدودیتی بازرسی ها انجام شود و ایران پذیرفته است که بعنوان یک امضاء کننده عهدنامه منع گسترش تسلیحات هسته ای بدلیل سوء ظنی که به رفتار کشور در سیاست خارجی وجود داشته بطور استثنایی مورد بازرسی و زیر نظر ذره بین بین المللی باشد. بعبارت دیگر تمام این مسائلی که در روند آتی مذاکرات وجود دارد بر سر چانه زنی در مورد کم و زیاد است زیرا در اصل کلی توافقنامه در ماه نوامبر گذشته به نتیجه رسیده اند.”
sd5f4g4dوی با بیان اینکه بدون تردید گفتگو با آمریکا قبل از آمدن دولت آقای روحانی شروع شده بود، تصریح می کند: “نمایندگانی از جمله آقای عراقچی و کسانیکه از طرف خامنه ای ماموریت پیدا کرده بودند که با مقامات عالی رتبه آمریکایی گفتگو کنند امروز هم یک نقش و مسئولیتی در این مذاکرات دارند. در حقیقت بین ایران و آمریکا نوعی هماهنگی “منافع” پیش آمده است. ایران خواهان لغو تحریم ها و آمریکا حل مسئله هسته ای ایران بدون استفاده از گزینه نظامی است.”
طی هفتههای اخیر انتقادهای زیادی از سیاست خارجی و هستهای دولت روحانی از سوی نیروهای تندرو داخل کشور بالا گرفته است. در همین زمینه هفته گذشته همایش و تجمعی در نقد سیاست خارجی و هسته ای دولت با عنوان “دلواپسیم” برگزار شد. فریدون عباسی، رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران در این همایش گفت که تیم مذاکره کننده خیلی کوتاه آمده است.
منصور فرهنگ در این زمینه می گوید: “سود و زیان ایران را اگر در چارچوب منافع ایران و رفاه و امنیت جامعه در نظر بگیریم این سازش صد در صد مثبت است، برای اینکه از یک جنگ که فاجعه ای برای مردم ایران است جلوگیری می کند. اما اگر این سازش را در چارچوب بلند پروازی های صدور انقلاب و قدرت بزرگ شدن در خاورمیانه در نظر بگیریم تردیدی نیست که ایران کوتاه آمده است. به همین دلیل هم است که عناصر دست راستی تندرو شبه فاشیستی در ارگانهای امنیتی و اطلاعاتی داخل کشور از تقابل با آمریکا هم از نظر اقتصادی و هم از جهت رسیدن به قدرت و حذف مخالفین سود برده اند. اما واقعیت امر این است که حتی برای وقتی که ایران فروش نفتش از دو ونیم میلیون بشکه به هفتصد هزار بشکه در روز رسید و پول آن هفتصد هزار را هم نمی توانست به دلار و یورو دریافت کند منافع بخش ها و عناصر قابل توجه دستی راستی ترین و فاشیستی ترین عناصر درون رژیم به خطر افتاد و از همین رو آنها هم الان در یک تضادی قرار گرفته اند. از یک سو، بلندپروازی، رادیکالیسم، اسلام محمدی و شعارهای اینچنینی سر می دهند و از سوی دیگر عناصر دیگری از آنها هم هستند که می گویند ادامه وضعیت کنونی می تواند برای رژیم خطر داشته باشد. بعبارت دیگر رژیم یک تضاد در درون خود دارد که برای حل آن نیاز به سازش دارد. این سازش حد وسط، هم منافع دولت اوباما و سیاست خارجی آمریکا و هم نیازهای و نگرانی های اقتصادی ایران را تامین می کند.”
وی در ادامه تاکید می کند: “من شخصا بر این باورم که این مذاکرات به نتیجه نهایی خواهد رسید و علت آن هم این است که ایران با توجه به مشکلات اقتصادی که دارد نیاز به پایان یافتن تحریم ها دارد. دولت اوباما هم جنگ نمی خواهد و در سیاست خارجی خودش بر خلاف بوش سعی می کند از گزینه نظامی پرهیز کند. بعد از جنگ با عراق و افغانستان مردم آمریکا آمادگی جنگ دیگری در خاورمیانه را ندارند. از همین رو سعی می کند مسئله ایران را از طریق مذاکرات مسالمت آمیز حل کند. در هر حال واقعیت این است که هر نوع درگیری نظامی بین ایران و آمریکا می تواند برای مردم ایران فاجعه بار باشد و ضرورتی برای ایران پیش آمده که برای رفع تحریم ها سازش کند و این سازش هم برای ایران جنبه های مثبت دارد و هم برای آمریکا.”
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.