اسماعیل نوری‌علا، یکی از چهره‌های شناخته‌شده‌ی جریان سکولار و نویسنده و فعال سیاسی باسابقه، زمانی با راه‌اندازی «ائتلاف مشتاقان» تلاش کرد تا میان پادشاهی‌خواهانِ سکولار پلی بزند و آنها را به سمت انسجام و عمل سیاسی منسجم هدایت کند. نوری‌علا می‌خواست از دل این اتحاد، آلترناتیوی شکل بگیرد که نه فقط شعار دهد، بلکه توان گفتگو با جهان و امید دادن به مردم داخل کشور را داشته باشد.

اما گذر زمان چیز دیگری نشان داد. او در گفت‌وگویی صریح، از تجربه‌اش گفت؛ از بی‌عملی، نبود انسجام، و توهمی که برخی پادشاهی‌خواهان به آن دچارند. از تظاهرات شکست‌خورده در واشنگتن، که قرار بود به جهانیان نشان دهد اپوزیسیون یک‌صداست. اما آنچه نمایان شد، ناتوانی، بی‌بدنه‌بودن و فقدان رهبری مؤثر بود.

نوری‌علا امروز دیگر نه تنها امیدی به سلطنت‌طلبان ندارد، بلکه رسماً اعلام می‌کند که همکاری با آنان را درست مانند مواضع پیشینش در قبال تجزیه‌طلبان، مجاهدین و کمونیست‌ها کنار گذاشته است. به‌گفته‌ خودش: «سلطنت‌طلبان نمی‌گذارند ما از این مرحله عبور کنیم. شاهزاده به‌تنهایی هیچ کاری نمی‌تواند بکند.»

او، که زمانی امیدوار به وحدت در میان پادشاهی‌خواهان سکولار بود، حالا آشکارا از ناامیدی، تفرقه‌ و فقدان نیروی اجتماعی آن‌ها می‌گوید.

این تنها یک تغییر موضع نیست؛ صدایی‌ست از دل خود اپوزیسیون که می‌گوید: بدون تشکیلات، بدون انسجام، و بدون بدنه‌ اجتماعی در داخل کشور، هیچ آلترناتیوی شکل نمی‌گیرد – چه با تاج، چه با پرچم.

فیلم صحبت های اسماعیل نوری علا

 

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)