با آرِس ملکونیان یکی از فرماندهان «بریگاد ارمنی شهید نوبار اوزانیان» نیروهای دموکراتیک سوریه گفتوگو کردهایم؛ او اعلام کرد که آنها در مواضع مقاومت در برابر حملاتی که ارتش ترکیه به طور مستقیم و یا از طریق دارودستههای خود انجام میدهد، حضور دارند.
طی ماه دسامبر تحولات مهمی در سوریه رخ داد. دارودستههای جهادی که بر استان ادلب در شمال غرب سوریه مسلط بودند، در ابتدا حلب را تصرف کردند. سپس وارد دمشق پایتخت سوریه شدند. آنها با هیچ مقاومتی مواجه نشدند. در ۷ دسامبر ۲۰۲۴، رژیم اسد سرنگون شد. قدرت به سازمان جهادی «هیئت تحریرالشام»، «القاعده»ی سابق و جانشین «داعش» واگذار شد. همزمان با حملۀ «هیئت تحریرالشام»، دولت ترکیه به همراه دارودستۀ سازمان «جیشالوطنی سوریه» که به آن وابسته است، به مناطق تحت کنترل «ادارۀ خودمدیریتی شمال و شرق سوریه» حمله کردند. «نیروهای دموکراتیک سوریه» به حملات دارودستههای «جیشالوطنی» به مناطق تحت کنترل ادارۀ خودمدیریتی با مقاومت پاسخ دادند. درگیریها بهویژه در اطراف منبج، پل قرهقوزاق و سد تِشرین ادامه دارد. هدف دولت ترکیه تصرف این مناطق و از نظر استراتژیک محاصرۀ شهر کوبانی است. با آرِس ملکونیان یکی از فرماندهان «بریگاد ارمنی شهید نوبار اوزانیان» نیروهای دموکراتیک سوریه گفتوگویی ترتیب دادهایم که طی آن او اعلام کرد که آنها در مواضع مقاومت در برابر حملاتی که ارتش ترکیه به طور مستقیم و یا از طریق دارودستههای خود انجام میدهد، حضور دارند.
– مایلیم با تشکر از شما به خاطر اینکه در برنامۀ شلوغتان وقتی را اختصاص دادید شروع کنیم. با سرنگونی اسد، همهچیز در سوریه بسیار سریع شروع به تغییر کرد. ائتلاف جهادی زیر چتر «هیئت تحریرالشام» که به قدرت رسیده است برای اطمینان از مشروعیت بینالمللی خود پس از اسد با بسیاری از کشورهای جهان در تماس است. فکر میکنید «هیئت تحریرالشام» در مثلث آمریکا-اتحادیۀ اروپا-روسیه چه موضعی خواهد گرفت؟
آرس ملکونیان: از روز اول مشخص بود که «هیئت تحریرالشام» در تلاش است تا چهرۀ خود را در افکار عمومی بهویژه در نزد کشورهای غربی تغییر دهد و مشروعیت بینالمللی به دست آورد که به تحکیم نفوذ داخلی خود کمک کند. میتوان پیشبینی کرد که «هیئت تحریرالشام» طرفدار آمریکا و اروپا باشد و از اتحاد روسیه فاصله بگیرد. این طبیعی است، زیرا سرنگونی رژیم اسد که متحد استراتژیک روسیه بود، موازنههای جدیدی را در داخل سوریه ایجاد کرده و متعاقب آن نفوذ روسیه کاهش و نفوذ آمریکا و اروپا در سوریه افزایش خواهد یافت. در نتیجه، حاکمان جدید که به دمشق میآیند، مطمئناً یک رژیم طرفدار آمریکا و اروپا را ایجاد خواهند کرد.
– از روزی که «هیئت تحریرالشام» به قدرت رسیده، صهیونیسم گام به گام سوریه را اشغال کرده است. اسرائیل به ۲۰ کیلومتری دمشق رسیده، و با این حال «هیئت تحریرالشام» و سایر جهادیها طوری رفتار میکنند که گویی چنین وضعیتی وجود ندارد و ترجیح میدهند با لبنان درگیر شوند و آن را تهدید کنند. این وضعیت را چگونه باید دید؟
– درست است، دخالتگری اسرائیل در درون سوریه بخشی از سیاست اسرائیل و بخشی از جنگی است که اسرائیل بیش از یک سال پیش در نوار غزه و همچنین در جنوب لبنان آغاز کرده است. با سرنگونی رژیم بشار اسد، حمایت دولت «بعث» از مقاومت فلسطین پایان یافت. علاوه بر این، اسرائیل با قطع مسیر ایران از بغداد به بیروت از طریق خاک سوریه، به دنبال گسترش حوزۀ نفوذ خود و ایجاد فضایی امنتر برای دولت اسرائیل است. «هیئت تحریرالشام» از این وضعیت آگاه است، اما برای مقاومت در برابر نفوذ اسرائیل بسیار ضعیف است. در گذشته حملات شدید اسرائیل به «حزبالله» و شبهنظامیان ایرانی این نیروها را تضعیف کرد و منجر به سرنگونی رژیم اسد شد. اکنون اسرائیل نهتنها تلاش خواهد کرد تا در سرزمینهایی که در سوریه اشغال کرده است به طور دائمی مستقر شود، بلکه تلاش خواهد کرد تا با هرچه ضعیف نگه داشتن «هیئت تحریرالشام» تا حد ممکن، امنیت خود را تضمین کند. لازم به یادآوری است که بلافاصله پس از سقوط رژیم اسد، اسرائیل بزرگترین حملات هوایی تاریخ خود را انجام داد و زیرساختهای دفاعی هوایی و دریایی سوریه را به طور کامل نابود کرد. بر اساس گزارشها، نیروی هوایی اسرائیل بیش از ۸۰۰ حملۀ هوایی انجام داده است.
زمانی که «هیئت تحریرالشام» قدرت را به دست گرفت، یکی از اولین اظهاراتش این بود که خواهان جنگ با اسرائیل نیست و هدفش ایران و شیعیان است. به همین دلیل است که میبینیم که «هیئت تحریرالشام» چشم خود را بر تمام دخالتگریهای اسرائیل در داخل سوریه بسته است. مطمئناً در روزهای آینده تحولاتی رخ خواهد داد و حاکمان جدید دمشق به گونهای عمل خواهند کرد که امنیت اسرائیل را تضمین کنند.
و قطعاً دولت جدید شاید خواستار خروج اسرائیل از مناطق تحت کنترل خود نشود و یا اینکه آنها را به عنوان بخشی از اسرائیل به رسمیت بشناسد. زیرا امنیت اسرائیل در درجۀ اول اهمیت قرار دارد. مهمتر از همه، «هیئت تحریرالشام» میخواهد به حکومتی بر مبنای شریعت دست یابد که هنوز به آن نرسیده است و همچنین به دنبال نزدیکی با غرب و آمریکا است. در این صورت، نباید در برابر همۀ مواردی که در حال حاضر نقض میشود صدای خود را بلند کند، بلکه باید تسلیم خواستههای اسرائیل شود و چشمان خود را ببندد.
روزهای سختی در انتظار مردم سوریه است!
– «هیئت تحریرالشام» از روز اول پیامهای “معتدلانه”ای داده است. ادعا میشود که نگرش فراگیر نسبت به غیر مسلمانان و علویها اتخاذ خواهد کرد، اما هر روز تصاویری از کشتار دستهجمعی، آدمربایی و شکنجه، بهویژه در مناطقی که مسیحیان و علویها به طور متراکم زندگی میکنند، به مردم منعکس میشود. آیا «هیئت تحریرالشام» علویان را به دلیل علوی بودن آنها مقصر تمام جنایات اسد میداند؟
– در واقع گفتار یک چیز است و عمل چیز دیگری. بله، «هیئت تحریرالشام» بهخوبی در مورد عدالت و برابری صحبت میکند، اما نحوۀ عملکرد آن، بهویژه با توجه به تخلفات زیادی که انجام شده و هنوز هم انجام میشود، چیز دیگری میگوید. این جنایتی علیه مسیحیان و علویان است. اگر این امر به چیزی اشاره داشته باشد، این است که: این تصور در میان «هیئت تحریرالشام» وجود دارد که علویها نمایندۀ رژیم قبلی، رژیم بشار اسد هستند. این تصوریست که ایجاد شده و مطلقاً درست نیست. اعراب سنی در مهمترین و حساسترین نقاط رژیم اسد حضور داشتند. با این وجود، «هیئت تحریرالشام» پس از رژیم اسد به یک “دشمن” نیاز دارد تا رژیم خود را بسازد و آن را حفظ کند. بنابراین در دورۀ پیشِ رو روزهای سختی در انتظار مردم سوریه است. زیرا مردم سوریه مردمی هستند با عقاید و ملیتهای متنوع.
– آیا خطر مشابهی برای ارمنیها و آشوریها وجود دارد؟
– البته تعدی، تهدید یا طرد هر عنصری از مردم سوریه نشانۀ خطری برای سایر عناصر و طیف سوریه خواهد بود.
– وضعیت شما به عنوان «بریگاد ارمنی نوبار اوزانیان» در میدان چگونه است؟ در این زمینه، به طور کلی، روند درگیریها در خط مقدم/بر روی زمین چگونه است. آیا میتوانید در این مورد اطلاعاتی در اختیار ما قرار دهید؟
– ما به عنوان یک نیروی نظامی وجود داریم و وظایف نظامی خود را در بالاترین سطح انجام میدهیم. ما به همراه سایر اجزا و «نیروهای دموکراتیک سوریه» (SDF) در مبارزه با تهدیدات و حملات روزانۀ ترکیه علیه مناطق خود شرکت میکنیم. علاوه بر این، برخی از رفقای ما برای مقابله با هرگونه اقدام نظامی در منطقۀ فرات مستقر شدهاند. نیروهای ما برای مقابله با حملات احتمالی دولت اشغالگر ترکیه بهویژه علیه شهر کوبانی مستقر شدهاند.
منطقۀ خودمختار شمال و شرق سوریه در خطر است!
– آیا به عنوان یک بریگاد فراخوانی برای مردم ارمنی، علویها و سایر ملیتها و اعتقادات در سوریه دارید؟
– قبل از هر چیز، ما از مردم خود با همۀ تنوعاتشان میخواهیم تا در کنار نیروهای نظامی که در برابر حملات مزدوران مورد حمایت ترکیه بهویژه در مناطق شمالی و شرقی سوریه مقاومت میکنند بایستادند و از آنها در برابر نقشههای دولت ترکیه با هدف بیثبات کردن امنیت و ثبات این مناطق حمایت کنند. ما همچنین به همۀ مردم سوریه پیام میفرستیم که با تمام طیف این مردم متحد شوند تا سوریهای آزاد و دموکراتیک ایجاد کنند. ما خواستار تفاهمی هستیم که از حقوق همۀ سوریها محافظت کند، از تجربیات گذشته درس بگیرد، هر حکمرانی تکرنگی را رد کند، و در عوض سوریها را در تمام طیفها و رنگهایشان نمایندگی کند.
– برای ارمنیان خارج از سوریه و افکار عمومی حساس چه حرفی دارید؟
– ما از مردم ارمنی خود و همۀ قدرتهای جهانی میخواهیم به حمایت از مردم سوریه ادامه دهند. چرا که سوریه هنوز بهبود نیافته و همچنان در خطر است. به خصوص مناطق ما، منطقۀ خودمدیریتی شمال و شرق سوریه هنوز در معرض تهدید هستند. حملات دولت ترکیه و دارودستههای آن همچنان ادامه دارد. با همبستگی داخلی و خارجی، با حمایت خلقهای آزاد جهان و اتحاد آنان با ما، پسران و دختران خلقمان قادر خواهند بود از همۀ خطرات رهایی یابند و بگریزند.
– ممنون از وقتی که گذاشتید.
– ما هم از شما تشکر میکنیم.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.