بازگشت اساتید اخراجی به جنگ باندی تبدیل شده است

پس از آنکه پزشکیان خوهان بازنگری در پرونده اساتید اخراجی دانشگاه‌ها در سال‌های اخیر شده، مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی خامنه‌ای در دانشگاه‌ها به این موضوع ورود کرده و موضوع تبدیل به جنگ جناحی شده است.

پس از درخواست مسعود پزشکیان در مراسم تودیع و معارفه وزرات علوم مبنی بر بازبینی پرونده‌های اساتید اخراجی دانشگاه‌ها، رئیس نهاد نمایندگی خامنه‌ای در دانشگاه‌ها واکنش نشان داد.

وی اظهار داشت: «یکی توهین می‌کند و عذرخواهی هم می‌کند، اما دستور عزل او از دانشگاه صادر می‌شود. دیگری به مقدسات توهین می‌کند و اصرار می‌ورزد، اما از دانشگاه خواسته می‌شود با او مدارا کند و برخوردی صورت نگیرد.»

مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی خامنه‌ای در دانشگاه‌ها، با انتشار این مطلب به‌طور غیرمستقیم از برکناری رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران انتقاد کرد و درخواست پزشکیان را نپذیرفت.

علی انتظاری، رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی، پس از استفاده از عبارت «نفله شدن» برای اشاره به مرگ «مهسا (ژینا) امینی» در یک برنامه تلویزیونی، از مقام خود برکنار شد. انتظاری قبل از این برکناری، برای استفاده از این عبارت عذرخواهی کرده بود.

پزشکیان در تاریخ هشتم شهریورماه اعلام کرد که از وزرای مربوطه خواسته است تا «پرونده همه اساتید اخراجی که به هر دلیلی از دانشگاه کنار گذاشته شده‌اند، مورد بازنگری قرار گیرد و این دانشجویان به دانشگاه بازگردانده شوند.»

 

برکناری صدها استاد و دانشجو از دانشگا‌ه‌های ایران

او همچنین درباره دانشجویان معترض و اخراجی از دانشگاه‌های کشور اظهار داشت: «باید بررسی شود که آیا حرف آن‌ها درست است؟ اگر درست باشد، باید پذیرفته شود. اما اگر اشتباه می‌کنند، باید هدایت شوند.»

پس از اعتراضات سال ۱۴۰۱، فشارها بر دانشجویان معترض و استادان حامی آن‌ها افزایش یافت. ده‌ها استاد از کار برکنار شدند یا قرارداد همکاریشان با دانشگاه‌ها لغو شد.

در گزارش روزنامه اعتماد، منتشرشده در شهریورماه ۱۴۰۲، به فهرستی از ۵۲ استاد اخراجی از دانشگاه‌های ایران اشاره شده است که از سال ۱۴۰۰ تاکنون از دانشگاه‌ها اخراج شده‌اند.

افزایش تعداد اساتید اخراجی به‌ویژه کسانی که نظرات مخالف یا انتقادی نسبت به نظام حاکم دارند، نگرانی‌های گسترده‌ای را در جامعه دانشگاهی ایجاد کرده است.

بسیاری بر این باورند که این روند موجب تضعیف آزادی بیان و استقلال دانشگاه‌ها خواهد شد. ادامه این وضعیت می‌تواند منجر به خروج نخبگان علمی از کشور و کاهش کیفیت آموزشی و پژوهشی در ایران شود.

اما اصل موضوع را در جای دیگری باید جست. حالا که پس از مرگ زودرس رئیسی و کنار رفتن دولت وی که پزشکیان با ویترین «اصلاحات» به میدان آمده است، نمودهای جنگ جناحی آشکار شده است.

این نمودها می‌تواند در هر زمینه و بخشی دیده و فعال شوند. چه در زمینه دستور بازنگری پرونده اساتید اخراجی و چه در پرونده‌های دیگر.

 

اصل موضوع اختلاف بر سر بازنگری پرونده اساتید اخراجی

قطع یقین درخواست پزشکیان برای بازنگری پرونده اساتید اخراجی و دانشجویان که پس از اعتراضات ۱۴۰۱ برکنار شدند، تنها یک نمود این اختلافات خواهد بود.

این یک قانون و موضوع بدیهی است. هر گاه خامنه‌ای در اضطرار و ضعف، با روی کار آمدن دولتی از جناح مقابل بالاجبار موافقت می‌کند، این جنگ و جدال‌ها بالا می‌گیرد.

چنان چه ذکر شد این موضوع تنها به موضوع بازنگری پرونده اساتید اخراجی محدود نمی‌شود. بگذریم از این که باید منتظر ماند و دید به این درخواست پزشکیان تا به کجا جامه عمل پوشانیده خواهد شد؟

آیا این درخواست صرفا برای سفیدنمایی از حاکمیت و دستاوردسازی موهوم برای دولت جدید خامنه‌ای بوده است؟ آیا تنها اساتید اخراجی مربوط با حاکمیت به دانشگاه‌ها برخواهند گشت؟ یا موضوع به دیگر اساتید اخراجی که در جبهه مقابل حاکمیت نیز قرار دارند هم تسری خواهد یافت.

اما آنچه اکنون یقینی و قطعی این واقعیت است که فقط دستور بازنگری در پرونده اساتید اخراجی از پزشکیان به جنگ جناحی دامن زده است.

در حالی که نه خبری از بازگشت اکثریت اساتید اخراجی به دانشگاه‌ها هست و نه خبری از رسیدگی فعال به این موضوع.

اما با این وجود ماهیت دوقطبی حاکمیتی، حتی در ظاهر، امر باعث بروز اختلافات جدید و شدید شده است.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)