آیا هلیکوپتر رئیسی سرنوشتی مشابه هواپیمای اوکراینی دارد؟
خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران، روز چهارشنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۳، گزارش کرد که علت سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی، وزن بالای آن بوده است. با این حال، این ادعا بلافاصله از سوی ستاد کل نیروهای مسلح حکومت ایران رد شد. علت این میزان از تناقضگویی چیست؟
بر اساس گزارش خبرگزاری فارس سپاه پاسداران، که به نقل از یک منبع آگاه امنیتی منتشر شده است، نهادهای نظارتی و امنیتی پس از بررسی نهایی، هیچ عامل مشکوکی در سقوط هلیکوپتر رئیسی شناسایی نکردهاند.
فارس همچنین اعلام کرد که نهادهای امنیتی و اطلاعاتی تحقیقات خود را درباره سقوط هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی به پایان رساندهاند و به این نتیجه رسیدهاند که حادثهای رخ داده است.
طبق این گزارش، که سه ماه پس از مرگ رئیسی و همراهانش منتشر شد، «وزن بالای بالگرد» و «وضعیت نامساعد جوی» از عوامل اصلی ناتوانی خلبان در کنترل هلیکوپتر بودهاند.
فارس همچنین نوشت که بالگرد حامل رئیسی۲ نفر بیش از ظرفیت مجاز سرنشین داشته و این مسئله باعث افزایش وزن آن شده است.
در نتیجه، بالگرد هنگام برخورد با مه، توان کافی برای حفظ ارتفاع مناسب را نداشته و سقوط کرده است.
با این حال، ستاد کل نیروهای مسلح ایران ساعاتی بعد با انتشار بیانیهای، گزارش خبرگزاری فارس را تکذیب کرد.
این ستاد اعلام کرد که گزارش خبرگزاری فارس «مخدوش و از اعتبار ساقط است» و ادعای اضافهوزن بالگرد به دلیل وجود دو نفر اضافی در آن را کاملاً نادرست دانست.
رسانههای دولتی حکومت ایران روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت بهطور رسمی اعلام کردند که ابراهیم رئیسی و هشت نفر از همراهانش، از جمله حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه، بر اثر سقوط بالگرد در جنگلهای ورزقان در استان آذربایجان شرقی جان باختهاند.
خبرگزاریهای دولتی ایران، ۱۸ ساعت پس از وقوع این حادثه و با یافتن لاشه بالگرد، مرگ رئیسی و وزیر خارجه را تایید کردند.
۳ ماه تناقضگویی و آخر سر، باز هم اعلام و دوباره انکار
در گزارش روز چهارشنبه فارس همچنین آمده است که بالگردها به دلیل تدابیر امنیتی فاقد جیپیاس بودند و سامانههای آنها مکانیکی بودهاند. بنابراین احتمال خرابکاری از نوع جمر و هک سامانههای الکترونیکی رد میشود.
فارس تأکید کرد که نهادهای امنیتی هیچ عامل مشکوکی مانند «عامل انسانی»، «عوامل شیمیایی» و «مواد آسیبزا» را در این حادثه شناسایی نکردهاند.
همچنین پیشتر هیئت مامور بررسی سقوط هلیکوپتر رئیسی که توسط رئیس ستاد کل نیروهای مسلح تعیین شده بود، روز چهارشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۳ در دومین گزارش خود اعلام کرد که احتمال وقوع «انفجار ناشی از خرابکاری» و اختلالات الکترونیکی قبل از سقوط، مردود است.
در اولین گزارش این هیئت نیز تأکید شد که هیچ نشانهای از اصابت گلوله یا عوامل مشابه در باقیماندههای بالگرد دیده نشده است.
تناقضات میان روایتهای مقامات و رسانههای ایران درباره این حادثه از همان ساعات ابتدایی وقوع آن آغاز شد و تا ماهها پس از آن ادامه یافت.
واکنشها به این تناقضات چنان گسترده بود که حتی برخی افراد نزدیک به حکومت و رسانههای داخلی، با وجود فضای امنیتی و تهدیدات، انتقادات شدیدی مطرح کردند.
یک خبرنگار در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) شدت تناقضات حکومت ایران در خصوص سقوط هلیکوپتر رئیسی را به سخرخ گرفت.
وی نوشت: «اول گفتند سالم فرود آمده، بعد گفتند زمینی به تبریز رفته، سپس افزودند فرود سخت داشته است. در نهایت اعلام کردند تماس تلفنی داشته و کمکم مردم را به دعا دعوت کردند…»
یکی از تناقضات دیگر این بود که در حالیکه نیروهای رسمی هنوز به محل حادثه نرسیده بودند، روزنامهنگاران ترکیهای در محل حاضر بوده و گزارشات زنده ارسال میکردند.
همچنین روایتهای مختلفی درباره نحوه پیداشدن هلیکوپتر رئیسی وجود داشت.
[تردیدها در مورد علت سقوط هلیکوپتر رئیسی اوج میگیرد!]
آیا ماجرای سقوط هلیکوپتر رئیسی به سرنوشت هواپیمای اوکراینی دچار میشود؟
خبرگزاری آناتولی، رسانه رسمی ترکیه، ساعاتی پس از ورود پهپاد این کشور به آسمان ایران اعلام کرد که این پهپاد لاشه هلیکوپتر را پیدا کرده و مختصات آن را به مقامات ایرانی داده است.
اما ستاد کل نیروهای مسلح ایران روز بعد این ادعا را رد کرد و اعلام کرد که پهپاد ترک به دلیل نداشتن تجهیزات مناسب، قادر به اعلام دقیق محل سقوط نبود و به کشور خود بازگشت.
این در حالی بود که آناتولی ترکیه از ساعات اولیه حضور پهپاد این کشور در آسمان ایران تصاویر مستقیم را مخابره و به اشتراک گذاشته بود که حاکی از حضور خبرنگاران ترک بود و هیچ فرد ایرانی در آنجا وجود نداشت!
این تناقضات و عدم شفافیت در اطلاعرسانی، باعث شد شایعات و ابهامات زیادی درباره علت سقوط و مرگ رئیسی ایجاد شود.
مقامات ایران از همان ابتدا رسانهها و مردم را از نشر اخبار، خصوصا «اخبار کذب» درباره علت سقوط بر حذر میداشتند. اما تمامی اخبار کذب از سوی دستاندرکاران و رسانههای و مقامات رسمی حاکمیت منتشر شد و حتی تا ۳ ماه بعد ادامه یافته است.
با گذشت بیش از سه ماه، هنوز گزارش رسمی و دقیقی از علت سقوط به مردم ارائه نشده است.
با وجود اینکه خبرگزاری فارس آشکارا متعلق به سپاه پاسداران است، احتمال زیادی در دسترسی به اخبار مربوطه دارد.
از سوی دیگر تکذبیه ستاد کل نیروهای مسلح گزارش رسانه سپاه پاسداران را رد میکند! حالا پیدا کنید پرتقالفروش را!!!
سوابق موارد مشابه، از جمله حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی، این گمانه را به ذهن متبادر میسازد که این همه تناقض و اعلام و انکار پشت پردهای دارد که شاید روزی بر اثر جنگ باندی یا… بروز بیرونی پیدا کند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.