موج اعدامها در ایران و انزجار بینالمللی از ملایان تهران
موج اعدامهای اخیر در ایران جهان را در شوک فرو برده و انزجار بسیاری را علیه ملایان تهران برانگیخته است.
برخی سادهلوحان گمان میکردند اکنون که پزشکیان بر مسند ریاست جمهوری نشسته، میزان سرکوب و اعدامها کم خواهد شد.
اما هنوز کابینه وی تشکیلنشده موج اعدامها در ایران رکورد زد. ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، نسبت به افزایش اخیر اعدامها در ایران به شدت ابراز نگرانی کرده است.
او اعلام کرد که در چند روز گذشته، حکومت ایران ۲۹ نفر را در زندانهای خود اعدام کرده است.
لیز تروسل، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل، این وضعیت را نشاندهنده افزایش نگرانکننده تعداد اعدامها در مدت کوتاهی دانست و تأکید کرد که این مسئله به شدت نگرانکننده است.
سازمان حقوق بشر ایران روز چهارشنبه ۱۸ مرداد ۴۰۳ اعلام کرد که تعداد اعدامشدگان در این روز به ۲۹ نفر رسیده است.
این سازمان تأکید کرد که ۲۶ مرد در زندان قزلحصار کرج و سه نفر دیگر در زندان مرکزی کرج به صورت گروهی اعدام شدهاند.
سازمان ملل متحد نمیتواند به طور مستقل تعداد دقیق اعدامشدگان در روزهای اخیر را تأیید کند، اما مقامات این سازمان اعلام کردند که موج اعدامهای گزارششده شمار کلی اعدامها در سال جاری را به حداقل ۳۴۵ نفر رسانده است که شامل ۱۵ زن نیز میشود.
سازمان حقوق بشر ایران، که در نروژ مستقر است، اضافه کرد که در میان اعدامشدگان، دو نفر افغان و یک نفر از اقلیت قومی بلوچ قرار دارند.
این افراد به اتهامات مختلفی در زندان قزلحصار کرج اعدام شدهاند. این سازمان همچنین گزارش داده که از زمان انتخاب مسعود پزشکیان به عنوان رئیسجمهور ایران، در بازه زمانی یکماهه از نیمه تیر تا نیمه مرداد، دستکم ۸۷ نفر در زندانهای ایران اعدام شدهاند.
هشدار عفو بینالملل نسبت به موج اعدامها در ایران
لیز تروسل، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل، اظهار داشت که بسیاری از اعدامشدگان به جرایم مرتبط با مواد مخدر متهم شدهاند و اقلیتهای کرد، عرب و بلوچ به طور نامتناسبی تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
او هشدار داد که اعمال مجازات اعدام برای جرائمی که شامل قتل عمد نیست، با استانداردهای بینالمللی حقوق بشر سازگار نیست و باید متوقف شود.
طبق گزارشات عفو بینالملل، در سال ۲۰۲۳، حداقل ۸۵۳ تن در ایران تحت حاکمیت ملایان اعدام شدهاند.
این تعداد نسبت به سال ۲۰۲۲، افزایشی ۴۸ درصدی داشته است. عفو بینالملل دلیل این افزایش را تلاش حکومت ایران برای ایجاد هراس در میان مردم و جلوگیری از اعتراضات علیه حکومت دانست.
[اعدام دیوانهوار؛ نشانه شکست خامنهای!]
در آبان ۱۴۰۲، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، به شدت نسبت به سرعت افزایش موج اعدامها و اجرای احکام اعدام در ایران ابراز نگرانی کرد.
او همچنین از اظهارات خامنهای درباره فضای مجازی و صدور احکام قضایی علیه بازیگران زن مخالف حجاب اجباری ابراز نگرانی نمود.
در میان تعداد زیادی از توصیههای حقوق بشری به حکومت ایران، دبیرکل سازمان ملل از مقامهای تهران خواسته که فوراً همه اعدامها را متوقف کنند و مجازات اعدام را به طور کامل لغو کنند.
وزارت امور خارجه آلمان نیز در روز پنجشنبه ۱۸ مرداد در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، موج اعدامها در ایران را بهویژه اعدام رضا رسایی محکوم کرد و مجازات اعدام را یک مجازات غیرانسانی دانست.
وزارت امور خارجه آلمان در پیام خود نوشت: «ما اعدامهای اخیر در ایران را به شدت محکوم میکنیم. مجازات اعدام یک نوع مجازات غیرانسانی است. در میان اعدامشدگان، رضا رسایی نیز حضور داشت که برای دفاع از حقوق خود به خیابان آمده بود».
موج اعدامها چه در دولت اصلاحطلب چه اصولگرا
اتحادیه اروپا و دیانا الطحاوی، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان عفو بینالملل، همچنین اعدام رضا رسایی را بهشدت محکوم کرده بودند.
آبرام پیلی، نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران، اعدام رضا رسایی را تلاش حکومت ایران برای منحرف کردن توجه جهان از نقض حقوق بشر در ایران دانست.
او تأکید کرد که استفاده مداوم حکومت ایران از مجازات اعدام و موج اعدامها علیه معترضان پس از محاکمههای ساختگی و اعترافات اجباری، بسیار نگرانکننده است و آمریکا به پاسخگو کردن حکومت ایران در قبال نقض حقوق بشر متعهد خواهد ماند.
سازمان عفو بینالملل اعلام کرد که اعدام رضا رسایی به صورت مخفیانه و پس از یک دادگاه نمایشی صورت گرفته و خانواده و وکلای او نیز از اجرای حکم اطلاع نداشتند.
این اعدام نشان میدهد که سیستم عدالت کیفری در حکومت ایران به شدت دچار فساد شده است.
اتحادیه اروپا نیز در سایت یوروپین یونیون اکسترنال اکشن، موج اعدامها از جمله اعدام رضا رسایی را که پس از دستگیری و محکومیت به اعدام در ارتباط با اعتراضات سال ۱۴۰۱ صورت گرفت، محکوم کرد.
اتحادیه اروپا استفاده از مجازات اعدام را بهعنوان پاسخی به اعتراضات داخلی به شدت محکوم کرده و خواستار پایان فوری صدور احکام اعدام علیه معترضان در ایران شده است.
در این میان، پدیدهی اعدام در نظام حکومت ایران هیچگاه وجاهت حقوقی و قانونی نداشته و هدف اصلی از اجرای این موج اعدامها، تأمین منافع حکومت و حفظ نظام است.
در جریان این موج اعدامها، هیچ تفاوتی میان رویکرد جناحهای مختلف حکومت ایران مشاهده نمیشود. اما مجازات اتودینامیک این اعدامها به زودی گریبان خامنهای و نظامش را خواهد گرفت.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.