کریم خان، دادستان ارشد دادگاه کیفری لاهه، روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت، برابر با بیست ماه مه ۲۰۲۴ میلادی، خواستار بازداشت قانونی نتان‌یاهو، نخست وزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل و هم‌چنین سه مسئول اصلی سازمان اسلامی حماس ‌(یحیی السنوار و محمد ضیف و اسماعیل هنیه) گردید. تصمیم دادگاه بین‌المللی دادگستری در پاسخ به درخواست آفریقای جنوبی صادر شد. این در خواست شحاعانه، که علیرغم تهدیدات دولت آمریکا و بعضی دول اروپائی صادر شده، باید مورد تایید بالاترین مقامات قضائی دادگاه بین المللی لاهه قرار بگیرد.  

نواف سلام، رئیس جلسه از دولت اسرائیل خواست که “فورا حمله نظامی خود را در رفح متوقف کند.” ارتش و مقامات سیاسی اسرائیل بلافاصله بمباران نقاطی در غزه را تشدید کرده و لجن پراکنی علیه دادگاه را در ابعادی شروع کردند که حتی موجب اعتراض بعضی از کاربدستان دولت های همدست دولت اسرائیل گردید.

حکم بازداشت جنایتکاران مذکور چند روز پس از حمایت مجمع عمومی سازمان ملل در روز جمعه ۲۱ اردیبهشت با ۱۴۳ رای موافق از تقاضای فلسطین برای عضویت کامل در این نهاد اعلام گردید. قطعنامه مجمع عمومی از شورای امنیت خواست “این عضویت را با نظر مساعد بررسی کند.”

دولت آمریکا در آخرین جلسه شورای امنیت برای بررسی عضویت فلسطین این درخواست را وتو کرد، ولی رای مثبت کنونی به این طرح نشانه‌ای از حمایت گسترده بین‌المللی برای پذیرش عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل و مخالفت با آراء وتوی آمریکا تلقی می‌شود.

همزمان تعدادی از کشورهای اروپایی از جمله اسپانیا، جمهوری ایرلند و نروژ اخیرا اعلام کردند از بیست و هشتم ماه مه ۲۰۲۴ کشور مستقل فلسطین را به رسمیت می شناسند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مصاحبه با رادیوی اسپانیا گفت که کشور اسلوونی و احتمالا شمار دیگری از کشورهای اروپایی در این ماه کشور مستقل فلسطین را به رسمیت خواهند شناخت.”

از سال ۱۹۸۸ تاکنون ۱۳۹ کشور از مجموع ۱۹۳ عضو سازمان ملل کشور مستقل فلسطین را به رسمیت شناخته‌اند. قطع‌نامه مجمع عمومی در روز جمعه اعلام کرد که “دولت فلسطین طبق ماده ۴ منشور سازمان ملل متحد واجد شرایط عضویت در سازمان ملل متحد است و بنابراین باید به عضویت در این سازمان پذیرفته شود.”

البته احکام دادگاه لاهه برای شورای امنیت سازمان ملل و دولت هائی نظیر اسرائیل و امپریالیسم آمریکا، که این دادگاه را به رسمیت نشتاخته اند، الزام آور نیست، اما برای اعضای آن الزام آور میباشد. در مورد حکم دستگیری و بازداشت نتانیاهو و دیگران همین قاعده عمل میکند. برای مثال نتان‌یاهو، یوآو گالانت، یحیی السنوار، محمد ضیف و اسماعیل هنیه اگر به کشورهای عضو دادگاه نظیر بریتانیا بروند پلیس وظیفه دارد تا آنها را دستگیر و تحویل دادگاه آن کشور دهد.

بنابراین امکانات سفر جنایتکاران نامبرده محدود می شود. اما تاثیرات مهمتر مطالبه مذکور اخلاقی و سیاسی است. اکنون کابینه نتانیاهو بیش از همیشه رسوا شده و مسئله فلسطین و نسل کشی هیات حاکمه اسرائیل در غزه، که به کمک امپریالیسم آمریکا انجام گرفته و میگیرد، اعتراضات توده ای گسترده ای را در سطح جهانی موجب شده است. شخص بایدن و وزیر امور خارجه اش نیز به لحاظ سیاسی در اذهان انساندوستان داخل و خارج آمریکا بی اعتبار تر از گذشته شده اند. افکار عمومی در داخل اسرائیل نیز بیشتر علیه کابینه حاکم به حرکت درآمده و شمار بیشتری از مردم اسرائیل خواهان متوقف شدن جنگ در غزه شده اند.

این امر حتی در ستون نویس های سیاسی با وجدانی چون گیدئون لوی، نویسنده اسرائیلی الاصل، خود را نمایان ساخته است. او در بیست و سوم ماه مه، برابر با سوم خرداد در سرمقاله ی روزنامه هاآرتص نوشت که دولت اسرائیل در غزه مرتکب جنایت جنگی شده و حکم دادگاه لاهه درست و عادلانه است.

حکم دادگاه کیفری لاهه در شرایطی صادر شده که انساندوستان فعالِ صلح طلب و ضد جنگ در جهان خواهان محکوم کردن دولت اسرائیل، قطع فوری کمک های تسلیحاتی و مالی دولت های پشتیبان آنها و مقدم بر همه دول آمریکا، آلمان و بریتانیا و آتش بس فوری در غزه شده اند.

آنها خواهان بازسازی غزه و دادن غرامت به قربانیان نیز هستند.

تاثیراتِ مبارزات این انساندوستان در نوشته ها، اعلامیه ها، گردهمائی های اعتراضی، تظاهرات در خیابان های شهر های بزرگ و نیز جنبش دانشجوئی ضد نسل کشی اسرائیل و آمریکا در غزه، در آمریکا و اروپا نمایان شده و در صدور حکمهای تاریخی دادگاه لاهه و ازیاد دول خواهان به رسمیت شناختن رسمی کشور فلسطین نمایان شده است.

اعتراض و نفرت نسبت به آدمکشی های دول اسرائیل و آمریکا در بین کارگران و زحمتکشان ایران گسترده و عمیق است.

اما این نفرت و اعتراضات از ترس همسو شدن با رژیم جنایتکار اسلامی و سازمان اسلامگری حماس، بروز عینی نیافته است. اما این ترس و نگرانی دلیل عینی ندارد. مردم فلسطین و بویژه ساکنین غزه در عکس العمل نسبت به مرگ رئیسی جلاد نشان دادند که با حماس و رژین اسلامی هم موضع نیستند.

در حالیکه مسئولین حماس تسلیت گویان به دیدار خامنه ای رفتند، گزارشهای رسیده از غزه حاکی از آن است که مردم غزه جمهوری اسلامی و شخص رئیسی را از عوامل مصائب عظیمی می شمارند که اسرائیل بر سر آنها آورده است.

 

اعتراضات در اطراف خانه ی نتانیاهو, تبدیل به یک شورش گشت.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)