لغو مجوز بازرسان اتمی و تلاش خامنه‌ای برای راضی‌کردن حریف برای مماشات

پس از نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، مدیر کل آژانس در روز شنبه ۲۵ شهریور اعلام کرد که حکومت ایران مجوز شماری از بازرسان اتمی این آژانس را لغو کرده است، هدف خامنه‌ای از لغو مجوز بازرسان اتمی چیست؟

تبلیغات حکومت ایران سعی می‌کرد نشان دهد که تفاهم و توافق شفاهی بین آمریکا و حکومت ایران بر سر آزادسازی پول‌هایش و تبادل زندانیان طرفین، تفاهمی راهبردی و ادامه‌دار است و آینده روابط دیپلماتیک آمریکا با حکومت ایران، در زیر سایه این تفاهم ادامه پیدا خواهد کرد.

اما ناظران آگاه بر این عقیده بودند که چنین امری ممکن نیست چرا که خامنه‌‌ای حاشر نشده و نمی‌شود در زمینه برنامه‌ی هسته‌یی، موشکی، منطقه‌یی و تروریسم‌اش، در چارچوب قواعد بین‌المللی بازی کند و به جاه‌طلبی‌ها در این زمینه‌‌ها پایان دهد.

از این رو بسیار طبیعی می‌نمود که بلافاصله اولین جوانه‌های اختلاف سر برآورد و چنین نیز شد.

با وجود این که شورای حکام آژانس در نشست اخیرش، قطعنامه‌یی علیه برنامه هسته‌یی حکومت ایران صادر نکرد، اما تضاد منافع اساسی کشورهای غربی با برنامه‌ی هسته‌یی حکومت ایران آنان را وادار کرد تا حکومت ایران را تهدید کنند.

آمریکا و تروئیکای اروپایی روز ۲۳ شهریور حکومت ایران را تهدید کردند که چنان چه «همکاری فوری و اساسی» با آژانس نداشته باشد اقدام به تصویب قطعنامه‌یی در این شورا علیه حکومت ولایت فقیه خواهند کرد. [شورای حکام؛ آمریکا و اروپا حکومت ایران را تهدید کردند]

همچنین به دنبال برگزاری نشست فصلی شورای حکام، جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام داشت که تروئیکای اروپایی تحریم‌های موشکی حکومت ایران که قرار است در مهر ماه سال جاری اتمام یابد را لغو نخواهند کرد.

لغو مجوز بازرسان اتمی، پیام خامنه‌‌ای به غرب برای مماشات

این دو گام قطعا در راستای تشدید تضاد غرب و خصوصا آمریکا با حکومت ولایت فقیه محسوب می‌شود، در حالی که خامنه‌ای به دنبال تفاهم شفاهی با آمریکا انتظار آن را داشت که غرب از در وحدت بر سر برنامه اتمی وارد شود و با زبان مذاکره، تفاهم و مماشات با خامنه‌ای سخن بگوید.

اقدامات پیشین و اخیر خامنه‌ای بر سر آزادی گروگان‌های دو تابعیتی یا آمریکایی و نرمش در زمینه‌ غنی‌سازی در آستانه‌ی نشست اخیر شورای حکام نیز، هر چند با هدف تاکتیکی پیشگیری از صدور قطعنامه انجام شد اما هدف استراتژیک و بلندمدت آن، این بود که به آمریکا این پیام را مخابره کند که با تفاهم و مماشات با حکومت ولایت فقیه، بهتر می‌تواند به دستاورد برسد.

عدم صدور قطعنامه در نشست اخیر نیز همین پیام را به خامنه‌ای مخابره کرد، اما غرب بلافاصله نشان داد که نرمشی در مورد برنامه‌ی هسته‌یی و موشکی خامنه‌ای ندارد.

تهدید به صدور قطعنامه پس از نشست شورای حکام و ممانعت از اتمام تحریم‌های موشکی توسط تروئیکای اروپایی، خواب از سر خامنه‌ای پراند و وی را در مقابل یک دوراهی قرار داد.

اول کوتاه آمدن در مقابل این تهدید و ادامه تحریم‌ها و تن‌دادن به مطالبات غرب بر سر هسته‌یی و ادامه تحریم‌های موشکی و دوم تشدید تضاد اما با هدف راضی‌کردن غرب به نرمش!

تا کنون به نظر می‌رسد خامنه‌ای راه دوم را انتخاب کرده است؛ اولین گام برای تشدید تضاد هر چند موقتی، لغو مجوز بازرسان اتمی بود که این پیام را به غرب مخابره می‌کرد که تضاد در مقابل تضاد و وحدت در مقابل وحدت.

حکومت خامنه‌ای علنا نیز دلیل لغو مجوز بازرسان اتمی را «واکنشی به تلاش اتحادیه اروپا و آمریکا برای تصویب قطعنامه در شورای حکام» عنوان ساخت و تابعیت این افراد را نیز فرانسوی و آلمانی اعلام کرد.

به بیان دیگر در حالی که به پایان برخی مفاد تحریمی برجام نزدیک می‌شویم و در آستانه‌ی سال انتخابات آمریکا، خامنه‌ای می‌خواست با کاهش تنش تاکتیکی و با توافق شفاهی، امتیازاتی از دولت بایدن گرفته و در خفا نیز به برنامه هسته‌یی و موشکی خود ادامه دهد، خاصه آن که دولت بایدن نیز به دنبال آرامش برای تبلیغات انتخاباتی می‌باشد.

اما تیر خامنه‌ای ظاهرا به سنگ خورد و وی نیز اقدام به لغو مجوز بازرسان اتمی کرد و بالمره این پیام را به آمریکا داد و می‌دهد که سیاست نرمش و مماشات را انتخاب کند نه قاطعیت و تشدید تضاد.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)