بازار ۵۰ هزار میلیارد تومانی فیلترینگ در ایران!
بازار فیلترینگ شبکههای اجتماعی پر رونق در ایران هر چند نان مردم ایران را آجر کرده است اما نانی به بزرگی ۵۰ هزار میلیارد تومان برای حکومت ولایت فقیه داشته است.
به نظر میرسد حکومت ولایت فقیه پیش از آن که از فیلترینگ شبکههای اجتماعی و اینترنت مطامع امنیتی و سیاسی داشته باشد، مطامع اقتصادی دارد.
این سخن ممکن است در وهلهی اول گزافه به نظر برسد، اما نگاهی به دادههایی که هر از گاهی از گوشه و کنار و توسط کارگزاران مختلف حکومتی رسانهیی میشود، نشان میدهد که این سخن پر بیراه نیست.
این اظهارات در ماهها و سالهای اخیر نادر نبوده و میتوان گفت بسیارند، این بار اما استناد به اظهارات جلال رشیدی کوچی، یک عضو مجلس حکومت ایران است.
رشیدی که در روز جمعه ۵ خرداد ۱۴۰۲ سخن میگفت اعلام کرد که به دنبال فیلترینگی که حکومت ایران براه انداخته است «بازار پرسود و مکارهیی پشت پردهی» آن شکل گرفته که «گردش مالی سنگینی هم در آن اتفاق میافتد و ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی است»!
رشیدی به یک نظرسنجی که خود شخصا در یکی از شبکههای اجتماعی فیلترشده انجام داده، استناد میکند که در آن ۸۰ درصد از ۳۰ هزار نفری که در آن شرکت کرده بودند اعلام داشتهاند که ماهانه بالای ۱۰۰ هزار تومان بابت انواع فیلترشکنها هزینه میکنند.
رشیدی افزوده است که «بازار پشت پرده فیلترینگ در کشور باعث شکلگیری یک گردش مالی شده که تبعات منفی برای کشور و جامعه و اقتصاد کشور دارد» و تاکید کرده است که این «بازار پرسود غیر قابل نظارت و خلافی که در این قسمت شکل گرفته است قطعا دست افراد خاصی بوده و افراد معمولی قطعا نمیتوانند به این بازار پرسود راه پیدا کنند». [طرح صیانت یا دمل چرکین در مغز خامنهای؟]
تنها در یک نمونه از دستداشتن افراد و کارگزاران حکومتی در بازار پرسود فروش فیلترشکن، رسانههای حکومتی از جمله روزنامهی مذکور، یعنی همشهری، در شهریور ماه ۱۴۰۱ و پیش از شروع قیام و اعتراضات سراسری مردم ایران، اعلام کردند که شرکت متعلق به حمید رضازاده، فرزند انسیه خزعلی، معاون ابراهیم رئیسی در عرصه عرضهی فیلترشکن فعال است.
مانند همیشه؛ تناقضگویی در مورد درآمدزایی فیلترینگ برای حکومت ایران
پیش از این نیز روزنامههای حکومتی، از جمله «اقتصاد پویا» در روز ۳ خرداد ۱۴۰۲، تراکنش مالی فروش فیلترشکنهای پولی در هر ماه را ۵۰ میلیارد تومان و روزنامه حکومتی همشهری در ۲۷ دی ۱۴۰۱، این تراکنش را ماهانه ۵۴۰ میلیارد تومان عنوان کرده بودند.
روزنامهی همشهری در این شمارهی خود استناد کرده بود که اگر فرض کنیم تنها ۲۰ درصد از کاربران پلتفرمهای فیلترشده در ایران از ویپیان استفاده میکنند آن وقت گردش مالی فروش فیلترشکنها در ماه به رقم ۵۴۰ میلیارد تومان خواهد رسید.
در حالی روزنامه همشهری وابسته به شهرداری تهران، آمار ۲۰ درصدی از شهروندان را ارائه میدهد که از فیلترشکن استفاده میکنند که رشیدی کوچی در اظهارات اخیر خود اعلام داشته است که ۸۰ درصد کاربران نظرسنجی شده در نظرسنجی وی، اعلام داشتهاند که بالای ماهانه ۱۰۰ هزار تومان، هزینهی خرید فیلترشکن میکنند.
به بیان روشنتر، درصد استفادهی از فیلترشکن بر خلاف ادعای روزنامهی همشهری نه ۲۰ درصد که ۸۰ درصد مردم ایران هستند، خاصه آن که پس از قیام و اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱ و فیلترشدن اینستاگرام که عموم ایرانیان در آن عضو و فعال هستند، بر تعداد کاربرانی که از فیلترشکن استفاده میکنند بسیار افزوده است.
شایان ذکر است از بین ۱۳سایت و اپلیکیشن پربینندهی جهان، ۶ مورد از آنها در ایران فیلتر شده و چند مورد دیگر از این سایتها و اپلیکیشنها نیز، سرویسی به کاربران ایرانی ارائه نمیدهند.
افزون بر این رشیدی کوچی اعلام داشته است افزون بر پولی که صرفا صرف خرید فیلترشکن میشود، مصرف اینترنت به دلیل استفاده از فیلترشکن و مصرف دیتای چند برابر، تا چند برابر افزایش مییابد و شهروندان مجبورند میزان بیشتری شارژ اینترنت خریداری کنند که پول آن نیز به جیب شرکت مخابرات و شرکتهای تابعهی حکومت ایران میرود.
با این توصیفات و تفصیلاتی که گذشت مشخص میگردد که عواید مالی و اقتصادی فیلترینگ در ایران بر عواید امنیتی و سیاسی آن میچربد و حکومت ولایت فقیه نشان داده است که هرگز از چنین پولهای بادآوردهیی نخواهد گذشت.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.