معاون اول رییس‌جمهور، شاخص فساد در کشور را در رتبه نگران‌کننده‌ای دانسته و در انتقاد از اصولگرایانِ مخالف دولت گفته است: دوستانی که کارنامه قبلی را داشتند و دوستان دیگری که از آن کارنامه دفاع می‌کردند، ما را وارد حاشیه‌ها نکنند و بگذارند که ما با عقل و تدبیر به مسائل اصلی کشور بپردازیم، چراکه اگر وارد حاشیه شویم مسائل خوبی بوجود نمی‌آید.

به گزارش ایسنا، اسحاق جهانگیری در مراسم روز جهانی استاندارد که دیروز در سالن همایش‌های صداوسیما برگزار شد، با مورد توجه قرار دادن مقوله استاندارد اظهار کرد: بحث استاندارد باید روزبه‌روز جدی‌تر دنبال شود و ما نباید از غافله جهانی شدن استاندارد عقب بیفتیم.

وی در ادامه با اشاره به شرایط دولت تدبیر و امید در آغاز کار خود اظهار کرد: دولت در حالی کار خود را آغاز کرد که چشم‌انداز ٢٠ ساله‌ در نیمه راه است و نیمی از برنامه پنج‌ساله پنجم نیز گذشته است و ارزیابی‌های اولیه ما از اهدافی که در سند چشم‌انداز تدوین شده با عملکردها فاصله زیادی را نشان می‌دهد.

جهانگیری اضافه کرد:‌ ما برای تولید ناخالص ملی، یک رشد ٨ درصدی و تورم را نیز تک‌رقمی پیش‌بینی کرده بودیم اما به نظر می‌رسد که این اعداد در شرایط فعلی از گفت‌وگوهای ما حذف و متاسفانه اعداد و ارقام دیگری جایگزین آن شده است.

معاون اول رئیس‌جمهور، با اشاره به شرایط رکود تورمی، بیکاری بسیار بالا بویژه در بین نسل جوان تحصیل‌کرده، نرخ پایین سرمایه‌گذاری، نامناسب بودن فضای کسب و کار، کاهش سرمایه‌گذاری خارجی، وجود تحریم‌های ظالمانه علیه ملت و اقتصاد کشور را از جمله چالش‌هایی دانست که اقتصاد کشور در حال حاضر با آن روبرو است.

کارنامه بد

 وی همچنین گفت: متاسفانه وضعیت کارنامه عملکرد در سال ۹۱ وضعیت بدی است و شاید اگر مشکلی نبود و انسان می‌توانست به جای کلمه “بد” از کلمه دیگری استفاده کند،‌ این کار را می‌کردم اما من نمی‌خواهم از کلمات نگران‌کننده استفاده کنم. اگر چنین کارنامه‌ای دست یک دانش‌آموز و خانواده او داده می‌شد، شرایط خوبی برای او پیش نمی‌آمد؛ چنانچه شاهد بودیم رشد اقتصادی کشور در سال ۹۱ منهای ۵٫۸ درصد، رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص منهای ۲۱٫۹ درصد، رشد تشکیل سرمایه در بخش ساختمان منهای ۳۲ درصد، رشد مصرف بخش خصوصی منهای ۱٫۹ درصد و تورم در پایان سال ۹۱، ۳۰٫۵ درصد بوده است ولی از شهریور سال گذشته تا شهریور امسال ۴۰٫۱ درصد تورم داشته‌ایم. ضمن این که رشد پایه پولی و نقدینگی نگران‌کننده است و وضعیت فضای کسب و کار کشور نیز افت کرده است. همچنین شاخص فساد در رتبه نگران‌کننده‌ای است و همه اینها نشان می‌دهد که این کارنامه، کارنامه خوبی نیست.

معاون اول رئیس‌جمهور با بیان اینکه “اگر بخواهیم به برخی بخش‌هایی که در دولت گذشته در نظام تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی وجود داشته اشاره کنیم، موضوعی نگران‌کننده است”، در عین حال گفت که “ممکن است مجبور شویم با توجه به شرایط، به بخشی از این موارد اشاره کنیم”.

وی در ادامه با مورد توجه قرار دادن وضعیت یارانه‌ها در کشور اظهار کرد: در این راستا، تعادل در منابع و مصارف بسیار نگران‌کننده است. ما باید ماهی سه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بین مردم توزیع کنیم. تصور من بر این است که مردم ایران همچنان فکر می‌کنند مقداری به قیمت حامل‌های انرژی اضافه شده و همین مقدار بین مردم توزیع می‌شود، در حالی که تکلیفی که قانون‌گذار قرار داده این بود که ۵۰ درصد از منابع حامل‌های انرژی به صورت نقدی توزیع شود و از ۵۰ درصد دیگر، ۲۰ درصد خرج کارهای داخل دولت شود و ۳۰ درصد هم به تولید کمک کند.

جهانگیری افزود: در پایان هر ماه دچار کسری می‌شویم و باید به مهمترین دستگاه‌ها مثل نفت و نیرو یا منابع بانکی برای پرداخت یارانه‌ها فشار بیاوریم. تاکنون دو ماه از یارانه‌ها پرداخت شده است و ماه سوم که قرار بود امروز پرداخت شود با چند روز تاخیر پرداخت خواهد شد.

وی در ادامه با بیان اینکه “در زمینه بودجه، وضعیت نگران‌کننده‌تر است”، افزود: بر اساس گفته مسئولان دولت قبل، ۷۰ هزار میلیارد تومان کسری وجود داشت. ما در این باره لایحه‌ای برای مجلس فرستادیم که متاسفانه روند آن در مجلس طولانی شد و البته اصرار دولت هم بر این است که هر کاری که می‌خواهد انجام دهد حتما قانونی باشد و امیدواریم لایحه اصلاح بودجه هرچه زودتر در اختیار ما قرار بگیرد.

جهانگیری تاکید کرد: دوستانی که این کارنامه را داشتند و دوستان دیگری که مدافع کسانی بودند که چنین کارنامه‌ای را داشتند، ما را وارد حاشیه‌ها نکنند و بگذارند که ما با عقل و تدبیر به مسائل اصلی کشور بپردازیم و ما اگر وارد حاشیه شویم مسائل خوبی بوجود نمی‌آید.

وی با بیان اینکه “ما ملت بزرگی داریم که انقلاب بزرگی رابه سرانجام رسانده است و برای پابرجا بودن این نظام شهدای زیادی را تقدیم کرده است”، افزود: باید تلاش کنیم که از تنگناها عبور کنیم. در آن مواقع که لازم بود، ملت ایران به نقش تاریخی خود عمل کرد. در زمانی مردم ایران با رگ و پوست خود احساس کردند که شرایط کشور دشوار شده است و باید تغییر بوجود بیاورند و آن حماسه شکل گرفت؛ بنابراین ما باید از لحظه به لحظه در این دولت استفاده کنیم.

معاون اول رییس‌جمهور ادامه داد: همین جناب آقای مهندس نعمت‌زاده، از آن مدیرانی بودند که از اولین لحظاتی که به دولت رفته‌اند می‌دانستند که باید چه کنند و قرار نبود مدتی را صرف یادگیری کنند.

ایجاد فضای لازم برای بخش خصوصی

جهانگیری با بیان اینکه “ما باید دو سیاست کوتاه‌مدت و بلندمدت را بصورت هماهنگ دنبال کنیم”، اظهار کرد: باید تلاش کنیم که در سال جاری مانع شتاب بیشتری در روندهای منفی شویم. همچنین لازم است برای حل مشکل تورم و بیکاری راه حل پیدا کنیم. برای اینکه این کارها انجام شود، در مرحله اول به شما دوستان در بخش خصوصی عرض می‌کنم که مجموعه‌ای که در دولت مسئولیت قبول کرده است به این موضوع اعتقاد دارد که موتور اصلی کشور بخش خصوصی است و ما برای بخش خصوصی فضای لازم را بوجود خواهیم آورد و موانع پیش روی تولید را برطرف می‌کنیم.

وی خطاب به حاضران تاکید کرد: شما این را بدانید که ما در دولت روی مصوبات جدی هستیم و این شعار را هم نمی‌دهیم که گوش می‌پیچانیم. هر مدیری که می‌خواهد کار کند باید به تصمیمات دولت پایبند باشد. هر وقت قرار بود بحث کارشناسی انجام شود این کار را می‌کنیم ولی وقتی تصمیمی گرفته شود، به اجرای آن مُصر هستیم. من در اولین فرصت جلسه‌ای با مسئولان بانک‌ها می‌گذارم تا ببینیم مشکلات چیست و آن را برطرف کنیم.

کاهش و سپس توقف تورم؛ اولویت نخست 

جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: به دلیل تورم بالا در کشور و فشاری که بر گُرده مردم تحمیل کرده است، اولویت نخست دولت کاهش و پس از آن متوقف کردن تورم است و برای این موضوع نباید قدمی برداریم که موجب افزایش پایه پولی و نقدینگی شود. باید کاری کنیم که تورم موجود، در پایان سال کمتر شود و حتماً تولید کشور جان جدیدی گرفته باشد بطوری که صنعت‌گران نگوید تولید نفس‌های آخر خود را می‌کشد. باید طوری عمل کنیم که رشد اقتصادی کشور در پایان سال ۹۲ وضعیت مطلوبی داشته باشد.

معاون اول رییس‌جمهور افزود: ما در کوتاه‌مدت در این راستا حرکت می‌کنیم و امیدواریم صاحب‌نظران در بنگاه‌های اقتصادی و دانشگاه‌ها در این باره به دولت کمک کنند.

جهانگیری در پایان، با بیان اینکه “اگر ذخیره مناسب در صندوق توسعه ملی بود، کسی نمی‌توانست ما را تحریم کند”، گفت: وقتی خودمان صندوق را خالی کردیم، چنین شرایطی پیش آمد. با وجود همه مشکلاتی که گفته شد، با اطلاعی که از توانمندی ملت ایران داریم، می‌دانیم که می‌توانیم با یک برنامه‌ریزی درست بر همه این مشکلات فائق آییم.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com