تنش بین تهران و باکو؛ حمله به سفارت آذربایجان
صبح روز جمعه ۷ دی ۱۴۰۱، سفارت آذربایجان در تهران مورد حمله مسلحانه قرار گرفت.
صبح روز جمعه ۷ دی ۱۴۰۱، سفارت آذربایجان در تهران مورد حمله مسلحانه قرار گرفت که در این حمله رئیس سرویس امنیتی سفارت جمهوری آذربایجان کشته و ۲ نفر دیگر از اعضای این سرویس زخمی شدند.
در پی این سوء قصد آذربایجان در بیانیهیی از وقوع تیراندازی در صبح جمعه، ۷ بهمن، به سوی پاسگاه نگهبانی خارج از سفارت جمهوری آذربایجان در تهران خبر داد و رئیس پلیس تهران نیز گفت که فرد مهاجم بازداشت شده است.
در این بیانیه آمده که ضارب با اسلحه کلاشنیکف مسئول تیم امنیتی این سفارتخانه را کشته است.
بلافاصله سخنگوی وزارت خارجه حکومت ایران خواستار اجتناب از «گمانهزنیها» درباره حمله مرگبار به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران شده، اما الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان، این حمله را «اقدام تروریستی» توصیف کرد.
علیاف، در توییتی نوشت اقدام تروریستی انجام شده در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را به شدت محکوم میکنم. ما خواستار بررسی فوری این اقدام تروریستی و مجازات تروریستها هستیم. حمله تروریستی به نمایندگیهای دیپلماتیک غیر قابل قبول است.
پیش از این در مورد تهدیدهای تروریستی هشدار داده شده بود
یکی از اعضای پارلمان آذربایجان هم در توییتی اعلام کرد که ما بارها در خصوص تهدیدات و ایدئولوژیهای تروریستی رو به رشد در منطقه و همچنین عواقبشان هشدار داده بودیم.
در واکنش به این حادثه، مولود چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه هم در توییتی ضمن محکوم کردن این حمله نوشته است که من حمله نابکار به سفارت آذربایجان در تهران را محکوم میکنم…آذربایجان هرگز تنها نیست.
اما حکومت ایران از زبان ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجهاش و برخی رسانههای نزدیک به سپاه مانند تسنیم مدعی شدند نتیجه بررسیهای اولیه مقامات و دستگاههای ذیربط، حاکی از انگیزههای شخصی در ورای این اقدام است!
وی افزود بنابراین با توجه به ورود فوری دستگاهها و نهادهای ذیربط انتظامی، امنیتی و قضائی، توصیه میشود رسانهها از انتشار اخبار غیرموثق و گمانهزنیها در این رابطه اجتناب کنند.
ادعای شخصی بودن انگیزه این حمله در حالیست که منابع موثق مستقل هیچ گزارشی در این زمینه ارائه نکردهاند.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان تاکید کرده که تحقیقات درباره این حمله در جریان است و وعده داده که اطلاعات تکمیلی در این باره به اطلاع عموم خواهد رسید.
حکومت ایران مسئولیت حمله به سفارت آذربایجان را بر عهده دارد
آیخان حاجی زاده، سخنگوی وزارت خارجه آذربایجان نیز اعلام کرد که طرف ایرانی مسئولیت کامل حمله به سفارت این کشور در تهران را برعهده دارد.
حاجی زاده همچنین اعلام کرد که دولت باکو درصدد است تا در آیندهیی نزدیک سفارت خود در ایران را تخلیه کند.
اما در ادامه رسانههای حکومت ایران به طور مفصل انگیزه این اقدام را شخصی عنوان کردند.
حکومت ایران و جمهوری آذربایجان از سالها پیش اختلافاتی داشته و حکومت ایران در جریان درگیری ارمنستان و آذربایجان به حمایت از ارمنستان پرداخته و اقدامات و مانورهایی نظامی را علیه آذربایجان انجام داده بود. [اعتراض شدید آذربایجان نسبت به مانور سپاه پاسداران در مرز این کشور]
در جدیدترین واکنشها به این حمله، وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان، عباس موسوی، سفیر حکومت ایران در باکو را احضار کرد و در اعتراض به حمله به سفارت این کشور در تهران، ضمن یادآوری وظایف حکومت ولایت فقیه درباره حفاظت از سفارتخانهها، این حمله را غیرقابل قبول خواند.
هم زمان برخی رسانههای آذربایجان، ارمنستان را پشت حمله به سفارت کشورشان در ایران میدانند و میگویند هدف از این حمله، تیره شدن هرچه بیشتر روابط میان باکو و تهران است.
سابقه حمله به سفارت آذربایجان توسط گروههای نزدیک به سپاه پاسداران
شایان ذکر است در مرداد ۱۴۰۱، یک گروه شیعی که گفته میشود وابسته به حکومت ایران بوده، به ساختمان سفارت جمهوری آذربایجان در لندن حمله کرد و پرچم «لبیک یا حسین» را بر سر در آن برافراشت.
خبرگزاریهای نزدیک به سپاه پاسداران در آن زمان گروهی از عوامل صادق شیرازی را عامل این واقعه دانسته و برخی رسانههای جمهوری آذربایجان، سفارت حکومت ایران در لندن را پشت پرده این حمله معرفی کردند.
مقامات حکومت ایران بارها با احیای کریدور زنگزور و تقویت روابط با اسرائیل از سوی آذربایجان مخالفت کرده و دو کشور، بارها سفیران یکدیگر را احضار کردهاند.
پیشتر سرویس امنیتی آذربایجان اعلام کرد گروهی از شهروندان آذربایجانی را که برای اقدام علیه منافع امنیت ملی آذربایجان تحت آموزش و تامین مالی ارگانهای جاسوسی ایران قرار گرفته بودند، بازداشت کرده است.
همچنین در روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ مقامات آذربایجان بازداشت ۲۲ نفر را به دلیل جاسوسی برای حکومت ایران و اتهام ارتباط با سپاه پاسداران تایید کرده بودند.
این تایید یک ماه پس از آن رخ داد که تلویزیون آذربایجان اعلام کرد نقشه حمله به سفارت اسرائیل و یک مرکز یهودیان در این کشور خنثی شده است.
حکومت ایران پیشتر آذربایجان را متهم کرده بود که به اسرائیل اجازه داده در نزدیکی مرز آذربایجان و حکومت ایران حضور نظامی داشته باشد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.