آشفتگی سیاسی و اقتصادی در حکومت ایران
همراه با قیام سراسری مردم ایران، اخبار و دادههای اقتصادی در حکومت ایران نشان از آن دارد که یک آشفتگی در ارکان حکومت ایران در جریان است.
شاید قیام سراسری مردم ایران که نزدیک به ۳ ماه است در خیابانها و شهرهای ایران در جریان است باعث شده تا این موضوع در کانون توجهات داخلی و بینالمللی قرار گیرد.
در این بین برخی اخبار و موضوعات عمده اقتصادی کمتر مورد توجه و نظر کارشناسان و افکار عمومی قرار گرفته است.
به عنوان نمونه خبری که یکی از اعضاء مجلس حکومت ایران منتشر کرد مبنی بر این که، به دلیل بررسی لایحه برنامه هفتم توسعه در ماههای باقیمانده سال ۱۴۰۱، مجلس حکومت ایران فرصتی برای بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ را ندارد!
آشفتگی ارکان حکومت در ایران پارامتری تاثیرگذار بر نارضایتی عمومی
در این تردیدی نیست که بررسی لایحه بودجه اصلیترین موضوع اقتصادی در دستور کار مجلس است که به طور مستقیم تبعات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مختلفی، هم بر روی کارکرد سیستمهای سیاسی و اقتصادی حکومت گذاشته و هم تاثیرات خود را بر روی زندگی و معیشت مردم ایران میگذارد.
این در حالی است که به موازات قیام سراسری مردم ایران، وضعیت اقتصادی کشور نابسامان است و دولت ابراهیم رئیسی، هم اکنون با کسری بودجه هنگفتی روبروست که با چاپ پول بدون پشتوانه، فقط به افزایش نقدینگی و به تبع آن افزایش تورم در جامعه ایران دامن میزند. [خلق پول؛ بلای جان اقتصاد ایران و مردم]
در رابطه با موضوع عدم بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، از سوی مجلس حکومت، پایگاه خبری «رادار اقتصاد» گفتگویی با کامران ندری، یک اقتصاددان حکومتی و استاد دانشگاه انجام داده است که اظهارات وی در رابطه با موضوع یاد شده و همچنین توصیف شرایط ارکان حکومت ایران مانند دولت و مجلس، نکات قابل تاملی را در بطن خود دارد.
بینظمی شدید در ارکان حکومت؛ مجلس و دولت
ندری به تعویق افتادن بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ را نشانه تنها یک موضوع میداند و آن «بینظمی شدید در دولت و مجلس».
ندری بینظمی در ارکان حکومت ایران را آن هم در شرایطی که جامعه شهروندی ایران شاهد آن هستند که اقتصاد جامعه در حاکمیت ولایت فقیه به بدترین صورت اداره میشود را ناظر بر این میدارد که در این شرایط مردم «به یقین از مدیریت اقتصاد و نظارت بر مدیریت آن ناامید میشوند».
این نکته در حالی است که در حال حاضر حکومت ولایت فقیه با نارضایتی عمومی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و… در سراسر ایران مواجه بوده و به عبارتی میتوان گفت که با بحران مشروعیت روبروست.
ارکان حکومت ایران پاسخگوی مردم نیستند
ندری با بیان اینکه عدم بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ در مدت باقیمانده از سال جاری این پیام را به مردم میدهد که «مسئولین کشور حتی وظایفی که قانون تعیین کرده را سر وقت و به موقع نمیتوانند انجام دهند» افزود «ضمن اینکه به معنای واقعی در ایران پاسخگویی وجود ندارد».
وی میافزاید «چون در ایران هیچ دستگاه و نهادی پاسخگوی اشتباهات، قصور، کم کاری و بیکاری خود نیست و چون پاسخگویی وجود ندارد» بینظمی بر ارکان حکومت حاکم است.
ندری پیامد این وضعیت را ایجاد تشویش در جامعه و در حالت بحرانی قرار گرفتن جامعه ایران میداند و میافزاید که این وضعیت یعنی آشفتگی ارکان حکومت، به شهروندان این پیام را میدهد که «وضعیت مدیریت اقتصاد خوب نیست پس وضعیت فردای اقتصادی، آینده، کار و زندگی، معیشت، تولید، کسب و کار و درآمد» شهروندان نیز روشن نیست.
شاهد بیتفاوتی نسبت به مشکلات و چالشهای اقتصادی کشور هستیم
ندری با اشاره به تیم عهدهدار مدیریت کشور به خصوص در بخش اقتصادی میافزاید «به گونهیی شاهد نوعی بیتفاوتی نسبت به مشکلات و چالشهای اقتصادی کشور هستیم به گونهیی که دولت و مجلس گمان میکنند اگر لایحه بودجه بررسی نشود… چندان تفاوتی نمیکند و مگر چه میشود؟».
ندری در ادامه اظهارات خود میافزاید «وقتی دولت و مجلس بودجه، یعنی برنامه مالی یک سال آیندهی کشور را تعیین تکلیف نکنند بدان معناست که در بسیاری حوزهها… بلاتکلیفیهایی در پیش رو خواهیم داشت».
شرایط کشور عادی نیست
ندری ضمن اینکه میخواهد موضوع و بحران را صرفا اقتصادی جلوه داده و از کنار بحران اصلی حکومت ایران در حال حاضر، یعنی اعتراضات سراسری اخیر بگذرد ادامه میدهد که «دولت و مجلس باید بدانند که شرایط اقتصادی کشور عادی نیست… بیبرنامگی دولت و مجلس وضعیت را بدتر میکند… بروز چنین مسائلی نشان دهنده بیبرنامگی محض است».
چنان که از اظهارات ندری بر میآید گوئیا ارکان حکومت ایران و در اینجا دولت و مجلس حکومت ایران در شرایطی هستند که میتوانند برنامهی اقتصادی تعیین و ترازی را برای سال آینده کشور طرحریزی و اجرا کنند و نمیکنند، در حالی که بحران حکومت ولایت فقیه و ارکان آن، حادتر از موضوعاتی است که ندری به آن اشاره میکند.
دولت رئیسی بیبرنامه است
در حالی که بازوی اجرایی حکومت ایران یعنی دولت رئیسی هم اکنون گرفتار بزرگترین کسری بودجه است و ماههای پایانی سال را در شرایط بحرانی به سر میبرد، امور چندان دشوار شده است که در جریان افشاء بولتن خبرگزاری فارس، از قول قالیباف رئیس مجلس حکومت نقل شده بود که ما میخواهیم به کمک آنها برویم اما نمیشود!
در این بولتن آمده بود که قالیباف به خامنهای گفته است که دولت برنامه و هدفی در کارها ندارد و نمیتواند تصمیم بگیرند و خامنهای نیز بیبرنامه بودن و کند بودن و بیتصمیمی دولت رئیسی را تایید کرده است.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.