توقف واردات مواد اولیه و کمبود دارو
اخبار و شواهد و همچنین اظهارات تولیدکنندگان دارو از توقف واردات مواد اولیه و شرایط دشوار در این صنایع خبر میدهند.
بنا بر هشدارهایی که از سوی کارخانههای داروسازی صادر شده است تولیدکنندگان داروهای داخلی میگویند ارز مورد نیاز برای واردات مواد اولیه به موقع تامین نشده است و خطوط بسیاری از کارخانههای تولید دارو کار خود را متوقف کردهاند.
بر اساس هشداری که سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی دادهاند اگر این وضعیت ادامه پیدا کند تولید دارو در تیر ماه سال جاری تعطیل میشود.
محمد عبدهزاده، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی به اعلام کرده استا درحالحاضر ۳۰۰ قلم دارو کمیاب است و بازار با کمبود آنتیبیوتیکها و حتی سرم مواجه شده است.
وی افزوده است که پیش از این نیز بیماران تالاسمی در اعتراض به کمبود دارو مقابل ساختمان وزارت بهداشت تجمع کردند.
۷۰ بیمار تالاسمی به دلیل کمبود دارو فوت کردهاند
یونس عرب، دبیر انجمن حمایت از بیماران تالاسمی نیز اعلام کرده است که از آذر سال ۱۴۰۰ که بیماران تالاسمی تجمع اول را انجام دادهاند، تاکنون ۷۰ بیمار به دلیل کمبود دارو فوت کردهاند که سه نفر آنها در تجمع پارسال شرکت داشت.
این در حالی است که وزارت بهداشت دولت رئیسی منکر کمبود دارو است و اعلام داشته است که که بیماران میتوانند از داروهای مشابه داخلی استفاده کنند.
این در حالی است که علی فاطمی، نایبرئیس انجمن داروسازان حکومت ایران اعلام داشته است که کیفیت داروی برندهای مختلف متفاوت است و از آنجا که بیماران خاص و از جمله بیماران تالاسمی بدن ضعیفتر با مقاومت پایینتر دارند، تحمل تغییر دوز دارو و استفاده بیشتر از داروهای کمکیفیت را ندارند و دچار عوارض متعدد میشوند.
کمبود اقلام ساده دارویی در روزهای اخیر
سال گذشته بود که کمبود بسیاری از داروهای حیاتی خبرساز شد؛ حالا دوباره کمبود دارو به اقلام سادهای مانند آنتیبیوتیکها و سرمهای نمکی رسیده است.
اما با وجود گزارشهای میدانی و اعتراضات مردمی در زمینه کمبود دارو وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بارها سیاست انکار را درباره کمبود و حتی گرانی دارو پیشه کردهاند.
این در حالی اسیت که تولیدکنندگان دارو اعلام میدارند که ماههاست ارز واردات مواد اولیه دارو به آنها تعلق نگرفته است و لاجرم خطوط تولید بسیاری از داروها متوقف شده است.
داروی مردم بین چکش و سندان دولت رئیسی
در این بین رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس حکومت ایران نیز اعتقاد دارد که تحقق دستور مجلس حکومتی برای بالا نرفتن قیمت دارو دیگر ناممکن شده است. حالا یا دولت رئیسی باید حدود ۱۱۸ هزار میلیارد تومان بپردازد یا دارو گرانتر به دست مردم برسد! [کمبود داروهای داخلی در ۲۰ سال اخیر بیسابقه بوده]
دولت رئیسی ارز به مواد اولیه ارز اختصاص نمیدهد
محمد عبدهزاده، رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی، درباره علت وضعیت پیشآمده برای خطوط تولید و افزایش کمبودهای دارویی ایجادشده در بازار اعلام داشته است که تأمین به موقع ارز ما بسیار ضروری است. باید ماهی ۲۰۰ میلیون دلار ارز بدهند، آنهم به طور مرتب. اینکه ارزدهی به دارو چند ماه متوقف شود و بعد ناگهانی مقدار زیادی ارز بدهند، نه مشکل شرکتها را حل میکند نه مشکل کمبود دارو را. چون زمانی که ارز به طور ناگهانی بعد از چند ماه تخصیص پیدا میکند، بعضی شرکتها میتوانند از آن استفاده کنند و برخی هم نمیتوانند؛ بنابراین در برخی اقلام کمبود و در برخی دیگر مازاد خواهیم داشت. ضمنا از زمانی که شرکت ارز را دریافت میکند تا تبدیل به دارو شود، حدود شش ماه زمان میبرد؛ بنابراین تخصیص منظم ارز یکی از الزامات جلوگیری از کمبود است.
۳۰۰ قلم دارو با کمبود مواجه است
عبدهزاده میافزید همین حالا حدود ۳۰۰ قلم دارو در کشور با کمبود مواجه است از جمله سرمها و آنتیبیوتیکها. تعداد اقلام دارویی نایاب بسیار زیاد شده و همینطور هم رو به افزایش هستند.
شرکتهای دارویی مقروض شدهاند
عبدهزاده در ادامه وضعیت دارویی کشور میافزاید وضعیت سود و زیان شرکتهای دارویی چندان مطلوب نیست و حالا شرکتهای دارویی ناچار شدهاند معادل ۷۰ درصد فروش خود وام دریافت کنند.
داروهای مربوط به بیماران دیابتی هماکنون وضعیت حادتری دارند
افزون بر این محمود نجفیعرب، رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران نیز اعلام میدارد بانک مرکزی تاکنون فقط یک میلیارد دلار ارز ترجیحی برای واردات مواد اولیه دارویی اختصاص داده است که البته بخش قابلتوجهی از آن صرف معوقات واردات دارو از دی تا پایان سال گذشته شده و به جز این رقم، دیگر ارز واردات دارو پرداخت نشده و بسیاری از تولیدکنندگان دارو معطل مواد اولیه دارویی ماندهاند و خطوط تولید به همین دلیل تعطیل شده است.
نجفیعرب میافزاید که داروهای مربوط به بیماران دیابتی هماکنون وضعیت حادتری دارند و اگر دولت رئیسی برای پرداخت ارز واردات دارو تعجیل نکند به زودی بازار با کمبود اقلام دارویی و افزایش قیمت مواجه میشود.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.