آیا بحران اوکراین مذاکرات وین را تحت تاثیر خود قرار میدهد؟
کشورهای غربی و حکومت ایران در وین پایتخت اتریش کماکان در حال مذاکرات بر سر برنامه اتمی حکومت ایران هستند اما به نظر میرسد بحران اوکراین بر این مذاکرات سایه افکنده است.
آشفتگی منطقه پرآشوب خاور میانه این بار به منطقه قفقاز نیز سرایت کرده است.
روسیه هنگامی که سرگرم موضوعاتی مانند لیبی و سوریه شد از آن غافل ماند که حدود ناتو تا کرانه مرزهای غربیاش کشیده شده است و این برای کرملین غیرقابل قبول است.
پیشرفت ناتو و حضور آمریکا در اوکراینی که از بقایای اتحاد جماهیر شوروی است روسیه را آزرده خاطر میسازد.
روسیه و سدبستن در مقابل ناتو
روسیه برای سد بستن در مقابل قدرت ناتو و حضور آمریکایی در نزدیکی مرزهایش، سیاست تهاجم را برگزیده است، اردوکشی و آمادگی برای حمله نظامی به اوکراین پیش از آنکه ناتو پرچمش را در خاک اوکراین به اهتزاز درآورد.
نگرانیها بالاست از آن جهت که ناظران اعتقاد دارند ممکن است هر لحظه مرزهای اوکراین مورد هجوم روسیه قرار گیرند.
ناتو و در راس آنها آمریکا از این امر نگران و هشدارها و تهدیدهایی را علیه مسکو صادر کرده است.
اما هشدار و تهدید در یک جبهه مانع از آن نمیشود که این دو کشور در جبهه دیگر پای میز مذاکره ننشینند.
بحران اوکراین و مذاکرات وین
قانون بازیهای بزرگ جهانی چنین است، مناقشه بر سر بحران اوکراین بین روسیه و آمریکا بالاست در حالی که دو کشور در وین در اتریش پای میز مذاکرات برای تعیین تکلیف برنامه اتمی حکومت ایران دور یک میز نشستهاند.
در حالی که جمهوریخواهان کنگره آمریکا دولت بایدن را متهم به پنهان کاری در مذاکرات وین و در معامله با حکومت ایران میکنند؛ سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در روز ۲۱ بهمن اعلام داشت که در مذاکرات تا احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ راه زیادی در پیش است. [آیا در مذاکرات وین چشم انداز توافقی وجود دارد؟]
مذاکرات وین تا پایان فوریه باید به نتیجه برسد
در همین حال دیگر مقام روسی میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین اعلام کرده است که مذاکرات احیای برجام باید تا پایان فوریه به نتیجه برسد.
اما به رغم این اظهارنظرها، واشنگتن پست در روز ۲۱ بهمن اعلام کرد که مذاکرات به سوی خط پایانی میرود اما نتیجه معلوم نیست.
سعید جلیلی از جناح خامنهای نیز در مصاحبه با شبکه دو تلویزیون حکومت ایران اعلام کرد که دولت بایدن یک دانه از تحریمهای دولت ترامپ را نه تنها کم نکرده بلکه تحریمهایی را نیز علیه ایران اضافه کرده است.
نشست سه کارگروه در مذاکرات وین
در همین حال همزمان با برگزاری نشستهای ۳ کارگروه در مذاکرات اتمی وین یک مقام اتحادیه اروپا اعلام کرده است که زمان در این مذاکرات حیاتی است.
نماینده روسیه، اولیانوف نیز پس از دیدار با رابرت مالی نماینده آمریکا در مذاکرات در توئیتی اعلام داشت که این دیدار بسیار مفید بوده است و مذاکرات قطعا رو به جلو است.
اظهارات مقامات آمریکایی در مورد بحران اوکراین
در همین حال جان کربی سخنگوی پنتاگون در روز یکشنبه ۲۴ بهمن اعلام کرد که در مورد اینکه روسیه قصد آن را دارد تا در روز چهارشنبه به اوکراین حمله کند قادر نیست تا این موضوع را تایید کند.
کربی با اشاره به اینکه در جایگاهی نیست که بتواند این گزارشها را تایید کند افزود آمریکا بر این باور است که یک اقدام نظامی بزرگ هر روز ممکن است رخ دهد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز در روز شنبه ۲۳ بهمن اعلام کرد که خطر حمله نظامی روسیه به اوکراین قریبالوقوع است تا اندازهای که تصمیم وزارت خارجه آمریکا در خروج اکثریت کارکنان سفارت ایالات متحده در کیف، پایتخت اوکراین را توجیه کند.
مذاکرات وین متاثر از بحران اوکراین
جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحده نیز در روز ۲۳ بهمن در یک گفتگوی تلفنی با ولادمیر پوتین رئیسجمهور روسیه تاکید کرد که نتیجه هر گونه حمله نظامی روسیه به اوکراین رنج انسانی گسترده را در پی خواهد داشت.
در حال حاضر و با توجه به اظهار نظر مقامات ارشد آمریکایی و تراکم و تکاثف نیروهای روسی در مرز اوکراین به نظر میرسد در نتیجه مذاکرات تغییر جدی حاصل نخواهد شد تا پیش از آنکه بحران اوکراین و خطر فزاینده حمله روسیه به این کشور تعیین تکلیف شود.
چرا که روسیه نشان داده است که در مذاکرات وین به بلندگوی غیررسمی حکومت ایران تبدیل شده و در این راستا در تضاد منافع با آمریکا قرار دارد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.