هشدار قانونگذاران آمریکایی در مورد مذاکرات وین
مرحله سوم دور هشتم مذاکرات وین که از روز سهشنبه ۱۹ بهمن آغاز شد در حالی است که سناتورهای آمریکایی هشدارها به رئیس جمهور جو بایدن را افزایش داده و درباره یک توافق بد با حکومت ایران هشدار صادر کردهاند.
توافق اتمی با حکومت ایران که در سال ۱۳۹۴ با نام برجام به اجرا رسید طبق قوانین ایالات متحده یک معاهده به شمار نمیرفت و ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ملل متحد که شش قطعنامه قبلی تحریمهای این شورا علیه حکومت ایران را ملغی میکرد اجرایی شد.
اما در این دور از مذاکرات وین که نگرانیها از پیشرفت برنامه اتمی حکومت ایران فراتر از انتظارها رفته است، نگرانیها نیز در بین قدرتهای جهانی و همچنین در بین قانونگذاران آمریکایی افزایش یافته است.
برخی این نگرانیها را ناشی از نرمش بیش از حد دولت جو بایدن در برخورد با برنامه هستهای حکومت ایران و نرمش بیش از حد در مذاکرات وین میدانند که میتواند به ضعف دولت آمریکا تعبیر شده و حکومت ایران را در آستانه زیادهخواهیهای بیشتر قرار دهد.
هشدار سناتورهای آمریکایی به دولت آمریکا پیرامون مذاکرات وین
وقتی مقامات ارشد دولت جو بایدن در روز چهارشنبه ۲۰ بهمن تقریبا هم زمان با شروع مذاکرات وین به سناتورهای آمریکایی هشدار دادند که حکومت ایران میتواند در عرض ۲ ماه مواد کافی برای ساخت یک بمب اتمی تولید کند نگرانیها در بین اعضای کنگره و سناتورها افزایش یافت. [مذاکرات وین؛ پاتک سنگین جمهوریخواهان و وضعیت دشوار مذاکرات]
یک سناتور سنای آمریکا این پیام را «هشداردهنده و تکاندهنده» خوانده و باب منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از حزب دمکرات پس از این جلسه اعلام کرد که فکر نمیکنم اعضاء دقیقا بدانند ورود مجدد به توافق به چه معناست؟ توافق چیست؟ دقیقا همان طور که قبلا بوده؟ یا آیا فرق کرده؟ و اگر چنین است چگونه؟ ما چه میدهیم و هیئت مذاکرهکننده باید وقتی که دیدند که توافق خوبی وجود ندارد خارج شوند.
مارکو روبیو سناتور جمهوریخواه نیز طی مصاحبهای اعلام کرد من فکر میکنم تنها معاملهای که ممکن است صورت بگیرد یک معامله بد است و چیزی که من از آن میترسم این است که دولت بایدن بد طوری خواهان توافق است و اینگونه آنها وارد یک توافق واقعا خطرناک خواهند شد.
سناتور کریس مورفی نیز اعلام کرد ارزیابی اینکه برنامه اتمی حکومت ایران در حال حاضر در چه مرحلهای است کاملا ترسناک میباشد.
افزون بر این اظهارات، جمهوریخواهان سنا اخیرا نیز متعهد شدهاند که از هر گونه تلاش دولت جو بایدن برای ورود مجدد به توافقی با ایران بدون تایید کنگره جلوگیری خواهند کرد.
سناتور جیم ریش نیز تاکید کرد که هر گونه توافق هستهای باید شامل نظارت کنگره باشد.
جو بایدن به عربستان: اطمینان میدهم که اجازه نمیدهم ایران به سلاحهستهای دست پیدا کند
در حالی که افزون بر غرب، نگرانیها بر سر برنامه اتمی حکومت ایران و احتمال دستیابیاش به سلاح هستهای در بین کشورهای خاور میانه نیز نگرانیهایی را برانگیخته است جو بایدن در تماسی با ملک سلمان پادشاه سعودی به وی اطمینان داد که وی هرگز اجازه نخواهد داد که حکومت ایران به سلاحهای هستهای دست یاید.
کاخ سفید: اگر در چند هفته آینده در مذاکرات وین به توافق نرسید احیای برجام غیرممکن میشود
در همین حال و همزمان با از سرگیری مذاکرات، وین جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید در روز چهارشنبه ۲۰ بهمن اعلام کرد که مذاکرات اتمی با حکومت ایران به یک مرحله فوری رسیده و چنانچه در هفتههای آتی توافقی حاصل نشود بازگشت به توافق هستهای با حکومت ایران غیرممکن خواهد بود.
وی با اشاره به پیشرفتهای ادامهدار برنامه هستهای حکومت ایران اعلام داشت توافقی که نگرانیهای اصلی همه طرفهای درگیر را برطرف کند در حال حاضر در چشمانداز قرار دارد اما اگر طی چند هفته آینده به نتیجه نرسیم در آن صورت بازگشت ما به برجام غیرممکن خواهد بود.
اظهارات ساکی در حالی صورت میگیرد که ۳ مقام ارشد دولت بایدن در روز ۲۰ بهمن به رسانهها گفتند که دولت آمریکا معتقد است که تنها پایان فوریه (۹ اسفند) فرصت وجود دارد تا توافق با حکومت ایران را نجات داد.
این مقامات مدعی شدند که در صورت عدم حصول توافق تا آن زمان دولت بایدن باید رویکرد خود را تغییر داده و تلاشهای تهاجمی را برای ممانعت از دستیابی حکومت ایران به سلاح اتمی آغاز کند.
مناقشات در مذاکرات وین همچنان در جریان است
در همین حال خبرگزاری بلومبرگ در روز ۱۹ بهمن گزارش داد مناقشات پیرامون زمان لغو تحریمها و این که کدام سانتریفیوژهای حکومت ایران اجازه فعالیت خواهند داشت همچنان در جریان است.
آسوشیتدپرس نیز در همین روز اعلام کرد مقامات میگویند مذاکرات وین به مرحله نهایی خود میرسد اگر چه مشخص نیست که چقدر طول بکشد!
در همین حال جوزپ بوری نماینده عالی اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد مهمترین مشکلی که در مذاکرات وین با آن روبرو هستیم توالی گامهای لغو تحریمها و بازگشت به تعهدات هستهای میباشد.
در حالی که قانونگذاران و سناتورهای آمریکایی در نظر دارند تا توافق جدید هستهای با حکومت ایران به صورت یک معاهده درآید این امر مستلزم آن است که به تایید مجلس نمایندگان و دو سوم اعضای سنای آمریکا برسد تا ضمانت اجرایی داشته باشد.
از سوی دیگر پیشرفتهای بیش از اندازه حکومت ایران این تابلو را پیش روی قرار داده است که به نظر مشکل میآید که در فرصت کوتاهی که همگان به آن اشاره میکنند امکان حصول توافقی در مذاکرات وین وجود داشته باشد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.