جنگ درون جناحی در دولت رئیسی

حکومت ولایت فقیه به خاطر ماهیتش سراسر تضاد و مشکل است با حذف جناح مغلوب حاکمیت، اکنون تضادهای سیاسی اقتصادی و اجتماعی در درون جناح خامنه‌ای رئیسی سپاه سرریز شده است.

حکومت ولایت فقیه از ابتدای بنیانگذاریش، در پاسخ به تضادهای جامعه ایران عاجز بوده است. این عجز ریشه در ماهیت ولایت فقیه و خاستگاه طبقاتی آن دارد که با جهان امروز سازگار نیست.

تبعات این ناسازگاری در سیستم حکومتی به صورت ناکارآمدی در ابعاد سیاسی اقتصادی اجتماعی در جامعه ایران بروز پیدا می‌کند.

این حکومت دهه‌های پیشین را با سرهم کردن بازی‌هایی چون اصلاح‌طلبی و اعتدال سپری کرد.

در پایان کار خامنه‌ای چاره‌ای جز این ندید تا سیستم حکومتی خود را منقبض کند، ابتدا مجلسش را کاملا یکدست کرد، سپس با جراحی خونین که پیامدهای آن از جمله حذف لاریجانی تا به امروز دامنگیر حکومت شده، مجریه‌اش را نیز یکدست کرد و رئیسی را بر سر کار گمارد.

قضائیه نیز که از ابتدا در قبضه ولی فقیه بوده است، در کنار اینها سپاه از ابتدای حکومت ولایت فقیه از لحاظ ساختاری، اقتصادی و نظامی تاسیس، تجهیز و تامین شد.

پایان بازی اصلاح‌طلبی

بعد از گماشته‌شدن ابراهیم رئیسی در راس مجریه ولایت فقیه، پایان بازی اصلاح‌طلبی رقم خورد.

این امر یک مهم دیگر را ناخواسته برای حاکمیت رقم زد و آن سرریز شدن تضادهای سیاسی اقتصادی و اجتماعی به دورن جناح خامنه‌ای است.

بدین معنا که موضوعاتی که پیش از این جناح خامنه‌ای می‌توانست آن را به جناح رقیب نسبت دهد و با جنگ زرگری افکار عمومی را از طریق آن اغفال کند پایان پذیرفت و اکنون دستگاه حاکمیتی در مقابل انبوهی تضادها و مشکلات قرار دارد که باید پاسخگوی آن باشد.

اگر بخواهیم این موضوع را به صورت خاص‌تر بررسی کنیم این تضادها در درون جناح خامنه‌ای بیشتر به درون دولت رئیسی سرازیر شد که به طور مستقیم با امور معیشتی و اقتصادی مردم ایران سر و کار دارد. [در دولت رئیسی چه خبر است؟ + ویدئو]

هر چند که خامنه‌ای انتظار داشت مجلس ولایی! دستچین‌ شده‌اش نیز در وحدت کامل با دولت رئیسی گام بردارد اما در عمل و تنها پس از چند ماه از روی کار آمدن دولت رئیسی، این مجلس نشان داد که عمق تضادها بیشتر از آن است که اجازاه دهد بین قوای حاکمیتی وحدت حتی نسبی وجود داشته باشد.

چند نمونه از تضادهای دولت رئیسی

افتراق و چندصدایی یکی از نمودهای این سرریز شدن تضادها در دولت رئیسی می‌باشد. در روزهای اخیر نمودهای بسیاری از چند صدایی در درون دولت رئیسی یا بین مجلس و دولت رئیسی خبرساز شده است تا حدی که مهره‌های دلواپس حکومت ولایت فقیه نسبت به این افتراق و چندصدایی‌ها هشدار می‌دهند.

به عنوان یک نمونه می‌توان به اظهارات فریدون عباسی یک عضو مجلس حکومت اشاره کرد که خبر افزایش قیمت بنزین را در قشم و کیش رسانه‌ای کرد.

تفرق بلافاصله عملکرد خود را نشان داد و سخنگوی دولت رئیسی آشکارا اظهارات عباسی را رد کرد.

یک نمونه دیگر مربوط به اظهارات محسن رضایی مشاور اقتصادی رئیسی بود که اعلام کرد از دی ماه ۱۴۰۰ یارانه‌ها ۲ برابر خواهد شد.

این امر نیز بلافاصله با تکذیب خاندوزی وزیر اقتصاد رئیسی روبرو شد و ابراهیم رئیسی در بین این افتراق‌ها محمد مخبر را به عنوان مرجع نهایی اطلاع‌رسانی در مورد موضوعات این چنینی معرفی کرد.

واکنش رسانه‌های حکومت به افتراق‌ها در دولت رئیسی

وطن امروز درباره این اختلاف‌ها نوشت کوچکترین اختلاف نظری از دولت مردان یا اخبار ضد و نقیض می‌تواند باعث اتفاقات غیر قابل پیش‌بینی و ایضا غیر قابل کنترلی شود.

روزنامه فرهیختگان نیز با اشاره به این تفرق‌ها و اختلافات نوشت اختلاف نظری که وجود دارد و به رسانه‌ها کشیده می‌شود یک آسیب بزرگ است این که رضایی مصاحبه کند و بعد وزیر اقتصاد صحبت او را نقض کند و از طرف دیگر رئیسی محمد مخبر معاون اول خود را به عنوان فرمانده اقتصادی معرفی کند نشان از وجود پراکندگی و نبود عزم جدی و مدیریت صحیح دارد.

اعتراف به سر باز کردن بحران‌ها در دولت رئیسی

این نمودها اگر چه اندک از بسیار است که رسانه‌ای می‌شود اما نمونه‌ای گویا از وضعیت کلی حکومت ولایت فقیه است که مورد اذعان دیگرانی از درون حکومت نیز قرار می‌گیرد.

ابوترابی امام جمعه خامنه‌ای در تهران با اشاره به بحران‌‌هایی که حکومت ولایت فقیه را فرا گرفته است اعلام کرد که «نظام در موقعیت نامناسبی قرار دارد».

ابوترابی نمایه‌ای از وضعیت کلی حکومت را این چنین برجسته کرد که رشد حدود ۵۰ درصدی تورم، در کنار رشد اقتصادی منفی موقعیت حکومت ایران را از نظر شاخص‌های کلان در وضعیت نامناسبی قرار داده است.

حسین کنعانی مقدم از مهره‌های حکومتی نیز افلاس در حکومت ایران و دولت منصوبش را این چنین برجسته کرد که «تیم اقتصادی دولت، اقتصاد کشور را به نابودی می‌کشاند».

وی افزود به نظر من تیم اقتصادی دولت همان راهی را می‌رود که احمدی‌نژاد رفت و اقتصاد کشور را به نابودی کشاند (حال نیز) افزایش یارانه‌ها به این شکل خود موجب افزایش قیمت‌ها و تورم است.

کنعانی مقدم با اشاره به حذف یارانه‌ها افزود این گونه اقدامات به خصوص در اقتصادی که تورم آن اصلا با افزایش یارانه‌‌ها قابل مقایسه نیست و کاهش ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم و افزایش قیمت‌‌ها افسار گسیخته است فقط یک سری اقدامات عوام فریبانه است.

بادامچی یک عضو مجلس حکومت نیز با اشاره به روی کار آمدن دولت رئیسی اعلام کرد در این مدت غیر از افزایش گرانی‌‌ها، تورم و نگرانی از مسائل اجتماعی و گسترده‌ای که پیش روست چیز دیگری مشاهده نشده است.

وی افزود مسائل نظام بسیار عمیق‌تر از آن است که با سطحی نگری و با وعده بتوان آن را حل کرد.

این هشدارها به نظر کاملا درست می‌آیند!

 

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)