از مجموعه میزگردهای درسهای یک قرن با حضور آصف بیات، ابراهیم توفیق، غلام خیابانی و پرویز صداقت: تلاش میکنیم روایتگر تاریخی باشیم که در آن گروههای فرودست و کارگران در مقام سوژههای تاریخساز عمل کردند.
برخی برهههای تاریخی ایران معاصر از مشروطه تا امروز لحظههای قدرتنمایی آشکارِ بهحاشیهراندهشدگانی بوده که معمولاً هم از نگاه خودشان و هم از نگاه دیگران ناتوان از اعمال قدرت در جامعه تلقی میشوند. دورهی مشروطه تا برآمدن رضاشاه، سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۲، و سرانجام دورهی انقلاب ۱۳۵۷ تا حدود سال ۱۳۶۰ از مهمترین این برهههای تاریخی در ایران معاصر بوده است.

پرویز صداقت، دبیر نشست
در هریک از این مقاطع شاهد تجربهورزیهای اجتماعی جدید فرودستان بودیم. هریک از این تجربهها به فرودستان درک تازهای از قدرتشان در جامعه داد. درک این که فرودست بودن و استثمار شدن سرنوشت ناگزیرشان نبوده و میبایست از حقوق و تواناییشان در شکل دادن به سرنوشت خویش آگاه شوند.
در این برههها برخی از بهحاشیهراندهشدهها به درجات گوناگون دریافتند که دیگر نه هستیهایی مادون، ازکارافتاده و نیازمند ترحم، که انسانهایی توانمندند که میتوانند سوژههای تغییر اجتماعی باشند و روشهایی بدیل برای سازماندهی اقتصاد و اجتماع برسازند.
این تغییر نسبی در ذهنیت فرودستان اگر دوام میآورد میتوانست پیآمدهای اجتماعی شگفتانگیزی برجای بگذارد. زیرا نهتنها کارگران و دیگر طبقات بهحاشیهراندهشده را درگیر تفکری متفاوت دربارهی خودشان و دیگر طبقات و گروههای اجتماعی میساخت، بلکه در تمامی سازوبرگهای قدرت و نیز جامعهی مدنی شاهد شکلگیری نگرش متفاوتی دربارهی فرودستان و نوع روابط قدرت با آنها میشدیم و به عبارت دیگر کل جامعه به سرنوشتسازی بهحاشیهراندهشدهها ایمان میآورد. با این همه، در هیچ یک از این برههها این تغییر دوام نیاورد و نتوانست به تجربههایی پایا برای ازنو نوشتن سرنوشت مردم بدل شود.
این تجارب انقلابی، به کارگران و فرودستان درک تازهای از قدرت اجتماعیشان داد تا از نظر ذهنی قادر باشند برای دورهای، فرودستی را چونان سرنوشت مقدّر خود نپذیرند، دربرابر استثمار شدن مقاومت و حقوق خود را مطالبه کنند. در اینجا، تاریخ دیگر توالی سلسلهی قدرتمندانی که یکی پای بر جای دیگری میگذارد نیست، بلکه زندگی و تجربههای زیست مشترک مردمی است که مشارکتکنندگان فعال در امور اجتماعی بودهاند.
پرسش اصلی این است که در آن لحظات سرنوشتساز بر این گروههای بهحاشیهراندهشده چه گذشته است و چه درکی از خود و جایگاه اجتماعیشان پیدا کردند. از این تجارب چه میآموزیم؟
این دورهها چه دستاوردی داشته است؟
چرا این دورهها در اغلب پژوهشهای تاریخی و اجتماعی نادیده گرفته میشوند؟…
_____________
تاریخ پخش میزگرد: چهارشنبه ۲۴ آذر، ۱۵ دسامبر ۲۰۲۱
ساعت ۲۰ به وقت تهران،
۱۶:۳۰ به وقت لندن،
۱۷:۳۰ به وقت اروپای مرکزی،
۱۱:۳۰ به وقت تورنتو و شرق امریکا،
۸:۳۰ صبح به وقت ونکوور و غرب امریکا
در سایت نقد اقتصاد سیاسی و کانال یوتیوب سایت
_____________
برای آگاهی از خلاصهی مباحث روی پیوند زیر کلیک کنید:
نظرات
نقدی بر میز گرد بی قدرتان تاریخ ساز پیرامون صورت بندی انقلاب ها و دولت گرائی
https://www.tribunezamaneh.com/archives/290643
یکشنبه, ۲۸ام آذر, ۱۴۰۰