دریافت نسخه‌ی PDF»

توضیح مولف (عابد توانچه):

آنچه محرک نوشتن این جزوه شد، انتشار مصاحبه‌ی یکی از دوآتشه‌ترین نئولیبرال‌های ایرانی بود که در یک گفتگوی کوتاه، بنیان‌های علم اقتصاد را به لرزه در آورده است. این نئولیبرال ایرانی که از بد روزگار وظیفه تربیت دانشجویان اقتصاد و مهر‌ه های اقتصادی آینده دولت را در جمهوری اسلامی ایران به عهده دارد، دغدغه‌ای به نام «جامعه مدنی» را وارد نظریات هایک و فریدمن کرده است. شاید برای افراد زیادی این نظریه پردازی جدید عادی و معمولی باشد اما این جزوه قصد دارد با همین بهانه، بلایی که قرار است بر سر مردم ایران بیاید را بشکافد و به زبان ساده توضیح دهد: طاعونی به نام «بازار آزاد»!

در این جزوه سرفصل‌های زیر مورد بحث قرار گرفته است :‌

  • درباره بازار آزاد
  •  ‫فقر و فاکت ناشی از طرح‌های نئولیبرالی‬
  •  ‫بررسی نظرات اشمیت، ریکاردو، فریدمن و هایک‬
  •  ‫تطبیق نظریات مارکس و انگلس‬
  •  تزهایی دربارهی تحرکات تیم نئولیبرالی ایرانی‬

 

* ‌توضیح  پراکسیس درباره تصویر:‌
میلتون فریدمن (۲۰۰۶ – ۱۹۱۲)، از نظریه‌پردازان اصلی «مکتب شیکاگو» و یکی از مهمترین معماران نظری طرح‌های اقتصادی نئولیبرالی بود که با ترویج انگاره‌ی «بازار آزاد به مثابه پیش شرط ضروری دموکراسی»، به ماهیت تهاجمی بازار آزاد یک صورتبندی صریح سیاسی بخشید. فریدمن همچنین طی دهه‌های هفتاد و هشتاد میلادی مشاور اقتصادی ارشد و مورد وثوق دستگاه سیاستگذاری ایالات متحده بود و به عنوان نمونه، در طرح‌ریزی و هدایت فرآیند استقرار نئولیبرالیسم در شیلی پینوشه (پس از کودتای ۱۹۷۳) نقش برجسته‌ای داشت.  به پاس مجموع این فعالیت‌های نظری و حرفه‌ای، فریدمن توانست در سال ۱۹۷۶ جایزه‌ی نوبل اقتصادی را از آن خود کند. پس از آغاز فاز تاریخی صدور گسترده‌ی نئولیبرالیسم به کشورهای «در حال توسعه» (از انتهای دهه‌ی ۸۰ میلادی)‌ فریدمن به عنوان شاخص‌ترین چهره‌ی آکادمیک در حوزه‌ی اقتصاد نئولیبرالی، همواره در این کشورها شخصیتی مرجع و مورد ستایش بی قید و شرط کارشناسان و نخبگان اقتصادیِ دستگاه دولتی بوده است. همچنین است جایگاه او در ایران نزد نخبگان اقتصادیِ مولف نسخه‌ی بومیِ طرح‌های کلان نئولیبرالی (تعدیل ساختاری)، نظیر موسی غنی‌نژاد، مسعود نیلی و غیره.

ترجمه‌ی نقل قول ذکر شده از فریدمن در تصویر بالا:

“تنها راه تاکنون شناخته شده برای آنکه عده‌ی وسیعی از مردم به طور داوطلبانه با یکدیگر همکاری کنند، از طریق «بازار آزاد» است. به همین دلیل است که «بازار آزاد» برای حفظ «آزادی‌های فردی» امری چنین ضروری است. “

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com