تنش بین حکومت ایران و غرب بر سر پرونده اتمی
پس از آنکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روز سه شنبه ۱۶ شهریور اعلام کرد که حکومت ایران به نقض تعهدات خود در چارچوب برجام ۲۰۱۵ ادامه داده است بار دیگر تنشها بر سر پرونده اتمی حکومت ایران بالا گرفت.
مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در روز سه شنبه ۱۶ شهریور ۱۴۰۰ طی ۲ گزارش اعلام کرد که حکومت ایران به نقض تعهدات برجامی ادامه داده و در این راستا میزان ذخیره اورانیوم ذخیره شده خود را افزایش داده است.
گزارش آژانس پیرامون پرونده اتمی ایران
وال استریت ژورنال در روز چهارشنبه ۱۷ شهریور اعلام کرد آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشهایی محرمانه اعلام کرده که حکومت ایران دسترسی بازرسان این سازمان به اماکن هستهایاش را مسدود کرده و به گسترش فعالیتهای هستهای خود ادامه میدهد.
آژانس همچنین در گزارش خود افزوده است فعالیتهایش در ایران به طور جدی تضعیف شده و حکومت ایران تا کنون توضیحات لازم در مورد ذرات اورانیوم غنی شده در سایتهای اعلام نشدهاش را ارائه نکرده است.
گزارش آژانس همچنین از افزایش ۴ برابری اورانیوم غنی شده حکومت ایران در غلظتهای مختلف خبر داده که نشان از نزدیک شدن به سرعت به مواد لازم میباشد که ممکن است برای تولید بمب هستهای کافی باشد.
رافائل گروسی مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده که فعالیتهای آژانس تحت مدیریتش در مقایسه با هر بازه زمانی دیگر از زمان توافق برجام در ۶ سال پیش به طور جدی ضعیفتر شده است.
گروسی ضمن اعلام نگرانی فزاینده از پیشرفت پرونده اتمی حکومت ایران و فعالیت سایتهای اعلام نشدهاش، خواستار شفاف سازی درباره آنها و حل و فصل سریع مسائل پرونده اتمی ایران شده است.
در گزارشهای اخیر مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، میزان اورانیوم غنی شده حکومت ایران با غنای ۲۰ درصد، ۸۴ کیلو و ۳۰۰ گرم عنوان شده در حالی که در بهار سال ۱۴۰۰ و در بحبوحه مذاکرات وین، میزان آن ۶۲ کیلو ۸۰۰ گرم بوده است.
بنا بر گزارش مدیر کل آژانس، همچنین میزان اورانیوم ۶۰ درصد غنی شده حکومت ایران به ۱۰ کیلوگرم افزایش پیدا کرده در حالی که در اردیبهشت ۱۴۰۰ میزان آن ۲ کیلو و ۴۰۰ گرم بوده است.
احتمال صدور قطعنامه علیه پرونده اتمی ایران در نشست آتی شورای حکام آژانس
شایان ذکر است گزارشهای جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آستانه نشست شورای حکام آژانس در روزهای اخیر تهیه و منتشر شده است، امری که باعث شده برخی گمانهزنیها مطرح شود که بعد این گزارشات، آمریکا و متحدان اروپاییاش را به سمت صدور یک قطعنامه علیه حکومت ایران سوق خواهد داد.
کاظم غریب آبادی نماینده دائم حکومت ایران در آژانس در واکنش به انتشار گزارشات فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این آژانس را تلویحا به رفتار سیاسی متهم کرده و خواستار آن شده که آژانس بی طرفی و رفتار حرفهای خود را حفظ کند.
وی همچنین اظهار نگرانی مدیر کل آژانس را رد کرده و آن را یک بزرگنمایی تحت نفوذ برخی اعضای خاص آژانس دانسته است امری که اشاره به آمریکا و متحدان اروپایی آن میکند.
فرانسه خواهان پاسخگوی حکومت ایران در قبال پرونده اتمیاش شد
در همین حال سخنگوی وزارت خارجه فرانسه روز دوشنبه ۱۵ شهریور اعلام کرد حکومت ایران فورا باید توضیحات لازم و مکفی فنی بر اساس سوالات آژانس درباره کشف ذرات اورانیوم در سایتهای اعلام نشدهاش ارائه کند.
وزارت خارجه فرانسه همچنین در روز چهارشنبه ۱۷ شهریور در بریفینگ مطبوعاتی خود درباره عدم همکاری حکومت ایران با آژانس اعلام کرد نتیجه گیری گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نشان دهندهی عدم همکاری جدی و تداوم نگران کننده پرونده اتمی این حکومت است.
وزرات خارجه فرانسه افزود این کشور در حال رایزنی با شرکای خود برای یافتن پاسخی برای این وضعیت میباشد.
آنتونی بلینکن حکومت ایران را در مورد پرونده اتمیاش تهدید کرد
همزمان با موضعگیری وزارت خارجه فرانسه آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا در دیدار با وزیر خارجه آلمان اعلام کرد به نقطهای نزدیک میشویم که بازگشت به برجام همان مزایا را نخواهد داشت.
موضعگیری بلینکن در حالی صورت گرفت که پیش از آن و پس از انتشار گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور منصوب ولایت فقیه مدعی شده بود که برخورد آژانس مخل مسیر مذاکرات برجام است. [مذاکرات وین؛ «دولت جوان حزباللهی» خامنهای روی همان صندلی ظریف؟]
رئیسی در تماس تلفنی با شارل میشل؛ رئیس شورای اروپا اعلام کرده طبیعی است در صورت «برخورد غیر سازنده» آژانس، انتظار اینکه حکومت ایران واکنش سازنده داشته باشد منطقی نیست و «اقدامات غیرسازنده طبیعتا مخل مسیر مذاکره» است.
همچنین پیش از این حکومت ایران به درخواست رافائل گروسی به تهران برای پاسخ گرفتن درباره موارد مورد ابهام در پرونده اتمی جواب رد داده است.
حکومت ایران، پرونده اتمی و یک دوراهی مرگبار
با تفصیلاتی که گذشت به نظر میرسد پرونده اتمی حکومت ایران اکنون بر سر یک دوراهی مرگبار قرار دارد.
راه اول اینکه حکومت ایران کماکان نگرانیها و پرسشهای آژانس و کشورهای غربی را بدون پاسخ بگذارد که انتهای این مسیر به صدور قطعنامه علیه این حکومت در شورای حکام راه خواهد برد.
در صورت اصرار حکومت ایران بر نقضهای اتمی، از آن پس نیز ارجاع پرونده اتمی حکومت ایران به شورای امنیت ملل متحد و ذیل فصل هفتم که اقدام نظامی را علیه این حکومت مشروع میدارد در چشم انداز قرار خواهد داد.
در این مسیر، مذاکرات برجام نیز سرانجامی نخواهد داشت و در افق تیرهتری از آنچه که اکنون هست قرار خواهد گرفت.
راه دوم نیز کوتاه آمدن حکومت ایران از جاهطلبیهای هستهای و بمبسازی است که در آن صورت نیز منجر به سر کشیدن جام زهرهای برجام ۲ و… خواهد شد که با توجه به شرایط انفجاری جامعه ایران، راه قیامهای سراسری و بنیانکن علیه حکومت ایران را خواهد گشود.
خطری که رسانههای حکومتی در روزهای اخیر بدون اشاره به خطرهای داخلی، هشدار آن را به سران حکومت میدهند که «فردا دیر است».
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.