وضعیت حقوق بشر در ایران در سال ۲۰۱۹
نقض سیستماتیک حقوق بشر در ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه در سال ۲۰۱۹ مانند سالهای قبل ادامه داشته است. بنا بر گزارشهای مجمع عمومی ملل متحد، گزاشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در ایران و عفو بینالملل وضعیت حقوق بشر در ایران در سال ۲۰۱۹ رو به وخامت گراییده است.
ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه در سال ۲۰۱۹ از نظر وضعیت حقوق بشر در وضعیت وخیمی بوده است. مجمع عمومی ملل متحد برای ۶۶مین بار نظام را محکوم کرد.
عفو بینالملل: مرگبارترین سرکوب در سال ۲۰۱۹
عفو بین الملل روز ۲۵ آذر ۹۸ با انتشار دومین گزارش خود درباره سرکوب خونین آبان ماه ۹۸ اعلام کرد: « مقامات رژیم ایران در پی کشتار گسترده معترضان به افزایش بهای بنزین بهسوی تظاهرکنندگان شلیک کردهاند و حداقل ٣٠۴ نفر کشته شدهاند. عفوبینالملل تاکید میکند که این تعداد، تنها شمار کسانی است که این سازمان توانسته در باره مرگ آنها راستیآزمائی کند و گرنه به باور کارشناسان این سازمان شمار واقعی کشتهشدگان بدون تردید بیش از این است.»
شایان ذکر است گزارشهای سالانه سازمان ملل عمدتا تا ماه اکتبر هر سال تنظیم میشود و قتلعام مرگبار حکومت در قیام آبان، در این گزارشها منظور نشده است.
خبرگزاری رویتر تعداد کشتهشدگان قیام آبان ۹۸ را ۱۵۰۰ نفر اعلام کرد. پیش از آن نیز، سازمان مجاهدین خلق ایران؛ گروه اصلی اپوزیسیون، آمار کشتهشدگان قیام آبان ۹۸ را، ۱۵۰۰ نفر را اعلام کرده بود. نظام ولایت فقیه تا کنون از اعلام نظر رسمی درباره تعداد کشتهشدگان قیام آبان ۹۸ خودداری کرده است.
نگاه اجمالی به وضعیت حقوق بشر در ایران در سال ۲۰۱۹
گزارش جاوید رحمان؛ گزاشگر ویژه وضعیت حقوق بشر در ایران، در ۱۶ آگوست ۲۰۱۹ بر اساس قطعنامه شورای حقوق بشر منتشر و سپس به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه شد.
روز چهارشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۸ مجمع عمومی ملل متحد ۶۶مین قطعنامه محکومیت نظام ولایت فقیه را با ۸۱ رأی موافق بهتصویب رساند.
در این قطعنامه، جامعه جهانی از نقض حقوق اولیه انسانی و آزادیهای اساسی و شمار بالای اعدامها و بهویژه اعدام نوجوانان و همچنین شکنجه و رفتار بیرحمانه در زندانها در عمل و در قوانین دیکتاتوری مذهبی حاکم بر ایران ابراز نگرانی میکند و بهخصوص نگرانی بینالمللی را نسبت به تعداد بالای اعمال و اجرای مجازات اعدام توسط حکومت از جمله «اعمال مجازات اعدام علیه افراد زیر سن قانونی و اعدام علیه افراد بر اساس اعترافات اجباری را که با نقض قوانین بینالمللی صورت میگیرد» مورد تأکید قرار میدهد.
بخشهایی از گزارش سالانه گزارشگر ویژه که در آگوست ۲۰۱۹ منتشرشد به شرح زیر است:
استفاده از حکم اعدام
گزارشگر ویژه نسبت به تداوم استفاده از حکم اعدام در جمهوری اسلامی ایران عمیقا نگران است. در سال ۲۰۱۸- ۲۰۱۹ گزارش شده است که دستکم ۲۵۳ نفر اعدام شدند. تعداد اعدامها همچنان یکی از بالاترین آمار در دنیا است. بنا به گزارشات، در سال ۲۰۱۹ تا تاریخ ۳۱ می حداقل ۷۹ نفر در کشور اعدام شدند. گزارشگر ویژه نسبت به ادعاهایی از اعترافات گرفته شده بواسطه شکنجه و عدم وجود تشریفات صحیح دادرسی یا محاکمه عادلانه نیز نگران است.
اعدام مجرمان کودک
در سال ۲۰۱۸، هفت مورد اعدام مجرمان کودک گزارش شد. هم اکنون حدود ۹۰ نفر در انتظار اعدام هستند که همه در زمان جرم انتسابی زیر ۱۸ سال داشتند. در میان آخرین موارد در تاریخ ۲۵ آوریل ۲۰۱۹، دو نوجوان ۱۷ ساله مهدی سهرابیفر و امین صداقت اعلام شدند. بنا به گزارشها، این دو نفر در زیر شکنجه مجبور به اعتراف شدند.اعدام مجرمان کودک مطلقا ممنوع است و باید فورا پایان یابد…
حق آزادی انجمن و تجمع
در سال گذشته شاهد افزایش فشار مقامات ایران به اعضای اتحادیههای کارگری و سایر کارگران که به خاطر حقوق کارشان اعتراض میکردند، بودیم. رانندگان کامیون، معلمین و کارگران کارخانهها تحت ارعاب و دستگیری بودند و متهم به جرائمی از جمله «پخش تبلیغات علیه کشور» و «اخلال در نظم و آرامش عمومی با شرکت در گردهمایی غیرقانونی» شدند که منجر به احکام زندان و شلاق شده است…
خبرنگاران و کارکنان رسانهها
گزارشگر ویژه کماکان گزارشهایی از دستگیریها و مرعوبکردن خبرنگاران و کارکنان رسانهها هم در داخل کشور و هم در خارج کشور دریافت میکند.
اقلیتهای قومی و مذهبی
گزارشگر ویژه مستمرا در گزارشهای قبلی در رابطه با وضعیت حقوق بشر اقلیتهای قومی و مذهبی در جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کرده است.
نقضهای حقوقبشر بر بسیاری از گروههای اقلیت قوی و مذهبی اثر میگذارد از جمله محرومکردن خودسرانه از زندگی و اعدامهای فراقضایی؛ تعداد نامتناسبی از اعدامها بر اساس اتهامات مربوط به امنیت ملی؛ تعداد نامتناسبی از زندانیان سیاسی و دستگیریها و بازداشت خودسرانه در رابطه با طیفی از فعالیتهای مسالمتآمیز…
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.