آموزشِ طراحی لوگو
خـلاقـیـت چـیست و جایـگاهـش کجاســـت؟
نکـتــه هـا و ظـرافـتــ هـای نـاگفـتـه و پـنـهان
گشتـالت چیست و کاربرد آن کدام اســت؟
تـشخیـص، تـفکــر، تجسـم و سـپس ترسیـم
بایدها و نبایدها در طراحی و همینطور رسامی
نقـطه ، خط و شکل در ترکیبی به نام هارمونی
بار معنایی برند در بـیان شگفت انگیز تصویر
کلـیـد صـندوقـچه ی اسـرارآمـیـز کجاســت؟
بـیاندیشید و خلاق آفـرینش را شروع کنید.
نظرات
نکاتی در مورد طراحی لوگو
طراحی لوگو بخشی از معمول ترین پروژه های یک طراح وب است. ما برخی از نکات مهم طراحی لوگو را در این مقاله ارائه کرده ایم که از نظرات و تجربیات طراحان حرفه ای می باشد. البته نمی توان همه این توصیه ها را در همه پروژه های هنری به یک میزان مورد توجه قرار داد. در این مقاله راهکارهای اولیه برای شروع کار طراحی یک لوگو را برای شما گردآوری کرده ایم که به شما کمک می کند کار خود را با برنامه ریزی و پس زمینه فکری لازم و کافی آغاز کنید.
وقتی همزمان روی تعدادی پروژه کار می کنید، می توانید برای اتمام آن ها از راه های میانبرهای استفاده کنید. ما پیشنهاد می کنیم از طریق قوانین و راه های متعارف پیش بروید تا روند کار یکنواخت، زمان بندی شده و بدون هیچ چالشی ادامه پیدا کند. برای مثال استفاده از گرافیک های کلیپ آرت به ظاهر مثل یک میانبر عمل می کند، اما اگر بعدا متوجه شدید این تصویر برای چنین پروژه ای مناسب نیست تکلیف چیست؟ حتما نمونه هایی از ناکامی ها و اشتباهاتی که به دلیل استفاده از راه کارهای میانبر در طراحی رخ داده است را مشاهده کرده اید.
۱. لوگو را ساده طراحی کنید
لوگویی که دارای جزییات زیاد و پیچیده است نه تنها به سختی طراحی می شود بلکه به سختی هم به خاطر سپرده شده به یاد آورده می شود. چرا وقت خود را با طراحی یک لوگوی پیچیده و پر از جزییات تلف کنیم در حالی که همه ما می دانیم که یک لوگوی ساده جذابیت ویژه ای دارد؟ وقتی سعی می کنید یک طراحی کاملا ساده انجام دهید، متوجه می شوید که این کار به مراتب سخت تر است. طرح های ساده از نشانه های یک طراح خوب هستند و این حقیقت را نشان می دهند که ذهن طراح بر اساس ایده های موجود در مورد یک شغل و یا کار تجاری، قادر به ساده سازی ایده های پیچیده است.
۲. سایز، یکی از عناصر مهم
به یاد داشته باشید که یک لوگو باید در سازهای مختلف تولید شود- برای سربرگ کمپانی، مخصوص وب سایت و مناسب برای آگهی های تبلیغاتی. اگر طرح لوگو خیلی پیچیده باشد درک و تشخیص آن در سایزهای کوچک بسیار سخت خواهد بود. پس سعی کنید لوگو را در اندازه های مختلف ارائه کنید، چون این مسئله برای یک مشتری با تجربه اهمیت زیادی دارد.
۳. نسبت طول و عرض
لوگوهایی که کوتاه و پهن هستند و یا باریک و بلند، از نظر بصری گیج کننده اند و تعادل بین نسبت طول و عرض در آن ها رعایت نشده است. لازم نیست همیشه در طراحی قرینه سازی دقیقی در طرح ایجاد شود اما وجود یک تعادل نسبتا مناسب و خوب بین طول و عرض آن برای داشتن یک لوگوی مطلوب و دلپسند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بهتر است کار را با یک شکل هندسی ساده آغاز کنید. لوگوهای مربع شکل به اندازه لوگوهای دایره ای تاثیر گذار و زیبا هستند.
۴. خصوصیات مجزا
اگر مشتری از شما خواست که در طراحی لوگو از اشکال گرافیکی و متن به یک میزان استفاده کنید، توصیه می کنیم روی همه اجزا به طور جداگانه کار کنید، مگر این که بتوانید از پس همگی آنها در کنار هم برآیید. بهتر است روی هر یک از آیتم های متن و شکل به طور مستقل کار کنید. سپس در پایان همگی را در کنار هم قرار داده و طرح را کامل کنید. این یکی از مواردی است که ممکن است در زمینه طراحی لوگو به شما پیشنهاد شود.
۵. مخاطب هدف را در نظر داشته باشید
معمولا دلیل این که فردی درخواست طراحی یک لوگو جدید می کند این است که احساس می کند لوگوی فعلی دیگر قدرت تاثیرگذاری خود را از دست داده است. ممکن است شرکای یک کمپانی تغییر کرده باشند و یا ممکن است برخی از ارزش های اساسی و اصولی آن تغییر پیدا کرده باشد. اما اصل اولیه طراحی هر لوگو در نظر گرفتن مخاطب هدف است نه فقط تامین کردن آیتم های لازم برای بالا بردن فروش کمپانی. سعی کنید تا حد امکان این مسئله را در هنگام طراحی لوگو در نظر داشته باشید. شما به عنوان یک طراح بیشترین صلاحیت در مورد تصمیم گیری درباره این موضوع، یعنی ارائه یک لوگوی مناسب برای اثبات قابلیت های یک کمپانی به جامعه را دارا هستید.
۶. ماهیت کمپانی را در نظر داشته باشید
یک کمپانی دارای ارزش های اصولی و بنیادی است که همیشه سعی می شود آن ها را در تاریخچه آن کمپانی آن ها برجسته و زنده نگه دارند. هنگام طراحی لوگو، طراحی باید این ارزش ها را مد نظر داشته و آن ها را در طرح خود بروز دهد. بهتر است برخی از موارد دارای ارزش را با آیتم های دیگر ترکیب کند. لازم به ذکر است که یک لوگوی هندسی که برای مدرسه و یا تدریس جبر و مقابله کارکرد خوبی دارد، برای یک مغازه بستنی فروشی که در خیابان قرار دارد اصلا مناسب نیست.
۷. لوگو باید تاثیر فوری روی بیننده بگذارد
این آیتم یکی از علایم یک لوگوی خوب است. لوگو باید بلافاصله بیننده را تحت تاثیر قرار دهد. طرح لوگو باید به گونه ای باشد که در چند ثانیه تاثیر خود را روی بیننده اعمال کند. باز هم اگر طرح لوگو پیچیده باشد طوری که افراد برای فهم معنی آن مجبور به جستجو و کاوش باشند، احتمالا تاثیر مطلوبی نخواهد داشت. مخصوصا امروزه که در دنیایی زندگی می کنیم که سرعت حرف اول را می زند، بیننده باید برای فهم و جمع بندی موضوع زمان کمی را صرف کند.
۸. لوگو را Tag Line (توضیح کوچک زیر لوگو) نکنید
این آیتم مشکلی ایجاد نمی کند اما جزو طرح لوگو به شمار نمی رود. وقتی قصد طراحی یک لوگو را دارید، یکی از اهداف شما این است که معنی و مفهوم ارزش های اساسی کمپانی را تا حد امکان ساده سازی کنید. شکی نیست هنگامی که سایز لوگو را برای استفاده روی یک خودکار کاهش می دهند، Tag Lineها به طور محسوسی غیر قابل تشخیص شده و به عبارت دیگر ناخوانا می شوند. Tag Line یا لب مطلب، را می توان در جاهایی که فضای بیشتری برای چاپ وجود دارد مثل فکس ها و یا سریرگ ها مورد استفاده قرار داد.
۹. رنگ ها را جزو اولویت های آخر قرار دهید
در حالی که با دقت فکر کردن در مورد رنگ یک لوگو کار بسیار خوبی است، اما باید به یاد داشته باشید که ممکن است این لوگو بوسیله یک چاپگر سیاه و سفید دفتری چاپ شود. بنابراین، سعی کنید شکل و فرم طرح لوگو را اولویت نخست خود قرار دهید. رنگ در جایگاه پایین تر قرار دارد. همیشه رنگ ها را می توان در پایان کار و در مراحل پایانی پروژه اصلاح کرد و یا تغییر داد.
۱۰. رنگ ها را بادقت بکاربرید
معمولا هر کمپانی قبلا یک هویت صنفی و یک رنگ صنفی داشته است. این آیتم در هنگام انتخاب رنگ برای لوگو کمک زیادی به طراحی می کند. وقتی رنگ بندی خاصی برای طراحی لوگو نداشته باشید، باید لوگو را در رنگ های مختلف به مشتری نشان دهید. حتما شما دوست ندارید از رنگ هایی با شدت بالا که باعث پیچیده و زننده شدن طرح لوگو در هنگام چاپ روی یک صفحه و یا آگهی تبلیغاتی می شود استفاده کنید.
۱۱. به رنگ های چاپی فکر کنید
درجات مشخصی از رنگ های وب وجود دارند که می توان آن ها را از رنگ های چاپی CMYK بدست آورد. تجربه به ما یاد داده است که بهترین روش برای بررسی این که رنگ های مطمئن وب در هنگام چاپ چگونه به نمایش داده می شوند، این است که خودتان لوگو را چاپ کنید. چرا باید منتظر بمانید که مشتری ایرادها و مشکلات آن را کشف و آن را به شما بازگرداند. بهتر است لوگو را با یک دستگاه چاپگری که دارای رنگ های اصلی است چاپ کنید تا نتیجه را مشاهده کنید. به یاد داشته باشید که بهترین کیفیت رنگ را می توانید روی یک کاغذ با کیفیت عکس بدست آورید.
۱۲. طرح و مفهوم لوگو باید تا حد امکان سبک باشد
این که لوگویی که طراحی می کنید دارای مفهوم باشد خیلی خوب است. در عین حال قرار دادن چند ایده در یک طرح لوگوی ساده کار آسانی نیست. این چیزی است که باید در صحبت های اولیه با مشتری به آن بپردازید. آنها را متقاعد کنید که هر چه لوگو ساده تر باشد تاثیر بیشتری روی بیننده می گذارد. اگر به لوگوهای فوق العاده و برجسته ای که روی اینترنت قرار داده شده اند توجه کنید، خواهید دید که همه لوگوهای کاربر پسند از طراحی های ساده ای برخوردارند که یک ایده ساده در پشت آن نهفته است. هر چه ایده های اعمال شده در طراحی لوگو بیشتر باشد لوگو به همان نسبت پیچیده، آشفته و گیج کننده خواهد شد.
۱۳. تبلیغات
این آخرین مرحله از یک لوگوی موفق و قدرتمند است. هر چه زمانی که یک مخاطب برای نگاه کردن به لوگو صرف کند بیشتر باشد، میزان ضبط و نگهداری آن در ذهن او بالا می رود. فکر می کنید چرا لوگوی کمپانی Nike تا این حد موفق و دارای نمای آیکونی شکل است؟ آیا فقط به آن دلیل است که یک لوگوی بزرگ و معروف است؟ مطمئنا دلیل ماندگاری این لوگو این است که از طریق تبلیغات تجاری که در تلویزیون و آگهی تبلیغاتی چاپی و بنرهای متعدد دائما در معرض دید افراد است. اگر چه این مورد خارج از کنترل طراح است، اما هنگام طراحی لوگو فکر کنید آن را برای کمپانی خودتان طراحی می کنید.
جمعه, ۱۵ام شهریور, ۱۳۹۲
ویژگی های نشانه و نماد
در طراحی نشانه ها وعلایم، ویژگی هایی را باید در نظر گرفت. آن ویژگی ها مربوط به عناصر تشکیل دهنده ای می شوند که یک کل معنا دار را می سازند. ماهیت و محتوی از یک سو و از سوی دیگر (صورت) به عنوان فرم ، بسیار قابل توجه هستند.
به طوریکه اثر خلق شده، حاوی اخباری باشد که فلسفه وجودی موضوع را بیان کند و از سویی ظرافت ها و جذابیت هایی داشته باشد که به چشم بیاید و در دل بنشیند.
بنابراین، محتوی و مفهوم، همچنین شکل و فرم، طرح را تبدیل به یک کل هارمونیک می کند که زیبایی و فربه ای، میوه آن است.
یعنی آنجایکه صحبت از صورت و فرم است، میبایست ظرافت های زیبایی شناسی بطور خلاق و هنرمندانه به مرحله اجرای تکمیلی در آیند، طوریکه قواعد ومبانی سازمان دادن به اجزا در یک چهار چوب بصری به گونه ای فراهم آیند تا ضمن اینکه ارزش فیزیکی یک نقطه در صفحه سفید و تبدیل شدن آن به یک خط و فرم دادن به این خط تا رسیدن به یک شکل و قرار دادن این شکل در کنار دیگر اشکال، قابل تفسیر محتوایی و البته بیان زیبایی شناسی باشند.
یک نشانه، همچنین میبایست ارزش ادراکی قابل توجهی ایجاد نماید تا بشود گفت این « نشانه» یک اثر ارزشمند متکامل است. نه تنها از نظر مفاهیم هنری و زیبایی شناسی، میباید دارای ارزش هنری باشد، بلکه ازنظر بیان و القای مفاهیم، باید دارای ارزش ادراکی و باز تابنده نیز باشد.
این موضوع از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه امروزه در دنیای تجارت، بکارگیری دانش، تخصص و مهارت در پلن کردن (( یک کسب و کار نتیجه گرا )) به الزاماتی دانش محور و متخصصینی متفکر نیاز دارد. تا بتواند کالا یا خدمتی را در دنیای به شـدت رقـابـتـی، ابـتــدا معــرفـی نـمـایـد و سپـس بـفـروشـد…
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
از نظر « پروفسور آلفرد هوهنه گر» هنر شناس و طراح آلمانی خصوصیات یک نماد اینگونه بیان میشود:
۱) تناسب با موضوع ۲) یکپارچگی گشتالتی ۳) تأثیر پذیری و ظرافت عناصر اولیه، خصوصیات اجتناب ناپذیر یک نماد هستند. خواه آن نماد، مفهومی باشد. خواه، تصویری و خواه مبتنی بر یک یا چند حرف.
بخشی از مقاله (یک طراح چگونه می اندیشد، چگونه طراحی می کند
نویـسنـده: فرهاد صادقی ۷. ۲. ۹۲
ایـن اثر تحت حمایت قوانین مالکیت فکری قرار دارد لــذا استفاده آن از با ذکر منبع و نام نویسنده بلامانع است
سه شنبه, ۲۶ام شهریور, ۱۳۹۲
نمادها
حقایق و وقایع بیشماری که در مـاوراء درک بـشر قـراردارند
او را واداشـته تـا بــرای ابـراز انـدیشـه ها و مفاهیمی کـه بیان
می کند، فهم و توصیف می کند،نظام هایی از علائم گوناگـون
را ابداع کند.
کارل گـوسـتاو یــونگ می گوید ، واژه یا تصویـر زمانی یک
نماد است، که مــتـضمـن چیـزی در مـاوراء معـنای آشکـار و
مستقیم خود باشد. نماد دارای جنبه ای وسیعتر و «ناخودآگاه»
است که هرگز نمی توان به طور دقیق آن را تعریـف کــرد و
یا بطور کامل آن را توصیف نمود.
………………………………………………………………
منبع: نمادها/آلفرد هوهنه گر/ ترجمه علی صلح جو
سه شنبه, ۵ام آذر, ۱۳۹۲
امروزه بیش از هرزمانی ، ما از علایم در جایگزینی و پر کردن علامت های محدود الفبایی(یعنی حروف) استفاده می کنیم.
این علایم نظیر نشانه ها یا علایم تصویری موجود در معابر شهری ، فرودگاه ها، ایستگاه های مترو و راه آهن و سایر مکان های عمومی، ممکن است بر مبنای سنتی نوشتاری باشند یا نباشند.
این نمادها همه جا به چشم می خورند. روی بسته بندی ها، قوطی ها، روی وسایل نقلیه، روی کاغذ، در تابلوهای مربوط به تظاهرات، در بازی های عمومی، در نمایشگاه ها و جشنواره ها
از آنجا که مدارک مستند دال بر این هستند که این امر، یعنی استفاده از نمادها، از سرآغاز پیدایش تمدن جریان داشته است، بی مناسبت به نظر نمی رسد که نگاهی کوتاه به تاریخچه چگونگی ارتباط افراد بشر با یکدیگر بیافکنیم.
در حدود ۴۰,۰۰۰ سال قبل ، بشر اولیه که از طریق شکار روزگار می گذراند، به منظور انتقال افکار و امیال خویش دست به حک علایم گرافیکی بر سخره ها می زد و بدین وسیله می کوشید امیال و افکار خویش را از طریق تصویر بنایاند. از این رهگذر “اندیشه” که تا ان زمان صرفا از طریق صوت (زبان) یا حرکات (حالات دست) بیان می شد، این قابلیت را پیدا کرد که بتواند ثبت گردد و پایدار بماند.
گردآوری: مرکز خلاقیت های تجسمی ساین ایران/فرهاد صادقی
……………………………………………………………
منبع: نمادها/آلفرد هوهنه گر/ ترجمه علی صلح جو
چهارشنبه, ۶ام آذر, ۱۳۹۲
لوگو ظاهرِ یک برند است.
لوگو شاخصِ توانمندی های سازمان ، فصل آشنایی کیفیت در نظر مخاطب، حجمِ تشخص ، اخلاق و درایتِ رهبران، مدیران و کارکنانِ یک سازمان می تواند باشد.
لوگوی موثر، لوگویی است که خلاقیت در ساختارِ مفهومی و هنری آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است./ ایجاد هماهنگی بین صورت و معنی با بکارگیری بجا از تکنیک های خلاق در ایده پردازی از یک سو و اجرای صور تصویری هارمونیک از سوی دیگر، طرح را فربه و موثر می کند.
خلق اثر در طراحی نشانه ، مبتنی بر سه شیوه ی طراحی، شامل: (تایپوگرافی، کانسپت، ایمیجینگ) صورت می پذیرد.
طراح می بایست، تمام سعی اش را متمرکز بر گشتالت نماید و تمام خطوط ، زوایا، اضلاع و سطوح مثبت را با در نظر گرفتن فضاهای منفی ترسیم کند.
با توجه به رعایت این نکات، نتیجه ی حاصله، تقدیمِ طرحی متناسب با تمام ظرافت های هنری ،اقتضاعات مشتری و سنجش های علمی در حوزه ی برندینگ می گردد که حائز ارزش و محاسبه اند.
این کوتاه ادامه دارد، چراکه برندینگ ، ارزش گذاری برند و ثبت برند در سازمان های ثبت علایم تجاری منطقه ای و بین المللی موضوعیست دراز.
مرکز خلاقیت های تجسمی ساین ایران
فرهاد صادقی
پنجشنبه, ۱۴ام آذر, ۱۳۹۲
لوگو، تصویری از اندیشه ی پیش رونده در جسم و روح سازمان است/ فرهاد صادقی
امروزه فیزیکدانان، زیست شناسان، برنامه نویسان کامپیوتر و دانشمندانی که در حوزه ی تلاقی سایبرنتیک و زیست شناسی کار می کنند و همچنین ستاره شناسان از زبان تخصصی مربوط به رشته ی خویش استفاده می کنند.
این زبان پیچیده و تخصصی بر مبنای این نیاز پیدایش یافته است که در رشته های مذکور هر کشف علمی جدید ، تکنیک های نوین ، موقعیت ها ، روندها و بالاخر هر تحول ساسی – فرهنگی باید دارای نامی دقیق همراه با معنایی کاملا مشخص باشد.
با اینهمه هنگامی که چنین زبان هایی به حدِ بالایی از پیچیدگی می رسند، لزوما باید ساده شوند و به همین خاطر است که امروزه بیش از هر وقت دیگر لزوم استفاده از نمادهای تصویری و اندیشه نگار به منظور ایجاد ارتباط پیش آمده است.
یعنی همان کاری که انسان ابتدایی با کندن نقشی دایره وار بر سنگ و القاء معنای «خورشید – روز – ابدیت» انجام می داده است. و پیام وجود آب را با ترسیم خطوطی موج دار بیان می داشته است .
آلفرد هوهنه گر / علی صلح جو
شنبه, ۱۶ام آذر, ۱۳۹۲