با فرا رسیدن ۲۱ آذر ماه ۱۳۹۹، هفتاد و پنج سال از تشکیل دولت خودمختار آذربایجان، کهن‌ترین و مدرن ترین دولت ملی کشورمان می‌گذرد. دولت خودمختار آذربایجان، بر مبنای تجربه مبارزات رهایی بخش خلق های جهان و درس آموزی از انقلاب مشروطیت و جنبش آزادیستان شیخ محمد خیابانی شکل گرفت.

بنیانگذاران فرقه دمکرات آذربایجان به رهبری سید جعفر پیشه وری با ارزیابی همه جانبه تحولات جهانی و نیاز مبرم کشور به یک حرکت ملی و انقلابی در دوازدهم شهریور ۱۳۲۴ فرقه دمکرات آذربایجان را بنیان گذاشتند. انتشار بیانیه دوازده ماده ای فرقه که برای اولین بار در ایران و خاورمیانه چارچوب های تشکیل یک دولت ملی و مترقی را برای کشورهای چند ملیتی مشخص کرده بود، به سرعت مورد استقبال نیروهای مترقی کشور و اهالی آذربایجان قرار گرفت.

 تشکیل فرقه دمکرات آذربایجان  در دوره‌ای از تاریخ رخ داد که ایران در چنگال واپس‌ماندگی اجتماعی، مداخله‌های وسیع قدرت‌های استعماری، و حاکمیت ارتجاع داخلی دست ‌وپا می‌زد. دهقانان و خانواده آن ها از ظلم و جورصاحبان زمین و فئودال ها به تنگ آمده بودند. خان ها خود را مالک مال، جان و ناموس دهقانان به حساب می آوردند و به کمک ژاندارم ها و عوامل دولت مرکزی هر جور و ستمی که می خواستند به کشاورزان و خانواده آنها روا می داشتند.

پیشه وری و یارانش با ارزیابی دقیق از اوضاع نابسامان کشور و منطقه، نیاز مبرم به بسیج نیرو و به حرکت در آوردن دهقانان دیدند. انتشار بیانیه دوازده ماده ای دوازده شهریور ۱۳۲۴که چکیده ای از تجارب مبارزات رهایی بخش خلق های ایران و جهان بود، کارپایه ای بود برای رسیدن به این مقصد. خدمات یک ساله حکومت ملی آذربایجان، که از پشتیبانی وسیع اهالی آذربایجان و نیروهای ملی و مترقی سراسر ایران برخوردار بود، در حدی بود  به اعتراف مخالفان آن، بیشتر از دوران بیست ساله رضا شاه خدمات انجام داده بود.

 کارهای انجام گرفته از طرف حکومت ملی آذربایجان را که براساس مفاد مرامنامه فرقه دمکرات آذربایجان و مصوبات کنگره و مجلس ملی آذربایجان انجام گرفت را می توان به اختصار نام برد:

 ۱- تفویض حق انتخاب کردن و انتخاب شدن به زنان در انتخابات مجلس، انجمن‌های ایالتی و ولایتی، انجمن‌های شهر و بخش و ده، با حقوق برابر با مردان.

 ۲- تحصیل به زبان مادری در تمام مقاطع تحصیلی بویژه در سه کلاس اول. این حق برای اقلیت ها از جمله :کردها، ارمنی ها و آسوری ها در نظر گرفته شد.

 ۳- تاسیس دانشگاه ملی آذربایجان.

 ۴- قانون تقسیم اراضی خالصه و املاک مصادره شده مالکینی که آذربایجان را ترک کرده و برعلیه حکومت ملی توطئه‌چینی می‌کنند. به این ترتیب ۳۰۰۰ پارچه خالصه و ۴۳۷ پارچه املاک مصادره‌ای در زمان کوتاهی به طور عادلانه بین یک میلیون نفر تقسیم شد. تعدیل روابط مالک و زارع برحسب قانون خاص و با توافق و تراضی مالک و زارع و نظارت اداره کشاورزی با موفقیت انجام گرفت. این کار با تشکیل کنگره دهقانی در ۲۵/۱/۲۵ در تبریز با حضور ۶۰۰ نماینده که در این کنگره داشتند، جنبه قانونی گرفت.

 ۵- تصویب و اجرای قانون کار و بیمه کارگران. این قانون ۸ ساعت کار روزانه، تعطیلی جمعه و ایام تعطیل رسمی با دریافت مزد، مرخصی سالیانه،… تشکیل اتحادیه کارگران و دخالت اتحادیه در تنظیم روابط و قرارداد کار بین کارگر و کارفرما، تعیین حداقل مزد، تشکیل شورای حل اختلاف، برابری مزد زنان با مردان، ممنوعیت اشتغال زنان به کارهای سنگین، استراحت زنان باردار شش هفته قبل از زایمان و شش هفته بعد از زایمان با دریافت مزد،… تشکیل‌ شرکت‌های تعاونی، تعطیلی روز اول ماه مه روز جهانی کارگر و غیره.

 ۶- تامین آب سالم و لوله‌کشی آب شهرها به ویژه شهر تبریز برای اولین بار در ایران.

 ۷- سازماندهی گروه «عاشق»ها، نوازندگان و خوانندگان سنتی آذربایجان.

 ۸- تأمین امنیت مردم – با گماردن اشخاص خوشنام محلی در رأس ادارات و به ویژه در شهربانی و انحلال ژاندارمری و ادغام آن در نیروهای انتظامی و سپردن امور انتظامی به فدائیان فرقه.

۹ـ رسیدگی به امور زندان ها. زندان‌های آذربایجان پر بود از دهقان‌هایی که با توطئه و دسیسه اربابان و ژاندارم‌ها به زندانی شده بودند، همگی آزاد شدند.

 ۱۰- مبارزه با فساد اخلاقی و اجتماعی، به موجب قوانین و مراقبت‌های دستگاه‌های انتظامی و عمومی رشوه، روسپی‌گری، استعمال مواد مخدر، احتکار و … از بین رفت.

 ۱۱- بالا بردن تولید و رفع بیکاری. با حمایت از صنایع و تولیدات داخلی به ویژه تشویق تولیدات کارگاهی و تاسیس کارگاه و کارخان های جدید.

 ۱۲- سر و سامان دادن به امور مالی و اقتصادی. با تاسیس بانک ملی آذربایجان، تشکیل شرکت های تعاونی، فروشگاههای دولتی، توزیع کالا با قیمت ارزان و کوتاه کردن دست دلالان.

 ۱۳- عمران و آبادی. ساختن ساختمان بانک ملی آذربایجان و مجلس ملی آذربایجان و دانشسرای دختران و ساختمان دانشگاه و موزه و… در تبریز، ساختمان ده‌ها مدرسه در تبریز و شهرها و دهات، ساختمان باشگاه‌ها، سینما و سالن اجتماعات در شهرهای متعدد، احداث خیابان‌ها، پارک‌ها و آسفالت خیابان‌ها در تبریز و شهرستان‌ها، احداث جاده بین دهات و تعریض جاده‌های اصلی و تعمیر و نوسازی پل‌ها، بازسازی قنوات و مخازن آب و اقدامات نظیر آن.

 ۱۴- خدمات فرهنگی و مطبوعات. تألیف کتب درسی کلاس‌های ابتدایی در مدت کوتاه و چاپ و ارسال آنها به مدارس در سراسر آذربایجان، تأسیس چاپخانه آذربایجان، تشویق انتشار ۵۰ روزنامه و مطبوعات در تبریز و شهرستان‌ها، تهیه وسایل و امکانات ورزشی برای جوانان و سالن‌های ورزشی برای بانوان، تشکیل انجمن شعرا و نویسندگان در تبریز و شهرستان‌ها و ایجاد امکانات و تسهیلات برای نویسندگان و شعرا، مبارزه گسترده با بیسوادی در شهرها و کارخانجات و دهات و…

 ۱۵- خدمات بهداشتی و بهداری. برای حفظ سلامتی مردم و به منظور مبارزه و پیشگیری از بیماری‌های مسری از طریق آموزش عمومی و واکسیناسیون، و با بکارگیری پنجاه بیمارستان و درمانگاه در نقاط مختلف و درمانگاه‌های سیار برای اعزام به روستا ها. تاسیس دانشکده طب در دانشگاه تبریز و آموزشگاه عالی مامایی و آموزشگاه پرستاری و پرورشگاه برای کودکان بی سرپرست.

 ۱۶- اقدامات در زمینه‌های هنری: احیای تئاتر ملی آذربایجان، تشکیل گروه مویسقی و تشکیل گروه‌هایی از هنرپیشگان بااستعداد سابقه‌دار و جوانان در تبریز که چندین نمایش‌نامه را به صحنه آوردند و آنها را در سایر شهرهای آذربایجان به تماشا گذاشتند.

۱۷ـ تاسیس رادیو تبریز صدای دولت ملی آذربایجان که برای اولین بار خارج از تهران شنیده می شد.

و …

این بود اشاره ای کوتاه به بخشی از اقدامات دولت ملی آذربایجان در مدت کمتر از یک سال. چنانچه سید جعفر پیشه وری ارزیابی کرده بود، نهضت مردم آذربایجان می توانست خیزش سراسری زحمتکشان و آزادیخواهان کشور را درپی داشته باشد و میهن ما را از چنگال ارتجاع داخلی و عوامل خارجی و عقب ماندگی نجات دهد. بدین طریق ایران می توانست در مسیر راه رشد و ترقی و آزادی قرار بگیرد.

این گناه بزرگی بود که ارتجاع داخلی و امپریالیست های آمریکا و انگلیس، نمی توانستند به آزادیخواهان آذربایجانی ببخشند. وقتی نتوانستند با طرح توطئه های گوناگون و اتهامات ناروا نهضت ۲۱ آذر را از مسیر خود منحرف کنند، تصمیم به سرکوب و نابودی آن گرفتند. یورش وحشیانه ارتش شاهنشاهی به آذربایجان و قتل عام مردمی که گناهشان نپذیرفتن ستم  اربابان و ژاندارم ها و عوامل دربار بود. اوباشان و طرفداران سلطنت با هجوم به قصد نابودی تمام دستاوردهای دولت ملی، کینه حیوانی خود را نسبت به مردم و پیشرفت و ترقی کشور نشان داد. این کینه ورزی و خصومت تمامی ندارد. دشمنان خلق های ایران و بویژه خلق آذربایجان تا به امروز با تحریف تاریخ فرقه دمکرات آذربایجان و نهضت ملی آذربایجان ادامه دارد. تبلیغات زهرآگین و سازماندهی گروه هایی به نام فرقه و به  قصد انحراف اهداف نهضت جنبش ۲۱ آذر همچنان، ادامه دارد.

اعضا و هواداران فرقه دمکرات آذربایجان!

هفتاد و پنجمین سالروز بنیانگذاری فرقه دمکرات آذربایجان در حالی فرا می‌رسد که میهن ما با دشواری‌های روزافزون داخلی و خارجی روبه‌روست. از سیاست‌های کلان اقتصادی ویرانگر رژیم گرفته که ثمری جز تشدید فقر و محرومیت در مقیاسی بی‌سابقه در میهن ما نداشته است،‌ تا ادامۀ جوّ ارعاب و خفقان در فضای عمومی کشور، همگی ایران را به زندان بزرگی از محرومیت اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی برای میلیون‌ها شهروند آن تبدیل کرده است.

تحریم های کمر شکن کشورهای سرمایه داری به رهبری امپریالیسم آمریکا و همدستی کشورهای ارتجاعی منطقه و اسرائیل برای به زانو در آوردن مردم ایران، تاثیر منفی و بلاواسطه ای بر زندگی خلق های ایران، بخصوص بر زندگی  زحمتکشان و تهیدستان گذاشته که خود مزید بر علت است.

زندگی ده‌ها میلیون ایرانی در زیر خط فقر قرار دارد. رشد شدید بیکاری، به ‌ویژه در میان جوانان، تشدید آهنگ ورشکستگی واحدهای تولیدی، گرانی فزایندهٔ کالاهای اساسی و روزمره و تورّم در حال افزایش، گسترش بی‌سابقهٔ ناهنجاری‌های اجتماعی مانند اعتیاد و فحشا و …، تشدید و ادامۀ سرکوب خشن و خونین نیروهای دگراندیش، کنشگران ملی، فعالان کارگری و سندیکایی، دانشجویان و زنان آزادی‌خواه، سیمای جمهوری اسلامی را نشان می دهد.

دولت حسن روحانی با در دست داشتن کلید حل مشکلات مردم به قدرت رسید، این دولت ماه های پایانی خود را می گذراند و کلید زنگ زده آن، هیچ قفلی را باز نکرد. دولت تدبیر و امید با صلاحدید و توافق ولی فقیه در انتخابات مهندسی شدهٔ سال ۹۲، روی کار آمد. علیرغم قول هایی که داده بود، با پیش گرفتن سیاست ویرانگر و خانمان برانداز نئولیبرالیسم ‌راه دولت های قبلی را پیش گرفت. به همین خاطر نتوانست هیچ تغییری اساسی در وضعیت اقتصادی، اجتماعی، و سیاسی کشور ایجاد کند. الیگارشی تجاری، مالی و نظامی در دولت روحانی بیشتر رشد کرد و امروز بر داشته های خود دیگر قانع نیست. او کل حاکمیت را طلب می کند. این وضعیت درگیری جناح های حکومتی را تشدید کرده است. آنها  برای حفظ وبدست آوردن اهرم های قدرت بیشتر، تلاش خواهند کرد. افشاگری هایی که بر علیه یکدگر شروع کردند، باعث شد تا گوشه هایی از دزدی ها، رانت خواری ها و چپاول اموال دولتی که توسط افراد ذی نفوذ در قوای سه گانه و بیت رهبری، انجام شده است، برملا شود.  گرچه اغلب دادگاه های اختلاسگران پشت درهای بسته تشکیل می شد و متهمین این دادگاه ها هم عناصر اصلی نبودند. با این حال اخبار محدودی که از دزدی ها و غارتگری ها از این دادگاه ها به بیرون درز پیدا کرد، نشان داد که فساد تا چه اندازه پیکر رژیم ولی فقیه را آلوده کرده است. آقای خامنه ای ادامه این دادگاهها را بر مصلحت نظام ندانست و دستور داد تا به آن پایان دهند.

نیروهای آزادیخواه و مترقی و فعالان ملی!

فرقه دمکرات آذربایجان در عمر هفتاد و پنج ساله اش همیشه  خواهان همکاری و اتحاد عمل همهٔ نیروهای آزادی‌خواه، ضداستبدادی وملی کشور بوده است. ادامۀ سیاست‌های فاجعه‌بار داخلی و خارجی رژیم، میهن ما را با خطرها و بحرانی‌های جدّی روبه‌رو کرده است. وظیفه همه نیروهای آزادیخواه و میهن پرست که به این روند، خاتمه دهند. یکی از عوامل مهم در عدم موفقیت نیروهای اجتماعی و سیاسی ترقی‌خواه در جلوگیری از ادامۀ اوضاع فاجعه‌بار کنونی در ایران و ایجاد تغییرهای بنیادین در مسیر تحوّل جامعه، پراکندگی مُزمن و عدم هماهنگی و همکاری این نیروهاست که نتوانسته‌اند در حسّاس‌ترین لحظه‌ها در رخدادهای کشور  آنطور که لازم است مهر و نشان خود را بزنند. حاکمیت ضد مردمی و ضد آزادی از همین شرایط بیشترین سود را برده است. آن ها خوب میدانند که نارضایتی میلیونی مردم بدون تشکیلات و سازماندهی راهی به جایی نخواهد برد. به همین خاطر تمام نیروی اهریمنی خود را بکار می گیرند تا از هماهنگی و اتحاد عمل سازمان های مترقی و آزادیخواه جلوگیری کنند.

اتحاد عمل و همکاری آزادیخواهان، تنها راه فراهم ساختن پس زدن نیروهای ضد مردمی و ارتجاعی و ایجاد شرایط برای تحولات بنیادین و دمکراتیک در کشور ماست. در این راه باید مصرانه کوشید!

گرامی باد خاطره تابناک شهدای فرقه دمکرات آذربایجان و نیروهای آزادیخواه و مترقی کشور!

درود فراوان به قهرمانان در بند، خانواده شهیدان و زندانیان سیاسی!

پیروز باد مبارزه متحد مردم و خلق های ساکن کشورمان  برای رسیدن به استقلال، آزادی و عدالت اجتماعی!

کمیته مرکزی فرقه دمکرات آذربایجان

آذرماه ۱۳۹۹

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)