اغلب ما پس از اینکه جای مناسبی برای مودم پیدا کردیم دیگر اهمیتی به آن نمی‌دهیم و تا زمانی که همه دستگاه‌ها بتوانند بدون هیچ مشکلی به آن متصل شوند، در گوشه‌ای رهایش می‌کنیم. در واقع بسیاری از ما متوجه نیستیم که مهمترین دستگاه در خانه‌هایمان، همان مودم است. 

با استفاده از مودم می‌توان به شبکه خانگی وارد شده و به دیگر سیستم‌ها و دستگاه‌ها، دسترسی پیدا کرد. در صورتی که مودم درست تنظیم نشده باشد می‌تواند راه مجرمان سایبری را برای دستیابی به اهداف‌شان هموار سازد. لزوما ورود به یک شبکه خانگی توسط مجرمین صورت نمی‌گیرد. گاهی اوقات ممکن است یک همسایه مزاحم، کنجکاو یا سوءاستفاده‌گر نیز سعی کند تا به این شبکه کوچک خانگی دسترسی پیدا کند.

باید این حقیقت را به خاطر داشته باشیم که در دنیای امروز، باج‌افزارها و تهدیدات بسیار زیادی در عرصه اینترنت وجود دارد. به همین علت باید به امنیت اینترنت خانگی، که ساده‌ترین راه اتصال به آن از طریق وای‌فای می‌باشد، توجه بیشتری معطوف نمود.

تنظیم مودم و وای‌فای و دسترسی به آن تقریبا کار ساده‌ای است. اما به خاطر داشته باشید که پروتکل‌های ارتباطی وای‌فای ۱۰۰% غیر قابل نفوذ نیستند و ممکن است پس از مدتی ایراداتی در آنها شناسایی شود. به همین علت باید با امن‌تر کردن وای‌فای خانگی، از نفوذ افراد سودجو به آن جلوگیری کرد.

۱. نام پیش‌فرض مودم را همیشه تغییر دهید:

تغییر نام پیش‌فرض وای‌فای که به SSID نیز معروف است، باعث می‌شود تا نام یا مشخصات مودم برای فرد سودجو قابل مشاهده و شناسایی نباشد. در این صورت کار او برای نفوذ به مودم سخت تر خواهد شد.

علاوه بر این، بهتر است در نام وای‌فای از وارد کردن اطلاعات شخصی که بتوان با آن صاحب وای‌فای را تشخیص داد، استفاده نشود. برای مثال اگر در محدوده ۵ وای‌فای دیده شود، و هکر یکی از همسایگان شما باشد، به راحتی می‌تواند از نام آنها، تشخیص دهد که کدام متعلق به کدام همسایه است. در این صورت احتمال هک شدن آن نیز از طریق حدس رمز نیز افزایش پیدا می‌کند.

۲. حتما برای وای‌فای از رمزی خاص و قدرتمند استفاده کنید:

یک رمز واقعا قدرتمند باید حداقل از ۲۰ کاراکتر تشکیل شده باشد که در آن از حروف بزرگ و کوچک، اعداد و حروف خاص (مثل @، $، %، ^ و …) استفاده شده باشد.

معمولا دوستان صمیمی، رمز وای‌فای خانه را از صاحبخانه درخواست می‌کنند. در چنین مواقعی داشتن یک رمز طولانی باعث می‌شود تا فرد رغبت زیادی به وارد کردن آن نداشته باشد. در نتیجه برای بررسی اینستاگرامش حجم شما را هم استفاده نخواهد کرد.

۳. افزایش امنیت وای‌فای با فعال کردن رمزنگاری شبکه:

اغلب در اغلب مودم‌های امروزی، چندین نوع پروتکل رمز نگاری مثل WEP، WPA، WPA2 وجود دارد.

WPA2 به معنی نسخه دوم پروتکل دسترسی امن وای‌فای می‌باشد. از لحاظ امنیتی بهتر بوده و دارای رمزنگاری شبکه نیز می‌باشد. تقریبا در تمامی مودم‌های امروزی امکان انتخاب این پروتکل وجود دارد. پس از سال ۲۰۰۶، در تمامی مودم‌های تولید شده، استاندارد WPA2 باید وجود داشته باشد.

امروزه پروتکل جدیدتری به نام WPA3 نیز توسعه داده‌ شده‌است که برخی از ایرادات WPA2 در آن رفع شده است. دارای توان امنیتی بیشتری بوده و تنظیمات وای‌فای را ساده‌تر کرده است.

۴. زمانی که در خانه نیستید، مودم را خاموش کنید:

برای افزایش امنیت، توصیه می‌کنیم هرگاه برای مدت طولانی از خانه خارج‌ می‌شوید و کسی از وای‌فای استفاده نخواهد کرد، بهتر است مودم را به کلی خاموش کنید. با این کار اگر هکری بخواهد از فرصت استفاده کرده و به دستگاه‌های متصل در شبکه دسترسی پیدا کند، با مشکل مواجه خواهد شد.

۵. مودم در چه قسمتی از خانه قرار دارد؟

اغلب ما به این نکته توجه نمی‌کنیم که محل قرار گیری وای‌فای می‌تواند از لحاظ امنیتی هم مهم باشد.

بهتر است مودم در محدوده مرکزی خانه قرار بگیرد. با این کار دسترسی به وای‌فای به طور یکسان در تمام نقاط خانه فراهم می‌شود. علاوه بر این، با این کار میزان وای‌فایی که در خارج از خانه قابل دسترس است، کمی محدود می‌شود. در نتیجه هکرها به راحتی نمی‌توانند به اینترنت شما دسترسی پیدا کرده و در آن سرک بکشند.

۶. رمز ادمین مودم را تغییر دهید:

معمولا برای اینکه بتوان به تنظیمات مودم دسترسی داشت، باید به IP مودم خانگی متصل شده و تنظیمات لازم را اتخاذ کنید. نام کاربری و رمز ورود به اغلب مودم‌ها Admin است. هکرها هم این را می‌دانند. بنابراین اگر آن را تغییر ندهید، هکر می‌تواند وارد مودم شده و تنظیمات آن را دستکاری کند.

۷. تغییر IP پیش فرض مودم:

ساده ترین راه برای جلوگیری از دستکاری شدن مودم توسط هکر، تغییر IP پیش‌فرض مودم است. معمولا این IP، ۱۹۲.۱۶۸.۱.۱ یا ۱۹۲.۱۶۸.۰.۱ است. در نوار آدرس مرورگر، IP مورد نظر را وارد کرده و سپس نام کاربری و رمز عبور را زده وارد مودم شوید. در بخش Network (شبکه) گزینه LAN را انتخاب کنید. در این قسمت IP دلخواه خود را وارد کرده و تغییرات را ذخیره کنید.

۸. بروز رسانی مودم:

در اغلب مودم‌ها فریم ویر به صورت خودکار بروز رسانی می‌شود. اما بهتر است هر از گاهی به صورت دستی نیز از انجام بروزرسانی آن اطمینان حاصل کنید.

۹. حتما از فایروال استفاده کنید:

فایروال‌ها به دو صورت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در بازار موجود هستند. اغلب مودم‌ها دارای فایروال داخلی هستند، اما برای اطمینان بهتر است نرم‌افزار فایروال مطمئنی بر روی سیستم خود نصب کنید.

۱۰. تقویت امنیت دستگاه‌هایی که به اینترنت خانگی شما متصل می‌شوند:

با وجود تدابیر لازم برای تقویت ایمنی مودم و وای‌فای بازهم این احتمال وجود دارد که هکرها از طریق دستگاه‌های متصل به شبکه، به اینترنت خانه شما دسترسی پیدا کنند. به همین علت باید هر حفره‌ای راه نفوذ را برای هکرها باز می‌کند، از بین برود. برای این کار باید:

۱. همیشه از جدیدترین نسخه اپلیکیشن‌ها استفاده کنید.

۲. پچ‌های امنیتی را حتما دانلود و نصب کنید.

۳. دستگاه‌هایی که اغلب به اینترنت خانه متصل هستند باید به آنتی ویروس و فایروال مجهز باشند.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)