رییس سازمان جنگل ها می گوید عبور جاده از جنگل ابر تنها درخت های ۴۰۰ متر از جنگل را از بین می برد. این عدد در حالی از سوی این مدیر زیست محیطی اعلام شده است که هیچ تعداد دقیقی از درخت هایی که قرار است قطع شوند در دست نیست و این مقام مسوول تنها به اعلام عددی بسنده کرده، عددی گنگ که معلوم نیست قرار است ترمیم جاده محلی قدیمی عبوری از میان جنگل ابر، چه حجم تخریب را به بار داشته باشد. چندماه پیش زمانی که بحث احداث جاده در جنگل ابر بر سر زبان ها افتاده بود، خبر از قطع ۴ هزار درخت در این جنگل آمده بود که با تکذیب سازمان محیط زیست روبه رو شد و به جایش اعلام شد تنها ۳۲ درخت قطع می شود اما استانداری گلستان گفته بود از طول ۲/۳ کیلومتر مربوط به مسیر احداثی تنها ۴۶۳ متر از مسیر از عرصه های جنگلی عبور می کند که فاقد درختان راش و سرخدار است که در این قسمت از طرح برای گزارش منابع طبیعی استان به منظور احداث مسیر مربوطه با رعایت عرض پلان عرض جاده به تعداد ۶۱۹ اصله درخت و درختچه جنگلی از طبقه قطری صفر تا حداکثر ۶۰ سانتیمتر و عموما در طبقه بندی قطری صفر تا ۱۰ سانتی متر به تعداد ۵۷۴ قطعه اصله و با حجم کل ۳/۳۹ مترمکعب مورد نشانه گذاری قرار گرفت. معاون امور عمرانی استانداری گلستان از قطع تنها یک درخت به قطر ۵۰ تا ۶۰ سانتی متر از نوع ممرز و سه درخت با قطر ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر از نوع انجیلی و ممرز و هشت درخت با قطر ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر از نوع بلوط و انجیلی و ممرز خبر داد. رییس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور اما با اعلام اینکه برای ساخت جاده جنگل ابر مسیری به مساحت هزار متر را انتخاب کرده ایم، تاکید کرد که کمترین خسارات و تخریب ها در ساخت این جاده انجام خواهد شد، از آنجایی که تنها ۴۰۰ متر از این هزارمتر دارای درخت است، این مسیر کمترین میزان خسارات و تخریب را در پی داشته و باقی آن همان مسیر قبلی جنگل است که تنها نیاز به ترمیم دارد و به هیچ وجه جاده جدیدی ایجاد نخواهد شد.
اما این مدیر جنگلی به طور شفاف از مساحت جنگل در دست تخریب و تعداد درختان آن سخنی به میان نیاورد. امید کرمی که در مطالعات آمایش استان گلستان از کارشناسان اکولوژی طرح به شمار می آید، از گنگ بودن عدد اعلام شده می گوید. وی در گفت وگو با «اعتماد» بر به اشتباه انداختن این مدیر جنگلی تاکید داشت و گفت: «برای اعلام میزان تخریبی که احداث یک جاده به بار می آورد معمولاتعداد درختان قطع شده را اعلام می کنند نه طول و عرض جاده یا مساحتی که باید درختانش قطع شوند، اگر فرض بگیریم که مساحت ۴۰۰ متر قرار است تخریب شود، با احتساب عرض حداقل ۵ متری جاده، باید طولی به اندازه ۸۰ متر داشته باشیم، یعنی به اندازه یک آپارتمان که این عدد منطقی نیست.»
وی با اشاره به طرح آمایش استان گلستان افزود: «جدا از اینکه جاده از جنگل رد شود یا نه، بحثی به عنوان آمایش استانی داشتیم که با هزینه های بسیار بالاو ورود کارشناسان چندین حوزه در استان شکل گرفته بود، در این طرح برنامه ریزی هایی برای استان شده بود: از ارتباط شهرها باهم گرفته تا مبادلات بین شهرها و مسیرهایی که باید ایجاد شود و… که آماده سازی آن مدت زمان زیادی را از ۴۰۰ کارشناس خبره این حوزه گرفته بود، بحث جاده عبوری هم پیش آمد که جاده یی جدا از جاده درحال احداث درمیان جنگل ابر در میان بود، جاده یی که نه تنها از میان هیچ جنگلی عبور نمی کرد، بلکه از لحاظ موارد فنی هم به استانداردها بسیار نزدیک تر بود، شیب جاده، مخاطرات جاده، مسافت طی شده و هزینه درنظرگرفته شده برای آن بسیار معقول تر بود. اما به دلیل مخالفت های استانداری گلستان و برخورد سلیقه یی و حتی منافع شخصی با احداث جاده مذکور مخالفت شد و جاده ابر به جایش در دست احداث قرار گرفت.»

جاده نصف می شود، ارزش اکولوژیکی یک دهم


اورنگی، رییس سازمان جنگل ها اعلام کرده بود که برای ترمیم یا احداث جاده جنگل ابر باید علاوه بر سازمان جنگل ها با سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری هماهنگ شده و هیچ کدام از این سازمان ها به تنهایی تصمیم نمی گیرد. او همچنین گفته است که نه تنها در جنگل ها بلکه حتی در پایین دست آنها هیچ گاه مجوز ساخت و ساز و عملیات احداث بنا داده نمی شود و اگر هم اتفاقی در جنگل ها صورت می گیرد مربوط به مستثنیات مردم است. کرمی هم با اشاره به مباحث مربوط به جاده یی که در آمایش گلستان در نظر گرفته شده بود، گفت: «در بحث جاده مورد نظر که جاده آزادشهر- سمنان بود، مطالعات چند گزینه یی در میان بوده، مطالعاتی که از مباحث زیست محیطی تا راه و عمرانی و جنگلداری در میان بوده در حالی نه تنها جاده جنگل ابر توجیه زیست محیطی ندارد، بلکه تنها بحث موجود بحث عبور جاده از میان جنگل و دو نیم کردن جنگل یا قطع درختان نیست، بحث اصلی در جاده جدید، این است که با دونیم شدن جنگل، ارزش اکولوژیکی جنگل نصف نمی شود بلکه به یک دهم آن می رسد و گونه های حیات وحش چون پلنگ و یوزپلنگ که در منطقه زندگی می کنند، در خطر انقراض قرار می گیرند. مسلما اگر این منطقه در اطراف تهران بود بحث قطع درختان از اهمیت بسیار بالایی برای تصفیه هوا برخوردار بود اما این بحث در جایی چون جنگل ابر با اولویت از بین رفتن ارزش اکولوژیکی منطقه نمود پیدا می کند.

حاشیه جنوبی استان گلستان مهم ترین گونه یوزپلنگ و پلنگ را در خود دارد، اما در استان سمنان به دلیل تردد خودروها این گونه ها در معرض خطرند و بسیاری از آنها به واسطه همین ترددها کشته شده اند.» کرمی توقف طرح احداث جنگل را وظیفه سازمان حفاظت محیط زیست می داند تا سازمان جنگل ها. او با اشاره به مطالعات آمایش ادامه داد: «در مطالعات آمایش مقدار جابه جایی بار و مسافر دیده می شود، با تشخیص کارشناسان و درنظر گرفتن این موارد، نیاز به جاده جایگزینی در منطقه وجود نداشت و ایمن سازی همان جاده آزادشهر- سمنان برای تردد مردم محلی کافی بود، یعنی اگر پیچ های تند جاده برطرف می شد، قسمت های باریک جاده عریض می شد و شیب های تند آن برطرف می شد، به جاده یی جدید آن هم در میان جنگل نیازی نبود، البته این خواست مردم محلی هم بود، چون در این منطقه به جاده درجه دو نیاز است نه اتوبان و آزادراه. اصرار بیش از حد مسوولان منطقه بر احداث جاده بنا به اظهارات مردم محلی را می توان حاشیه جاده دانست تا خود جاده و بحث تردد درآن، حاشیه هایی که می توان در مجاورت جاده اتوبانی ساخته شود و ارزش زمین های منطقه بالارود.» جاده جنگل و تعداد درختان قطع شده یا آماده برای قطعش از سوی مسوولان مختلف با عددهای گوناگون اعلام می شود، و یکسری از این عددها هم تکذیب می شود. در میان این تایید و تکذیب ها درختان ابر ند و پلنگانش که چشم انتظار مرگ نشسته اند.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com