۳۲ شورای صنفی دانشگاههای کشور به مناسبت روز دانشجو بیانیهای صادر کردند. در این بیانه شانزدهم آذر – روز دانشجو – نماد مبارزه دانشجویان پیشرو در راه عدالت و آزادی عنوان شده و این دانشجویان اعلام کردهاند در سه سال گذشته دانشجویان مستقل و فعالان صنفی عزم کردهاند تا معنا و تصویر دیگری به این روز بدهند و اعلام کنند «دست زورمندان اقتصادی و سیاسی باید از دانشگاه کوتاه شود.»
آنها این خواسته خود را برآمده از تحلیل مشخص از شرایط جامعه و دانشگاه دانسته و با اشاره به برنامههای تعدیل اقتصادی دولتها در سه دهه گذشته، آوردهاند: «این تهاجمِ همهجانبه عمدتاً با سه اهرم صورت گرفته است: واگذاریِ بنگاههای اقتصادی به بخش خصوصی، خصوصیسازی و گرانسازیِ خدمات اجتماعی، و تشدیدِ سازوکارهای کنترلی بر مبنای انواع و اقسام تبعیضهای اجتماعی و نظارتهای امنیتی. تهاجمی که در دولتهای گوناگون با همراهی مجلس و نهادهای مربوطه هدایت میشد، در دولت کنونی، علاوه بر تثبیت فاجعهی دولتهای قبل، به طرز چشمگیری شدت یافته است.»
به گفته این فعالان دانشجویی «در زمینه مسائل کارگری، دولتهای پس از جنگ عزمی جدّی داشتهاند که با استفاده از فضای ناشی از سرکوب تشکلهای مستقل کارگری در سالهای قبل، هر قدر میتوانند نیروی کار را بیثباتتر، ارزانتر و مُطیعتر کنند. خارجکردن کارگاههای زیر ده نفر از شمول قانون کار در دولت «اصلاحات»، لوایح اصلاح قانون کار در دولتهای «مهرورزی» و «اعتدال»، و همین اواخر طرح «کارورزی دانشآموختگان دانشگاهی» تنها نمونههای معدودی از تلاش یکپارچهی دولتها در این زمینهاند.»
به اعتقاد آنها در عرصهی آموزش عمومی هم شاهد افزایش چشمگیر مدارس غیرانتفاعی و کالاییسازی و کنکوریسازی آموزش بودهایم. پرداختنشدن دستمزد واقعیِ معلمان، جذب نیروهای حقالتدریسیِ بیثبات با دستمزدهای بسیار کم و حبس فعالان صنفی معلمان از دیگر حملهها به عرصهی آموزش عمومی و معلمان بوده است.
دانشجویان سالهاست به روند کالاییشدن آموزش و پولیشدن دانشگاهها انتقاد دارند. به اعتقاد آنان نظام آموزشی کشور تحت فشار سیاستگذاریهایی ناعادلانه و محرومکننده قرار دارد. متاسفانه شاهدیم هرسال بر حجم چنین سیاستهایی افزوده میشود و گروههای محروم، زنان و ساکنان شهرهای پیرامونی هر روز بیشتر امکان ورود خود به دانشگاهها و رشتههای موردعلاقه شان را از دست میدهند. هیچکدام از دولتها به وظیفه مصرح در قانون اساسی درباره فراهمکردن شرایط آموزش رایگان برای همه مردم عمل نکردهاند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.