رئیس جمهوری آمریکا، بر اساس قانون این کشور، که پس از امضای توافق هستهای میان ۱+۵ با حکومت ملاها در ایران به تصویب رسیده موظف است؛ که هر نود روز یک بار، گزارش مبسوطی در باره پیبندی رژیم اسلامی به تعهداتش، یا عدم آن را به کنگره ایالات متحده آمریکا ارائه بدهد. این بار روز یکشنبه ۲۳ مهر ماه ۱۳۹۶ خورشیدی، برابر با ۱۵ اکتبر ۲۰۱۷ میلادی پایان نود روز پیش رو است. اما آقای ترامپ تصمیم گرفته، که این کار را در روز پنج شنبه ۱۲ اکتبر انجام بدهد. تعداد زیادی از صاحبنظران مسائل سیاسی در جهان بر این باور میباشند؛ که دونالد ترامپ عدم پایبندی حکومت اسلامی به برجام را، به کنگره کشورش گزارش میکند. عده معدودی هم عکس این مورد را پیش بینی نمودهاند!
به راستی در صورتی که دیدگاه اکثریت، مبنی بر ارائه پاسخ منفی رئیس جمهور آمریکا به کنگره صحیح باشد؛ چه اتفاق یا اتفاقاتی روی خواهند داد؟ و دنیا با این مقوله چگونه کنار خواهد آمد؟ و در آتیه دور یا نزدیک، خود این دو کشور چه معاملات سیاسی خصمانهای نسبت به همدیگر را اعمال خواهند نمود؟!
توافق بر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، حاصل سالها صرف وقت و انرژی و هزینه مالی برای شرکت کردن اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد، به اتفاق آلمان و جمهوری آخوندی، در نشستهای پی در پی مذاکرات هستهای، جهت باز داشتن جمهوری اسلامی از ادامه دادن فعالیتهای اتمی خویش، و عدم دسترسی ایشان به سلاحهای هستهای بوده است. بعد از دوازده سال مذاکره و بررسی همه جهات مختلف این موضوع، سرانجام طرفین مذاکره کننده به توافق ” برجام ” = برنامه جامع اقدام مشترک دست یافتند. که در قبال آن سران حکومت ایران متعهد شدند؛ که در صورت تأمین انرژی اتمی برای کارهای صلح آمیز از جمله امور پزشکی در کشور، فقط به غنی کردن دو درصدی اورانیوم دست بزنند. بالاتر از این رقم، حاکی از عدم پایبندی ایشان به موارد تعهدشان نسبت به برجام قلمداد خواهد شد!
جمهوری اسلامی با امضاء کردن این معاهده تاریخی، توانست از زیر بار بسیار سنگین تحریمهای بین المللی کشنده خارج گردد؛ و با آزاد شدن چندین میلیارد دلار دارائیهای بلوکه شده کشور، این مبالغ هنگفت را به ایران باز گرداند؛ و در این رهگذر نفسی به راحتی بکشد!
اما این معاهده از همان نخست، مورد مخالفت دونالد ترامپ که هنوز رئیس جمهور آمریکا نشده بود قرار گرفت. بعدها نیز در سخنرانیهای انتخاباتی خودش، زوایائی از آن را، که به پندار وی اشتباه و خلاف منافع ملی آمریکا نامیده است گنجانده بود. وی در این باره تنها نبود، و فقط ترامپ به این معاهده اعتراض نمیکرد. بلکه اکثریت زیادی از دیگر اعضای حزب جمهوریخواه در آمریکا، بعد از به امضاء رسیدن توافق هستهای با جمهوری اسلامی، لایحه مهم و مفصلی به کنگره آمریکا ارائه کرده بودند؛ و آن را مغایر با مصالح مملکتشان میدانستند. به کنگره فشار میآوردند، که در برجام باز نگری کنند؛ و با دقت، تمام امتیازات داده شده به جمهوری اسلامی ایران را، مورد مطالعه و نظارت دقیق خود قرار بدهند!
یکی از این تلاشها، ملزم کردن باراک اوباما رئیس جمهور پیشین، به ارائه گزارش کار و عملکرد دولت ایران، نسبت به توافقنامه برجام بود؛ و این که او هر نود روز یک بار، میبایست به کنگره ثابت میکرد؛ که رژیم آخوندها در ایران، به تعهداتش نسبت به برجام پایبند است!
” جاش روونر” استاد دانشگاه ” آمریکن ” میگوید: ” چنانچه رئیس جمهوری آمریکا، پایبندی ایران به توافقنامه برجام را تأیید نکند؟ کنگره این کشور شصت روز مهلت دارد؛ که تصمیم خود در این باره را اعلام نماید. تصمیم بگیرد که آیا میخواهد در این مورد اقدامی بکند؛ یا اصلا هیچ کاری نکند؟ “؛ اگر تصمیم به اقدام بگیرد میتواند؛ با تنظیم یک لایحه، این روند را تسریع ببخشد؛ و بلافاصله تحریمها را به اجرا در آورد. این استاد دانشگاه ادامه داده: “…. آنها برای انجام دادن این کار، فقط به رأی اکثریت نیاز دارند!
در این میان عدهای میپرسند: آیا با رد پایبندی رژیم به برجام توسط ترامپ، ممکن است این توافقنامه ابطال شده و فسخ گردد؟ و آیا ممکن است باعث شود، که دولت جمهوری اسلامی غنی سازی اورانیوم را دوباره از سر بگیرد؟ نیکی هیلی سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد پیش تر گفته بود: ” اگر پرزیدنت ترامپ تأیید کند، که دولت ایران به تعهداتش عمل نکرده، به این معنا نیست که آمریکا میخواهد خودش را از برجام کنار بکشد!
اکنون میدانیم که این مسأله، خشم متحدان آمریکا، به ویژه آنانی را که سالها تلاش نمودند؛ تا رژیم ایران را، از ادامه به دست آوردن اورانیوم غنی شده، در حد تولید سلاحهای هستهای باز بدارند را برانگیخته است. در این رابطه خانم فدریکو موگرینی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، که پس از کاترین اشتون، در بخشی از مذاکرات هستهای ۱+۵، تا دسترسی به توافقنامه برجام حضور داشته است. در این باره میگوید: ” جامعه بین المللی نمیتواند توافقنامهای را به هم بزند؛ که دارد خوب پیش میرود؛ و میتواند مؤثر هم باشد. “!
شیخ حسن روحانی رئیس جمهوری حکومت آخوندی نیز، در باره گمانه زنی دوم (احتمال بازگشت دولت ایران به غنی سازی اورانیوم پیش از رسیدن به توافقنامه اتمی) اعلام کرده است: ” تحلیگران داخلی آمریکا میگویند؛ هرگونه اقدام آمریکا در مغایرت با برجام، در نهایت به بی اعتباری و انزوای این کشور در صحنههای بین المللی منتهی خواهد شد. “!
آنچه که مسلم است ترامپ و مشاوران وی اشخاصی نیستند؛ که چنین بی محابا و از سر نادانی، حرفی بزنند و کاری را انجام بدهند. به نمایش گذاشتن چنین جلوه هائی از واکنشهای دولتمردان آمریکا، نسبت به چگونگی عملکرد سران حکومت آخوندها در ایران، در ارتباط با برجام یا هر موضوع دیگری، صرفا یک بازی سیاسی در داخل کشورشان است. که جهت مالیده شدن پوزهی اعضای حزب دموکرات به خاک مذلت ایشان، و ضایع نمودن هر چه بیشتر باراک حسین اوباما، در مورد کارنامه نامطلوب دو دوره ریاست جمهوری او در کشورشان (به پندار جمهوریخواهان)، به وسیله بازی با کارت جمهوری اسلامی، مشغول مبارزات حزبی در داخل کشورشان شدهاند. تا شاید که در این رهگذر، با یک تیر دو هدف را نشانه گیری نمایند!
موفق شدن یا عدم پیروزیشان در این ماجرا، بستگی مستقیم به تعداد اعضای دموکراتها و جمهوریخواهان درون کنگره آمریکا، جهت آرای مثبت یا منفی ایشان خواهد داشت؛ که به گزارش ارائه شده از سوی ترامپ به کنگره، آن را مفید به حال شرایط اکنون و آتی کشورشان بدانند یا خیر؟!
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.