ماف نیوز: در حالی که هم اکنون بیش از ۱۰۰ رسانه به مرکزیت استان‌های کُردنشین در سامانه‌ی جامع رسانه‌های ایران ثبت شده‌اند، اما تنها رسانه‌هایی که وابسته به وزارت کشور و استانداریها و یا سایر ارگانهای حکومتی هستند، به فعالیت خود ادامه میدهند و سایر رسانه‌ها یا توقیف شده و یا با مشکلات مالی مواجه شده‌اند. در دوره‌ی ۴ ساله‌ی «حسن روحانی» در شهرهای کُردنشین دست‌کم ۳۴ نشریه و هفته‌نامه‌ی کُردی-فارسی توقیف و یا لغو مجوز شده‌اند.

به گزارش مرکز دموکراسی و حقوق بشر کردستان، فعالین رسانه‌ای، «اصلی ترین دلیل لغو مجوز نشریات فعال را نبود پشتوانه‌ی مالی و تبعیض در جذب آگهی‌های دولتی» اعلام میکنند و بر این باورند که «اکثر آگهی‌های دولتی در ضمایم کُردستان که متعلق به روزنامه های پُر درآمد کشوری و یا نشریات وابسته به وزارت کشور مانند «سیروان» است به چاپ می‌رسد، در حالی که این آگهی‌ها باید به نشریات محلی اختصاص یابد.»

نشریاتی که در این دوره‌ی چهارساله با لغو مجوز و توقیف روبرو‌شده و یا به دلایلی از صدور مجوز برای آنها خودداری شده است:

در اوایل سال ۱۳۹۶ در سنندج از صدور مجوز برای نشریه‌ای به نام «ژینگه» در دانشگاه «کُردستان» خودداری شد.

در سال ۱۳۹۵ از صدور مجوز مجله‌ی «مسیحا» در ارومیه برای مسیحیان‌ خودداری شد.

در سال ۱۳۹۵ در ماکو از صدور مجوز برای دوهفته‌نامه‌ای به نام «ئاو» به صاحب‌امتیازی «مجید دودکانلو» خودداری شد.

در سال ۱۳۹۵ چند تن از دانشجویان پیروی آیین یارسانی در دانشگاه پیام نور میاندوآب مجوز چاپ و انتشار نشریه‌ی ماهانه‌ای به نام «یار» به صاحب‌امتیازی «رضا حادری» را اخذ کردند، اما این مجوز قبل از انتشار اولین شماره لغو گردید.

در سال ۱۳۹۵ ماهنامه‌ی کردی «ژیلوان» که در سنندج چاپ و انتشار می‌یافت در ارومیه اجازه‌ی چاپ نگرفت. «عرفان گیلانی» شاعر و نویسنده‌ی ارومیه‌ای، با ایجاد هماهنگی با مدیران مجله‌ی ژیلوان و طی‌کردن سلسله مراتب اداری آن، درخواست راه‌اندازی نمایندگی آن در ارومیه را داده بود.

در سال ۱۳۹۴ اداره‌ی فرهنگ و ارشاد اسلامی سنندج از «لغو» یا «تعلیق» مجوز ۲۲ نشریه در این استان بر اثر «نبود حمایتهای مادی» خبر داده بود که مشمول ماده ۱۶ قانون مطبوعات شده‌اند. نشریه های «آبیدر»، «زانیاری»، «ئاسو»، «آوای کردستان»، «نور اسلام»، «گفتار سبز»، «ئاگرین»، «ندای گروس»، «لیلاخ»، «راسان»، «کازیوه»، «نگین گروس»، «دیدگاه»، «کاردوک»، «رووبار»، «عرشیا»، «نیشتمان»، «روژوند»، «ئاوی ماد»، «آبادگران کردستان»، «ئهلند» و «شوارو» از نشریاتی هستند که «همگی بر اساس ماده ۱۶ قانون مطبوعات لغو و تعلیق مجوز شده‌اند.»

در سال ۱۳۹۴ هیات نظارت بر مطبوعات ارومیه بعد از صدور مجوز چاپ و نشر ماهنامه‌ی «زانین» از سوی کمیته‌ی انتشارات اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی در این شهرستان، مجوز آن را لغو و از انتشار اولین شماره‌ی آن جلوگیری به عمل آورد. این نشریه به سردبیری «محمد علی لو» از اهالی شهرستان خوی و ساکن ارومیه در ۳۵ صفحه به چاپ رسیده و قرار بود در سطح شهرستان ارومیه توزیع گردد.

در سال ۱۳۹۴ در شهرستان ماکو نیز از صدور مجوز چاپ و نشر دوهفته نامه‌ی «سور آگر» از سوی اداره‌ی نظارت بر مطبوعات شهرستان ممانعت به عمل آمده و به صورت کتبی به «وحید بلخکانلو» صاحب امتیاز آن تذکر داده شد تنها در صورتی میتواند درخواست مجوز چاپ هفته نامه‌ی کُردی و فارسی نماید، که نام آن کُردی نباشد.

در سال ۱۳۹۴ ماهنامه‌ی «فرصت برابر» با مدیر مسئولی «محمد قسیم عثمانی» نماینده‌ی بوکان در مجلس شورای اسلامی در بوکان لغو‌ مجوز شد که در سال ۱۳۹۰ مجوز دریافت کرده بود.

در سال ۱۳۹۴ ماهنامه‌ی جوتیاران به مدیرمسئولی «بیژن رحمانی» لغو مجوز شد که در سال ۱۳۹۰ پا به عرصه‌ی مطبوعات کُردستان گذاشته بود‌.

در سال ۱۳۹۴ در دانشگاه رازی کرمانشاه از صدور مجوز برای دوهفته‌نامه‌ای به نام «کُردیناس» خودداری شد.

در سال ۱۳۹۳ بعد از انتشار چندین شماره از نشریه «شوناس» در ارومیه، این نشریه لغو مجوز شد. سردبیر و طراح این نشریه «محمد باوردی‌مقدم» و همچنین صاحب امتیاز آن «آسو مصطفی‌نژاد» بود و شمار چشمگیری از دانشجویان کُرد دانشگاه ارومیه با این نشریه همکاری می کردند.

در خرداد سال ۱۳۹۲ مسئولین دانشگاه رازی کرمانشاه مانع از چاپ و انتشار نشریه­‌ی «دالماد» به صاحب امتیازی «امیر جلیلوند» گردیدند.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com