بعضی از انواع رایج سرطان در میان زنان، سرطان سینه، روده بزرگ، آندومتر (رحم)، دهانهرحم، ریه و پوست است. دانستن در مورد این سرطانها و آگاهی از اینکه چه کاری در جهت پیشگیری میتوانید انجام دهید، یا تشخیص زودهنگام آنها، ممکن است زندگی شما را نجات دهد.
✔️ موانع را بشناسید
مطالعات، نشان میدهد که زنان همجنسگرا و دوجنسگرا نسبت به دیگر زنان، چکآپهای سلامت کمتری دریافت میکنند. که شامل: روده بزرگ، سینه و تست های غربالگری سرطان دهانه رحم میشود.
بعضی از دلایل این مسئله، موارد زیر است:
✔️ نرخهای پایین بیمهدرمانی:
سیاست بسیاری از شرکتهای بیمه، افرادی را که ازدواج نکردهاند را مورد پوشش قرار نمیدهد. این مسئله، دریافت مراقبتبهداشتی برابر را برای زنان همجنسگرا و دوجنسگرا دشوار میکند.
✔️ ترس از تبعیض:
بسیاری از زنان به ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی خود در مورد گرایشجنسیشان چیزی نمیگویند. زیرا آنها نمیخواهند تا تبعیض افراد، تاثیری بر کیفیت مراقبهای بهداشتیای که دریافت میکنند داشته باشد. این میتواند سبب شود تا ایجاد یک رابطه راحت با ارائهدهنده خدمات بهداشتی دشوارتر شود.
✔️ تجربه منفی در رابطه با ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی:
ترس از ایجاد یک تجربه منفی با ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی میتواند منجر به این شود که زنان یا از دریافت کمک پزشکی امتناع کنند یا آن را مرتباً به تاخیر بیاندازند. به خصوص آزمایشهای روتین که برای تشخیص زودهنگام انواع سرطان ضروری هستند. از دست دادن آزمایشهای روتین غربالگری سرطان میتواند باعث شود تا سرطانها بسیار دیر و در مراحل آخر مورد تشخیص قرار بگیرند. زمانیکه که درمان آنها بسیار دشوارتر شده است.
با وجود این مسائل و البته مشکلات عدیدهی دیگری که زنان همجنسگرا و دوجنسگرا در ایران با آن مواجه هستند. برای شما ضروری است تا تستهای روتین غربالگری سرطان را جدی بگیرید و مرتباً برای انجام این آزمایشات به پزشک مراجعه کنید. با کمی تلاش و شجاعت میتوان پزشکی را پیدا کرد که همیار اقلیتهای جنسی است و باخشنودی در جهت حفظ سلامت شما، به شما خدمات بهداشتی برابر ارائه میدهد. سلامت جسمانی شما به اندازه سلامت روحی شما بسیار اهمیت دارد؛ از آن غافل نشوید.
سرطان پستان، چه کسی در ریسک است؟
دو فاکتور مهم برای سرطان پستان، زن بودن و بالا رفتن سن است. زنی که مادر، دختر و یا خواهرش مبتلا به سرطان پستان داشته است در برابر ریسک بالاتری برای ابتلا قرار دارد. داشتن اضافه وزن، مخصوصا پس از یائسگی و یا نوشیدن الکل میتواند به ریسک ابتلا اضافه کند. زنانی که بچهدار نشدهاند و بچه شیر ندادهاند، و یا در سنین بالا بچه دار شدهاند؛ در ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان پستان قرار دارند. (زنان لزبین و دوجنسگرا به نظر میرسد بیشتر این فاکتورهای ریسک را دارا باشند.)
✅ چه کار میتوانید انجام دهید؟
انجمن سرطان آمریکا، راهنماییهای زیر را برای تشخیص زودهنگام در زنانی که در ریسک بالاتری قرار دارند ارائه داده است:
• زنان در سن ۴۰-۴۴۴: میتوانند اتخاب کنند تا آزمایشهای سالانه غربالگری سرطان پستان با ماموگرافی را انجام دهند.
• زنان در سن ۴۵-۵۴: باید هرسال ماموگرافی انجام دهند.
• زنان در سن ۵۵۵ و بالاتر: میتوانند هردوسال یک بار ماموگرافی انجام دهند و یا به غربالگری سالانه ادامه دهند.
این تستهای سالانه باید تا زمانیکه فرد سلامت خوبی دارد و حداقل انتظار می رود تا ده سال آینده زندگی کند ادامه پیدا کند. بعضی زنان که در معرض ریسک بالای ابتلا به این نوع سرطان هستند باید به همراه ماموگرافی، آزمایشهای MRI را نیز انجام دهند.
همه زنان باید با مزایای شناخته شده، محدودیتها، و مضرات بالقوه مرتبط با غربالگری سرطان پستان آشنا باشند. آنها همچنین باید بدانند که چگونه در منزل مرتباً (ماهی یکبار) پستانهای خود را چک کنند و با دیدن هرگونه تغییر غیرعادی، یا احساس حضور غدهای که پیش از آن وجود نداشته به پزشک خود مراجعه کنند.
✅ چگونگی انجام معاینه شخصی پستان
• در مقابل آینه بالا تنه خود را لخت کرده و در اتاقی با نور کافی در برابر یک آینه بزرگ بایستید. به پستانهای خود نگاه کنید. در صورتی که از نظر شکل یا اندازه با هم تفاوت دارند، نگران نباشید. پستان بیشتر زنان دارای این حالت است. با قرار دادن بازوی خود در پهلویتان به آرامی شروع به بررسی هرگونه تغییر در اندازه، شکل، موقعیت یا پوست پستان نمایید. پوست سینه را از نظر تراکم، افتادگی، زخم یا تغییر رنگ به دقت بررسی کنید. نوک پستانها را به دقت بازرسی کرده و به دنبال زخم، پوست پوست شدن یا تغییر جهت آنها باشید.
• سپس دستان خود را بر روی ران هایتان قرار داده و به شدت به سمت پایین فشار وارد کنید تا عضلات قفسه سینه در پشت پستانهایتان سفت گردد. به سمت دیگر بچرخید تا بتوانید بخشهای بیرونی تر پستان را نیز بررسی کنید.
• در این مرحله رو به سمت جلو خم شوید. پستانهایتان به سمت جلو خواهند افتاد. عضلات قفسه سینه را منقبض کنید. تغییرات در اندازه و حد فاصل بین پستانها را در این حالت بررسی کنید.
• اکنون دستها را پشت سر قلاب کرده و به سمت جلو فشار وارد کنید. مجددا برای بررسی بخشهای بیرونی پستان بچرخید تا اشراف کامل بر روی آنها داشته باشید. بررسی مرز زیرین پستانها را فراموش نکنید. ممکن است نیاز باشد برای دیدن این منطقه پستانهای خود را بالا ببرید.
• نوک پستانهای خود را برای خروج مایع مورد بررسی قرار دهید. انگشت شست و اشاره خود را اطراف بافت نوک پستان قرار داده و به سمت بیرون بکشید. هرگونه خروج مایع را به دقت بررسی نمایید. این عمل را برای پستان دیگر نیز تکرار کنید.
✅ در صورت تشخیص هرگونه تغییر جدید در پستان خود، به پزشک مراجعه کنید. شرایطی که توسط پزشک باید مورد بررسی قرار گیرد عبارتند از:
ناحیه کاملا متمایز از سایر بخش ها در هر دو پستان
توده یا ضخیم شدگی نزدیک یا در خود پستان، یا در ناحیه زیر بغل که در دوران قاعدگی نیز ادامه پیدا می کند.
تغییر در اندازه، شکل یا حد فاصل بین پستانها
جرم یا توده که ممکن است به اندازه یک نخود کوچک باشد.
ناحیه مرمری مانند زیر پوست
تغییر در نوع لمس یا ظاهر پوست پستان یا نوک آن (گودی، چروک، پوست پوست شدن یا تورم)
مایع روشن یا خونی رنگ خارج شده از نوک پستان
قرمز شدن پوست در ناحیه نوک پستان یا خود پستان
سرطان روده بزرگ، چه کسانی در ریسک هستند؟
بیشتر سرطانهای روده بزرگ، که روده بزرگ و رکتوم را درگیر میکنند در افراد ۵۰ سال به بالا تشخیص داده میشوند. افراد با تاریخچه شخصی یا خانوادگی این بیماری، روده بزرگ یا پولیپ رکتوم، یا التهاب روده در ریسک بالاتری برای ابتلا قرار دارند. داشتن اضافه وزن، رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز فرآوری شده، مصرف الکل، سیگار کشیدن، و همچنین غیرفعال بودن، ریسک ابتلا را افزایش میدهد.
✅ چه کار میتوانید انجام دهید؟
سرطان روده بزرگ تقریباً همیشه با یک پولیپ (یک توده کوچک در جداره روده بزرگ یا راست روده) همراه است. با آزمایش دادن همیشه میتواند این پولیپها را پیش از آنکه سرطانی شوند کشف کرد. اگر این پولیپهای پیش سرطانی، برداشته شوند میتوان از بروز سرطان جلوگیری کرد. اگر سرطان روده بزرگ در طول آزمایشها تشخیص داده شود، معمولاً در مراحل اولیه است و راحتتر درمان میشود.
انجمن سرطان آمریکا به تمام افرادی که در ریسک متوسط برای این نوع سرطان قرار دارند یکی از آزمایشهای زیر را از دهه ۵۰ زندگیشان پیشنهاد میکند:
💊
💉 آزمایشهایی که پولیپها و سرطان را تشخیص میدهند:
• سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر، هر ۵ سال *
• تست باریم انما دوبل کنتراست هر ۵ سال *
• کولونوسکوپی هر ۱۰ سال
• کولونوگرافی CT (کولونوسکوپی مجازی) هر ۵ سال *
یا
آزمایشهایی که عمدتاً سرطان را تشخیص میدهند:
• آزمایش گایاک، خون مخفی در مدفوع (gFOBT) یا آزمون ایمونوشیمیایی مدفوع (FIT) در هر سال *، **
• تست DNA مدفوع (SDNA) هر ۳ سال *
*اگر جواب آزمایش مثبت است، باید کلونوسکوپی انجام شود.
**از آزمایش مدفوعهای متعدد در خانه باید استفاده کرد. انجام تنها یک تست توسط ارائهدهنده خدمات بهداشتی، کافی نیست.
آزمایشهایی که میتوانند هم پولیپ و هم سرطان را تشخیص دهند باید در صورت امکان انتخاب اول شما باشند. با پزشک خود صحبت کنید تا دریابید کدام آزمایش برای شما مناسب است. اگر به دلیل سابقه خانوادگی و دیگر فاکتورها در ریسک بالای ابتلا قرار دارید؛ ممکن است لازم باشد تا از سن جوانتری اقدام به انجام این آزمایشها کنید. در مورد زمان شروع آزمایشها با پزشک خود مشورت کنید.
سرطانهای مرتبط با زنان؛ چه افرادی در ریسک هستند؟
سه مورد از شایعترین سرطانهای زنان، سرطان دهانه رحم، آندومتر (رحم) و سرطان تخمدان هستند. سرطان دهانه رحم میتواند هر زنی را که از نظر جنسی چه با شریک زن و چه با شریک مرد، فعال است؛ مبتلا کند. این نوع سرطان در زنانی که مبتلا به ویروس اچپیوی HPV یا پاپیلومای انسانی، هستند؛ بروز میکند. اگرچه اکثر زنانی که این ویروس را دارند به سرطان دهانه رحم مبتلا نمیشوند. ریسک ابتلا به سرطان رحم همچنین در زنان سیگاری، دارای اچآیوی یا ایدز ویا زنانی که به طور مرتب تست پاپ اسمیر نمیدهند؛ بالا است.
سرطان آندومتر رحم از دیواره رحم شروع میشود. تعادل هورمونی در گسترش اغلب سرطانهای رحم نقش دارد. این نوع سرطان اغلب در زنانی رخ میدهد که مورد درمان استروژنی بدون همراهی پروژسترون قرارگرفتهاند. و یا زنان دارای اضافه وزن، زنانی که هرگز باردار نشدهاند، هرگز قرصهای ضدبارداری دریافت نکردهاند، دارای تخمدانهای پلیکیستیک هستند و یا دارای سابقه خانوادگی سندروم لینچ ( سرطان روده بزرگ غیرپولیپوز ارثی) هستند.
سرطان تخمدان بیشتر در زنان سن بالا یافت میشود. زنانی که هرگز باردار نبودهاند؛ اضافه وزن دارند؛ دارای سرطان پستان هستند یا سرطان پستان داشتند و یا دارای سابقه خانوادگی سرطان پستان، روده بزرگ و تخمدان هستند، هرگز قرصهای ضدبارداری مصرف نکردهاند؛ آندروژن (هورمون مردانه) مصرف کردهاند؛ و یا مورد درمان استروژنی بدون همراهی پروژسترون قرار گرفتهاند؛ در ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان تخمدان قرار دارند.
✅ چه کار میتوانید انجام دهید؟
تست پاپ اسمیر برای تشخیص سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار میگیرد اما سرطان تخمدان و رحم را نمیتواند تشخیص دهد. این تست میتواند تغییرات در دهانه رحم یا سرویکس را پیش از آنکه سرطانی شوند پیدا کند. انجمن سرطان آمریکا توصیه میکند تا تمام زنان از سن ۲۱ سال به بعد برای تشخیص سرطان دهانه رحم، هر سه سال یک بار تست پاپ اسمیر بدهند. با شروع ۳۰ سالگی، ترجیح براین است که تست پاپ اسمیر همراه با تست ویروس اچپیوی هر پنج سال یکبار انجام شود. این آزمایشها باید تا سن ۶۵ سالگی مرتباً انجام شوند. یک گزینه مناسب دیگر برای زنان بین ۳۰-۶۵ سال این است که هر سه سال تنها تست پاپ اسمیر بدهند.
از خود در برابر بیماریهای مقاربتی محافظت کنید. زنان لزبین و زنان دوجنسگرا در هنگام آمیزش جنسی با شریک زن خود باید از کاندوم زنانه استفاده کنند. این مسئله میتواند احتمال ابتلا افراد به ویروس اچپیوی را کاهش دهد. این تصور که در رابطه جنسی بین دو زن هیچ بیماری جنسی منتقل نمیشود اشتباه و غلط است.
نسبت به علائم، سرطان رحم و سرطان دهانه رحم آگاه باشید، مانند خروج مایعات غیرمعمول از واژن، خونریزی یا لکهبینی. سرطان تخمدان علائم مبهمی دارد. مانند تورم در ناحیه شکم، خونریزی غیرطبیعی واژن، فشار لگنی، درد پشت، درد پا، یا مشکلات گوارشی. اگر دارای این علائم هستید به پزشک خود مراجعه کنید.
راههای ارتباط با ما:
پیامک در تلگرام
کانال تلگرام
اینستاگرام
فیس بوک
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.