پیشتر در سایت دیگری استدلال کردم که محتوی و منابع نوشته (۱)اید آلیستیاند. در توضیح آن مایلم یادآوری کنم که نظرات آقای لواین بعنوان یکی از آن منابع، اساسا ایده آلیستی است و سر رشتهای از ارزیابی علمی ماتریالسم و سوسیالیسم علمی مارکس ندارد. به سخن دیگر او بر اساس بینشی متافیزیکی سعی در تفسیر ارتدکسی و کلامی سوسیالیسم بدون محتوی علمی (مادی) آن دارد. او از “فراسویه ایده الیسم و ماتریالیسم” مینویسد، درحالیکه همچنانکه پیشتر استدلال کردم، ایده آلیسم بواسطه ذات متافیزیک آن نه قابل اصلاح است و نه قابل فراسویی. اما نظرات لیواین که در سالهای اخیر در منابع مذهبی و ایده آلیستی ایران مطرح شده است پدیده تازهای محسوب نمیشود، بلکه دنبالۀ مساعی متفکرین پیشین سرمایه داری جهت مقابله و تقلیب ایده آلیستی سوسیالیسم به صورتی است که سرمایه داری را واژگون نکند. از آنجایی که صرف ضدیت و مقابله با سوسیالیسم علمی در آثاری نظیر “پیامبران دروغین” و “جامعه باز” پوپر نتوانست ارزشهای انسانی و علمی سوسیالیسم را در جهان تقلیل دهد، لذا متفکرین سرمایه داری شگرد دیگری با آن همراه کردند تا با تقلیب معیارهای مادی سوسیالیسم از طریق تفسیر ایده آلیستی آن، تاثیر فزاینده علمی ـ عملی سوسیالیسم میان اندیشمندان اجتماعی تقلیل یابد. کمااینکه متافیزیک و ایده آلیسم مهمترین مخالفین علم و سوسیالیسم علمی محسوب میشوند.
لواین و دنباله روان ایرانی آن چون از علوم (تجربی یا مادی) سررشتهای ندارند، متوجه نیستند که چون ایده آلیسم نقیض ِ متناقض علوم و منطق (محصول تجارب مادی) و سوسیالیسم مادی محسوب میشود، لذا همگرایی میان علم ماتریالیست و ایده آلیسم ممکن نیست. و از همین رو سوسیالیسم علمی بعنوان سوسیالیسم ماتریالیستی قابل همایش با ایده آلیسم متکی بر متافیزیک متناقض با ماتریالیسم نیست. به سخن دیگر لواین ایده آلیست به سبب فقر منطقی و بیسوادی نسبت به سوسیالیسم علمی متوجه نشده است که چون از یکسو ایده آلیسم و ماتریالیسم نه اینکه ضد (مادی) همدیگر بلکه نقیض (منطقی) یکدیگرند؛ و از سوی دیگر “رفع” دیالکتیکی صرفا میان ضدّین دیالکتیکی ممکن، ولی میان نقیضین منطقی ممکن نیست، لذا رفع (۲) میان ماتریالیسم و ایده آلیسم ممکن نیست.
بدیهی است که چون ایده آلیسم اساسا ضد منطق (ناشی از تجارب مادی) است، لذا نوشتجات ایده آلیستی نظیر لواین و معتقدین ایرانی او مجبورند با گره زدن آسمان به زمین و روایت داستانهای طولانی منظور اصلی خود را در جهت تقلیب علمی ـ مادی سوسیالیسم به نفع استحکام سرمایه داری بیان کنند. همچنانکه صرفا عناصر و جنبههای واقعی یا مادی سوسیالیسم علمی هستند که میتوانند تسلط سرمایه داری را تهدید کنند. لذا منظور اصلی لواین و تابعین او از همگرایی سوسیالیسم علمی و ایده آلیسم صرفا تقلیب سوسیالیسم ماتریالیستی به نفع تحکیم سرمایه داری واقعا موجود است. اما از آنجایی که ایده آلیسم بواسطه مخالفت با واقعیات مادی وسیلهای جز کلام و تفسیر کلامی دنیای صرفا مادی در دست ندارد، لذا نظرات ایده آلیستی لواین و طرفدارنش مجبور به تفصیل کلام و تعبیر “ادبی” سوسیالیسم است. بر خلاف تصور ایده آلیستهای ایرانی (۱) رنسانس معاصر سوسیالیسم علمی نه اینکه ناشی از داستانپردازیهای ایده آلیستهای سرمایه داری نظیر لواین بلکه منعکس در آثار اندیمشندان علمی نظیر توماس پیکتی است که بیانگر واقعیات تاثیر مادی مخرب سرمایه داریاند. حواشی و توضیحات:
حواشی و توضیحات:
(۱) https://www.tribunezamaneh.com/archives/110005
(۲) sublation
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.