عاطفه به همراه یک پسر به وسیله ماموران منکرات شهرستان کنگاور بازداشت شد . پلیس این موضوع را به پدر عاطفه اطلاع می دهد . پدر دختر را از پلیس تحویل می گیرد و وقتی به خانه می رسند او را با ضربات متعدد چاقو به قتل می رساند .مادر عاطفه نیز که برای حفاظت از دختر خود مداخله کرده بود؛ با ضربات چاقوی همسرش ضربات مجروح می شود . پدر عاطفه پس از دستگیری در زندان تهدید کرده که اگر آزاد شود دختر ۱۶ ساله اش را نیز به قتل می رساند.۱
فرشته نجاتی نیز دختری ۱۸ ساله بود که پس از دو سال زندگی با مردی که ۱۸ سال از او بزرگتر بود، به خانه پدرش بازگشت. اما پدرش به اتهام رابطه نامشروعی که هیچ گاه اثبات نشد، او را سر برید.۲
داستان زنانی که به وسیله پدر یا برادر و حتی پسران خود و به نام حفظ ناموس و شرف کشته می شوند اگر چه دردناک است ولی دیگر تکراری است . تکرار می شود و از دست فعالان حقوق زن و حقوق بشر کاری ساخته نیست چرا که قوانین ایران نیاز به تغییر جدی برای مقابله با این قبیل قتلها دارد .در ماده ۲۲۰ قانون مجازات اسلامی آمده است «در صورتی که پدر یا جد پدری که فرزند خود را بکشد قصاص نمی شود و به پرداخت دیه قتل به ورثه و تعزیر محکوم خواهد شد.
در ماده ۶۳۰ قانون مجازات اسلامی نیز آمده است: «هرگاه مردی همسر خود را در حال زنا با مرد اجنبی مشاهده کند و علم به تمکین زن داشته باشد، می تواند در همان حال آنان را به قتل برساند و در صورتی که زن مکره (ناراضی) باشد، فقط مرد را می تواند به قتل برساند. حکم ضرب و جرح نیز مانند قتل است. ۳
به گفته کارشناسان حقوقی، این دو ماده، به نوعی مجوز قتل های ناموسی را صادر کرده و با استناد به این دو ماده است که مرتکبان قتل های ناموسی با کمترین مجازات روبرو شده و از چنگال عدالت می گریزند.متاسفانه در ایران آمار دقیقی از قتل های ناموسی نیست ولی بر براساس همین آمارهای موجود ۱۵ درصد قتلها در ایران ، در سالهای ۹۱ و ۹۲ تحت عنوان “ناموس” بوده.
طبق آمار صندوق جمعیت سازمان ملل متحد سالانه نزدیک به ۵ هزار زن در دنیا تحت عنوان “حفط شرف و ناموس” به قتل میرسند و ایران یکی از مناطقی است که این قبیل قتل ها در آن اتفاق می افتد . نکته دردناک دیگر اینکه در نظامهای طایفهای و عشیره ای، زن باید مو به موی قوانین طایفه و عشیره را رعایت کند و این زن است که می تواند مردی را سرشکست یا سربلند کند .تخطی از قوانین عشیره یا طایفه و یا رسوم محلی آن باعث شکسته شدن غرور و آبرو مرد می شود و حیثیت مرد را لکهدار میکند. به باور عشیرهی لکه ننگ تنها با خون زن شسته میشود. به همین دلیل همیشه سوءظن به زنان وجود دارد و هر ارتباط مشکوک یا شایعه و خبری میتواند به قتل زنها منجر شود.
این حس بدبینی نه تنها در میان مردان نسبتبه زنانشان وجود دارد، بلکه در میان برادران به خواهران و پدران به دختران هم وجود دارد . در کنار سایر عوامل، “روابط عشیرهای” حاکم بر برخی مناطق را علت وقوع قتلهای ناموسی میداند: «در این مناطق عشیره حرف اول را میزند. اگر رئیس عشیره گفت این زن باید کشته شود، باید کشته شود. منتها در کردستان ایران رئیس عشیره نیست، اینجا رئیس خانواده است؛ پدر است، پسر است، برادر است، پسرعموست و مردهای نزدیک فامیل که فرمان قتل زن را صادر میکنند».
همین چند هفته پیش براساس خبری از خبرگزاری های داخلی از ایران در شهر تربت جام دو دختر جوان به دلایل ناموسی به دست پدرشان کشته شد ند چند هفته پیش نیز مردی به نام عارف عزیزی در یکی از شهرهای اطراف ارومیه، دخترش به اسم مهناز را به دلیل (مسائل ناموسی و اخلاقی) به قتل رساند. در سه ماه پایانی سال ۱۳۹۱ تنها در شهر مریوان و روستاهای اطراف آن سه مورد قتل ناموسی رخ داده که مقتولان زن بودند؛ دو مرد نیز در پیرانشهر قربانی قتل ناموسی شدند.
بر اساس گزارش نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، تنها در سال ۱۳۸۸ در شهر اهواز ۱۵ زن قربانی قتل ناموسی شدند. بر اساس همین گزارش، در سال ۱۳۹۰ در کل ایران ۳۴۰ زن قربانی قتل ناموسی شدند. بیشتر این قتلها در مناطق کردستان و خوزستان اتفاق افتاده است . ۴چندی پیش نیز رییس کل دادگستری استان کرمان ،علی توکلی در ارتباط با قتلهای ناموسی که دراین استان اتفاق افتاده بود به خبرگزاری ایسنا گفت : این قتلها قطعا قتل عمد محسوب شده و هیچ توجیهی ندارد . ریشه بسیاری ازاین قتلها که در منطقه جنوب استان کرمان اتفاق میافتد، ناموسی است، یعنی به صرف ارتباط یک دختر و پسر، خانواده دختر مرتکب قتل دختر یا خواهر خود میشوند که این رفتار غیرشرعی و غیرانسانی است. او از سران طوایف، متنفذان منطقه، ائمه جمعه و جماعات و دستاندرکاران امور فرهنگی خواسته است که این دیدگاه و باور را تغییر دهند. ۵
قبل از این مقام قضایی استان کرمان، آبان ماه سه سال پیش بود که دادستان عمومی و انقلاب تهران خواستار تشدید مجازات قتلهایی مبنی بر جنسیت بهویژه قتلهای ناموسی و حذف یا اصلاح ماده ۶۳۰ قانون مجازات اسلامی شده بود . دادستان تهران که سه سال رییس کل دادگستری استان خوزستان بوده، معتقد است که «قتلهای ناموسی در چند استان مطرح است و این قتلها ناشی از سوءظنهای اثباتنشدهای در این جوامع است .
همین که مردان به خواهر، همسر، دختر یا سایر نزدیکان خود سوءظن داشته باشند همین سوءظن برای ارتکاب آنها به قتل کافی است و نیاز به اثبات و شهود ندارد. جنایتهای ناموسی یا قتل ناموسی به ارتکاب خشونت و اغلب قتل زنان یک خانواده به دست مردان خویشاوند خود گفته میشود. این زنان به علت «ننگین کردن شرافت خانواده خود» مجازات میشوند. این ننگ موارد گوناگونی را شامل میشود؛ از خودداری از ازدواج اجباری، قربانی یک تجاوز جنسی بودن، طلاق گرفتن تا رابطه با جنس مخالف یا ارتکاب زنا. برای اینکه فردی قربانی جنایتهای ناموسی شود، فقط این گمان که او آبروی خانواده را بر باد داده است کافی است.و این در حالی است که در سال ۲۰۰۰ مجمع عمومی سازمان ملل قطع نامه ای برای از بین بردن قتل های ناموسی تصویب کرد که ۱۲۵ کشور آن را امضا کردند و متاسفانه ایران آن را امضا نکرد.
http://www.balatarin.com/permlink/2014/5/28/358183 ۱
۲- https://www.balatarin.com/links/recent
۳ – http://www.ghavanin.ir/detail.asp?id=1232
۴- http://bidarzani.com/9526
۵- http://www.jamejamonline.ir/NewsPreview/1142242637777501390
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.