سوفی بربی-
ترجمه رویا منجم-
علاقهی رنسییر با دنبال کردن کارش در رشتهی فلسفهی سیاسی، در این سالها به فرهنگی دیدنی (بصری) و رابطهی میان سیاست و زیباییشناسی کشیده شد؛ دو رشتهای که بنا به دریافت رنسییر، به جای آنکه خودمختار باشند، به شکلی درونزدادی به یکدیگر تعلق دارند. در حالیکه کتاب تازهاش برخی از نظریههایی را بازبینی میکند که پیش از ان در زیباییشناسی سیاست پرورانده بود، بازاندیشیهای تازهاش، او را به گفتوشنود نمونههای خاصی کشانده که از نمایشگاههای هنری این سالها بیرون کشیده شده است. چنین مینماید که بیماری در زیباییشناسی روشی کاری برای پی بردن به سرشت سیاسی زیباییشناسی در زمینهی خاص هنر امروز پیشنهاد میدهد که در عین حال، راززدایی تندرستیبخشی از “هنر انتقادی” دههی شصت و میراثش است.
برای رسیدن به این هدف، برنامه رنسییر بیشتر جاهطلبانه است: دربرگیرندهی چیزی جز برداشتهای تارتارشدهای نیست که ما معمولا خوش و خرم با آنها میرویم: مدرنیسم و پستمدرنیسم، هنر خودمختار و آوانگارد. نقطهی خروج او کار دوباره روی برداشت زیباییشناسی است، اصطلاحی که به گمان او در این سالها مورد یورش گفتوشنودهای روشنفکرانهی فرانسه بوده است. از همه بیشتر به نوشتههای چاپشدهی آلن بادیو، ژان ماری شافر پاسخ میدهد و گفتوگوی درازمدت خود را با کار ژان فرانسوآ لیوتار در بارهی “پالایشیافته و برین” بازگو میکند. با بازگشت به سرچشمههای اصطلاح زیباییشناسی در میانهی سدهی هجدهم، رنسییر میگوید که برخلاف تعریفی که معمولاً از زیباییشناسی میشود، این یک رشته نیست بلکه بیشتر یک “نظام خاص شناسایی کردن هنر” است، یعنی راهی خاص که به یاری آن هنر در زمینهی تاریخی یا اجتماعی دانستهای به عنوان هنر شناسایی میشود. بنابراین هنر هرگز به صورت انتزاع هستی ندارد، بلکه همیشه راهوارهای از راهی است که در دورهها یا نظامهای متفاوت ـ که رنسییر سه تا از آنها را شناسایی کرده ـ درکودریافت میشود.
در نظام اخلاقی که در جمهور افلاطون نمونهپردازی شده، یک مجسمه بر اساس پرسش راستگویی و کپی بودن سنجیده میشود. در نظام بازنماییکننده، مجسمه در درون نظام سلسلهمراتب سبک و ژانر و در رابطه با کیفیتهایی مانند زیردستی و بسندگی در موضوع و بازنمایی آن دیده میشود.
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
نظرات
ما که از این متن چیزی نفهمیدیم، اگر خانم منجم لطف کنند و با زبانی که مشخص شود متن و مفهوم زیباییشناسی رانسیر را هضم کرده است، برای ما توضیح بدهد چطور استتیک سیاسی ست. با تشکر.
شنبه, ۲۵ام آذر, ۱۳۹۱