عدالت برای ایران، ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۴: «جنسیت X، تجربه زیست همجنسگرایان و ترنسجندرها در ایران»، همزمان با روز جهانی مبارزه با هموفوبیا و ترنسفوبیا منتشر شد. این کتاب، حاصل تحقیقی سه ساله و مصاحبه عمیق با ۱۰۵ تن از اعضای جامعه اقلیتهای جنسی ایرانی در ایران، ترکیه و سایر کشورها است.
جنسیت X، که شادی امین آن را به رشته تحریر درآورده است، برای نخستین بار، روایتی از درون خود جامعه ال جی بی تی، است که تجربه عینی روزمره زندگی نویسنده و همکاران وی در ایران را با تحقیقی جامع گره می زند و آن را در یک بستر تئوریک عرضه میکند. در این کتاب، نویسنده از نظریات جودیت باتلر و میشل فوکو برای تبیین چالشهای روزمره زندگی در جامعهای عمیقا دوجنسگونه بهره گرفته است. در عین حال، اصول حقوق بینالملل، برای روشن کردن اینکه چگونه حقوق اولیه همجنسگرایان و ترنسجندرها در ایران نقض میشود به دقت بررسی و قوانین ایران با آن محک زده شده است.
این تحقیق نشان میدهد که مجموعه شرایط زیست همجنسگرایان و ترنسجندرها، در خانواده، جامعه، نظام مشاوره و پزشکی و در مقابل نهادهای رسمی بهگونهای است که وجود رضایت آگاهانه و مختارانه را در هرگونه انتخابی برای تغییر جنسیت، به طور جدی مورد تردید قرار میدهد.
یکی دیگر از ویژگیهای «جنسیت X» این است که جنبههای مختلف زیست غیردگرجنسگرایانه را در کشوری مثل ایران بررسی کرده است و به موضوعاتی چون خشونتهای خانوادگی و اجتماعی، ازدواج اجباری، قوانین مربوط به حجاب و مبدل پوشی، برخورد نیروی انتظامی و نهادهای آموزشی و نیز، خشونت علیه همجنسگرایان و ترنسجندرها در نظام روانشناسی و پزشکی می پردازد که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
یافتههای این کتاب به روشنی نشان میدهد که در ایران، برای خلاصی یافتن از معضل وجود افراد دارای هویت جنسیتی و گرایش جنسی متفاوت با گفتمان سرکوبگر موجود و تبدیل آنها به انسانهای «نرمال» (زن و مرد دگرجنسگرا)، دو راه حل پیش روی آنها گذاشته میشود: یا با پذیرش درمانهای ترمیمی که غیرانسانی و از مصادیق شکنجه پزشکی است، گرایش جنسی خود به همجنس را معالجه کنند و یا، به عنوان بیمار مبتلا به اختلال هویت جنسیتی، طبقهبندی شده و وادار به طی روند تغییر جنسیت میشوند که شامل هورموندرمانیهایی با عوارض غیرقابل بازگشت و مجموعه عملهایی که به عقیمشدن انجامیده و آثار بسیار سوء جسمانی دارند، میشود. عدم پذیرش هر یک از این «راه حل» ها که با موازین و استاداردهای بینالمللی حقوق بشر منطبق نیستند، برای بیشتر افراد همجنسگرا یا ترنسجندر، زندگی زیر سایه انکار هویت، تحقیرشدگی، خشونت خانوادگی و ترس دائم از آشکارشدن و طرد اجتماعی و تهدید و بازداشت را به همراه خواهد آورد.
این تحقیق نشان میدهد که مجموعه شرایط زیست همجنسگرایان و ترنسجندرها، در خانواده، جامعه، نظام مشاوره و پزشکی و در مقابل نهادهای رسمی بهگونهای است که وجود رضایت آگاهانه و مختارانه را در هرگونه انتخابی برای تغییر جنسیت، به طور جدی مورد تردید قرار میدهد. مصاحبههای متعدد این کتاب همچنین آشکار میسازد که حتی کسانی هم که تن به عملهای تغییر جنسیت میدهند، اگرچه از گزند مستقیم قوانین تبعیضآمیز و خشن علیه اقلیتهای جنسی دور خواهند شد، اما در بیشتر موارد قادر به زدودن «داغ ننگ» متفاوت بودن با آنچه ساختار قانونی و فرهنگ حاکم، «طبیعی» میدانند، از پیشانی خود و کسب وجهه اجتماعی که برای یک زندگی عادی لازم است، نخواهند بود.
این کتاب، نقش نظام پزشکی و روانشناسی را در نقض حقوق همجنسگرایان و ترنسجندرها به روشنی نشان میدهد و سعی در پاسخگو کردن پزشکان، روانشناسان و روانپزشکان در قبال عدم تطبیق رفتارها و تشخیصهایشان با استانداردها و موازین بین المللی دارد.
بخشهای مهمی از کتاب جنسیت X به روند تغییر جنسیت و نحوه برخورد مشاوران، روانپزشکان و پزشکان جراح با اشخاص دارای گرایش جنسی یا هویت جنسیتی متفاوت اختصاص دارد. این کتاب، نقش نظام پزشکی و روانشناسی را در نقض حقوق همجنسگرایان و ترنسجندرها به روشنی نشان میدهد و سعی در پاسخگو کردن پزشکان، روانشناسان و روانپزشکان در قبال عدم تطبیق رفتارها و تشخیصهایشان با استانداردها و موازین بین المللی دارد.
این کتاب دعوتی است برای به چالش کشیدن تعاریف تا کنونی در مورد جنس و جنسیت، و در عین حال فراخوانی منحصر به فرد است در اعاده حیثیت از جامعه اقلیت جنسی در ایران و ثبت تاریخ و روایات آنان.
کتاب جنسیت X، از انتشارات مشترک شش رنگ (شبکه لزبین ها و ترنسجندرهای ایرانی) و عدالت برای ایران است. نسخه آنلاین آن در این لینک قابل دسترسی است و برای دریافت نسخه چاپی، میتوانید با این ایمیل تماس بگیرید: info@justiceforiran.org
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.