در حالی که حسن روحانی در مقام ریاست جمهوری ایران، همین چند ماه پیش زندانی بودن حتی یک نفر را به جرم روزنامهنگاری در کشور بهوضوح انکار کرد، نام ایران هنوز هم مثل سالهای گذشته در فهرست بزرگترین زندانهای روزنامهنگاران در جهان قرار دارد.
براساس بیلان «خشونت علیه روزنامهنگاران در سال ۲۰۱۴» که امروز توسط سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر شده، ایران با ۱۹ زندانی از میان ۱۷۸ روزنامهنگار و وبنگار زندانی در سراسر جهان، بعد از چین و اریتره بهترتیب با ۲۹ و ۲۸ زندانی، در مقام سومین زندان بزرگ روزنامهنگاران در جهان قرار دارد. مصر و سوریه نیز با ۱۶ و ۱۳ زندانی، در جایگاههای بعدی قرار دارند.
همچنین در سال جاری، ۸۵۳روزنامهنگار و شهروند وبنگار بازداشت و زندانی شدهاند. آماری که نسبت به سال ۲۰۱۳ بیش از سه درصد رشد داشته و ایران در این زمینه هم با ۴۵ مورد بازداشت، پس از اوکراین و مصر، در مقام سوم قرار گرفته.
سازمان روزنامهنگاران بدون مرز که یک سازمان غیرانتفاعی بینالمللی برای دفاع از آزادی مطبوعات و اطلاعرسانی وحمایت از خبرنگاران و روزنامهنگاران است، هرسال با انتشار بیلانی سالانه، به بررسی وضعیت روزنامهنگاران در سراسر جهان میپردازد.
براساس آمارهای این سازمان، ۵ کشور مرگبار برای روزنامهنگاران در سال جاری به ترتیب عبارت بودند از: سوریه، فلسطین، اوکراین، عراق و لیبی.
از سال ۲۰۰۵ تا امروز، ۷۲۰ خبرنگار به هنگام انجام وظیفه خود کشته شدهاند و از این تعداد، ۶۶ نفرشان در سال جاری جان خود را از دست دادهاند. رقمی که نسبت به ۷۱ روزنامهنگار کشتهشده درسال ۲۰۱۳، اندکی کاهش یافته.
اما از سویی، تعداد روزنامهنگارانی که در سال جاری، راه مهاجرت و تبعید در پیش گرفتهاند، نسبت به سال پیش دو برابر شده است. در این زمینه هم ایران با تعداد ۹ نفر از میان ۱۳۹ نفر در سراسر جهان، در مقام چهارم قرار دارد.
سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرده که در حال حاضر ۴۰ روزنامهنگار در دنیا گروگان هستند و در سال جاری، ۱۱۹ روزنامهنگار ربوده شدهاند؛ آماری که نسبت به سال٢٠١٣ بیش از ٣٧ درصد افزایش داشته. ۳۳ نفر در اوکراین، ۲۹ نفر در لیبی، ۲۷ نفر در سوریه و ۲۰ نفر در عراق و ده نفر هم در دیگر کشورهای جهان.
در سال ۲۰۱۴، ۱۸۴۶ روزنامهنگار در سراسر جهان مورد تعرض و تهدید قرار گرفتهاند. تهاجماتی که بیشترینٍ آنها بهترتیب در کشورهای اوکراین، ونزوئلا، ترکیه، لیبی و چین اتفاق افتاده. آمار این موارد هم نسبت به سال گذشته بیش از ۱۶ درصد رشد داشته.
همچنین، بهکارگیری خشونت، و نمایش جنایت و تهدید نسبت به روزنامهنگاران بیش از پیش افزایش داشته است. جنایاتی که بیش از گذشته بربرمنشانه شدهاند: همچون سربریدن روزنامهنگاران در برابر دوربین توسط اعضای گروه داعش.
جنایاتی که هدف عاملان و آمران آنها ممانعت از اطلاع رسانی مستقل و بازداشتن نگاهها از بیرون به حوادث است. سیاستی که البته همواره با شکست مواجه شده و خصوصا امروز در عصر ارتباطات، با تلاشهای همیشگی روزنامهنگاران در سراسر دنیا، در توان هیچ کس نیست که خبری را برای مدت زیاد از چشم دنیا پنهان نگه دارد.
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.