علی جلالی
در حالی که حجاب و از همه مهمتر چادر مشکی به عنوان حجاب برتر، یک دغدغه اصلی و مهم برای مسئولان کشور بوده و از خط قرمزهای نظام جمهوری اسلامی به حساب می آید و هر ساله بودجه های سنگینی هم برای انجام تبلیغات و عرضه آن از سوی بخش های مختلف صورت می گیرد، اما با این حال پارچه ای با این میزان مصرف در کشور، به عنوان یک نیاز اصلی، آنهم در حجمی بسیار بالا وارد شده و طی گذشت سه دهه هنوز هیچ بخشی از مسئولان سیاسی و اقتصادی، تصمیم به توسعه و تولید بیشتر این محصول به گفته خودشان مهم در کشور نگرفته اند.
این در حالیست که سالانه میزان قابل توجهی از این نوع محصول صنایع نساجی به شکل های مختلف، رسمی و قاچاق به بازارهای مصرف در کشور راه یافته و به گفته فعالان این بخش، میزان ارزبری آن را در سال نزدیک به ۱۰۰میلیون دلار برآورد کرده اند.
پیش از انقلاب، صنایع نساجی کشور با رویکرد توسعه و افزایش تولید و همچنین با نیم نگاهی به توسعه صادرات این محصول در آینده نه چندان دور مورد توجه قرار گرفت و به نسبت آن زمان نیز کارخانه هایی در کشور راه اندازی شد، که متأسفانه بعد از انقلاب اسلامی و گذشت سه دهه از آن؛ نه تنها روند رو به رشد خود را طی نکردند، بلکه امروز در وضعیتی اسفناک قرار گرفته و بخش اعظمی از کارکنان و نیروی ماهر آن نیز شغل خود را از دست داده اند.
منابع خبری کشور اما پیش از این در خصوص حجم بالای واردات پارچه چادر مشکی به کشور در مقاطع مختلف زمانی گزارش ها و اخباری را منتشر کرده و از وضع بد تولید و همچنین حجم بالای واردات و در کنار آن؛ عملی نشدن وعده های مسئولان و از همه مهمتر بی اهمیتی نمایندگان مجلس در این خصوص اطلاع رسانی کرده اند.
شاید آنچه که امروز در رسانه های اصولگرا به عنوان گزارش های اقتصادی خودنمایی می کند و به آن با حساسیت زیاد پرداخته می شود، مسئله ایست که طی سالیان دراز و با بی توجهی بخش های مختلف اقتصادی و سیاسی به شکل معضل موجود درآمده و بنابر اخبار منتشر شده، چند کارخانه موجود هم در سال های گذشته نه تنها مورد توجه و توسعه قرار نگرفته اند، بلکه با توجه به نیاز کشور و تبلیغات و اراده مستقیم مسئولان عقیدتی و امنیتی برای افزایش پوشش حجاب برتر با چادر، مورد بی مهری و کم توجهی قرار گرفته اند.
براساس اعلام انجمن صنایع نساجی در سال گذشته ۹۵درصد از نیاز بازار پارچه چادر مشکی از طریق واردات تامین شده است. این در حالیست که چند سال پیش یکی از کارخانههای داخلی براساس نتایج تحقیقاتی که انجام داده بود اعلام کرد که موفق به تولید بافت پارچه چادر مشکی و دسترسی به تکنولوژی رنگ این نوع پارچه شده است. با این وجود تولید پارچه چادر مشکی در این کارخانه عملا به جایی نرسید. همچنین براساس اعلام این انجمن، سه کارخانه دیگر هم با هدف تولید پارچه چادر مشکی احداث شدند که از بین آنها فقط کارخانه حجاب شهرکرد در زمینه تولید پارچه چادر مشکی آن هم به میزان بسیار محدود فعال است؛ به طوری که حجم تولید این کارخانه تنها پنج درصد از نیاز بازار داخلی را پوشش میدهد.
لایحه ای که در مجلس گم شد!
براساس آمار منتشر شده نیاز سالانه کشور به پارچه چادر مشکی حدود ۴۰میلیون متر برآورد میشود که از این مقدار تنها حدود دو میلیون متر آن از طریق تولیدات داخل تامین میشود.
دو سال پیش از این هم دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت از تدوین لایحهای به منظور حمایت از تولیدکنندگان پارچه چادر مشکی خبر داد. قرار بود این لایحه در مجلس مطرح و با تصویب آن از تولیدکنندگان این محصول به صورت ویژه حمایت شود. با این وجود تا به امروز هیچ اطلاعی از سرنوشت این لایحه و اقدامات نمایندگان مجلس در دست نیست.
پیشتر جمشید بصیری تهرانی، دبیر سابق انجمن صنایع نساجی درباره اینکه گفته میشود یک گروه سیاسی خاص در کشور در موضوع واردات پارچه چادر مشکی به کشور فعالیت زیادی دارد، گفته بود که ۹۰درصد بازاریها وابسته به این حزب سیاسی خاص هستند، اما این دلیل نمیشود که این افراد بخواهند در تولید داخلی پارچه چادر مشکی اخلال ایجاد کنند.
هنوز آمار دقیقی نداریم
روز گذشته یک عضو هیأت مدیره جامعه متخصصین نساجی در گفت و گو با خبرگزاری منتقد دولت از واردات ۴۰میلیون دلاری پارچه چادر مشکی به کشور خبر داد.
علیرضا حائری با اشاره به این مطلب، از چندین نوبت مکاتبه با سازمان توسعه تجارت کشور برای جلوگیری از واردات پارچه لباسی به نام چادر مشکی و بی نتیجه بودن آن اطلاع رسانی کرد و در ادامه بدون اشاره به تاریخ مکاتبات انجام شده به خبرگزاری فارس گفت:” برای واردات پارچه چادر مشکی به کشور، تعرفه جداگانهای وجود ندارد و فقط در کتاب مقررات صادرات و واردات در بخش شماره تعرفه پارچههای لباسی، تبصرهای در نظر گرفته شده که بر اساس آن، تعرفه واردات پارچه چادر مشکی حدود ۱۰درصد است.”
وی با بیان اینکه تعرفه واردات پارچههای لباسی حدود ۵۰درصد لحاظ میشود، گفت: “با توجه به اینکه تعرفه واردات پارچه چادر مشکی پایینتر از تعرفه پارچههای لباسی است، برخی واردکنندگان پارچه لباسی، آن را به عنوان پارچه چادر مشکی اظهار میکنند تا تعرفه کمتری را پرداخت کنند.”
وی تصریح کرد: “به همین دلیل آمار صحیح و شفافی از واردات پارچه چادر مشکی وجود ندارد و مقدار زیادی پارچه لباس شب زنانه با عنوان پارچه چادر مشکی به کشور وارد میشود که نباید آنها را جزء آمار واردات پارچه چادر مشکی لحاظ کنیم.”
حجم بالای قاچاق و ورود غیر رسمی
حائری با بیان اینکه طی دو، سه سال اخیر چندین بار با گمرک و سازمان توسعه تجارت مکاتبه کردهایم تا شماره تعرفه مجزایی برای واردات پارچه چادر مشکی تعریف شود، گفت: “این مسئله تاکنون عملی نشده و به همین دلیل در مورد واردات پارچه چادر مشکی آمار متفاوتی از ۵۰میلیون متر تا ۱۰۰میلیون متر در سال عنوان میشود.”
وی تأکید کرد: “البته اعمال تعرفه جداگانه برای پارچه چادر مشکی نیز به طور کامل مشکل نبود آمار دقیق واردات این محصول را برطرف نمیکند، زیرا بخشی از این پارچه از طریق قاچاق، کالای همراه مسافر و یا تجارت چمدانی به کشور وارد میشود.”
عضو هیأت مدیره جامعه متخصصین نساجی ایران با بیان اینکه میزان مصرف پارچه چادر مشکی در کشور حدود ۵۰میلیون متر در هر سال برآورد میشود، گفت: “در کشور حدود ۵تا ۶میلیون متر پارچه چادر مشکی شامل پارچه کرپ و بافت ساده تولید میشود، ولی بقیه نیاز کشور از طریق واردات تأمین میشود.”
وی افزود: “شرکت کرپناز حدود ۴میلیون متر ظرفیت تولید پارچه چادر مشکی دارد و یک تا ۲میلیون متر پارچه نیز توسط کارخانههای متفرقه تولید میشود.”
وی تصریح کرد: “به این ترتیب سالانه حدود ۴۰تا ۴۴میلیون متر پارچه چادر مشکی به کشور وارد میشود که ارزش آن حدود ۴۰میلیون دلار است.”
واردات ۱۰۰میلیون دلاری
روز یکشنبه نیز پایگاه خبری فرهنگ انقلاب اسلامی، در مطلبی با عنوان “واردات ۱۰۰میلیون دلاری چادر مشکی” از سیاست های اقتصادی دولت روحانی انتقاد کرده و حجم فعلی واردات چادر مشکی به کشور را بسیار بالا دانست.
این پایگاه خبری نزدیک به اصولگرایان جبهه پایداری در گزارش خود نوشت:”وعدههای وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره حمایت ویژه از تولیدکنندگان داخلی پارچه چادر مشکی در حالی همچنان ادامه دارد که طبق برخی آمارها در حال حاضر حاضر سالانه بیش از ۱۰۰میلیون دلار از این محصول به صورت رسمی وارد کشور میشود و آمار واردات غیررسمی و قاچاق نیز زیاد برآورد میشود.”
به گزارش فرهنگ نیوز ، مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت در سفر اخیر خود به لرستان اعلام کرد که مطابق برآورد نیازهای صورت گرفته باید چهار یا پنج واحد تولید پارچه چادر مشکی در کشور ایجاد شود.
به گزارش این پایگاه منتقد دولت، با انتقاد به گفته گلناز نصرالهی که از حمایت ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت برای توسعه و ایجاد واحدهای تولید پارچه چادر مشکی در کشور خبر می داد نوشت:”البته وی مشخص نکرده منظور از این حمایت ویژه دقیقا چیست. نصرالهی اینرا نیز گفته که چهار یا پنج کارخانه تولید چادر مشکی با مساحتی بالغ بر ۱۵میلیارد متر مربع در کشور باید ایجاد شود که لرستان ظرفیت استقرار یکی از این کارخانهها را در خود دارد.”
حمایت های ناکافی
فرهنگ نیوز همچنین در ادامه مطلب خود با اشاره به خبر منتشر شده در ایسنا مربوط به واردات ۱۰۰میلیون دلار پارچه چادر مشکی در کشور نوشت:”در همین حال به گفته رئیس هیئت مدیره انجمن صنایع نساجی هماکنون سالانه بیش از ۱۰۰میلیون دلار پارچه چادر مشکی به صورت رسمی وارد کشور میشود که میزان قاچاق این محصول نیز بسیار بالاست. از سوی دیگر در حال حاضر کارخانه حجاب شهرکرد متعلق به بنیاد مستضعفان بزرگترین تولیدکننده پارچه چادر مشکی در کشور محسوب میشود.”
این پایگاه خبری نزدیک به اقلیت مجلس در ادامه نوشت:”در همین حال، براساس تازهترین آمار گمرک ایران در چهار ماهه نخست سال جاری نیز حدود ۲۶میلیون دلار پارچه چادر مشکی از کشورهای امارات، چین، ژاپن، کرهجنوبی و ترکیه وارد کشور شد. اما مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت در حالی وعده حمایت ویژه از تولیدکنندگان پارچه چادر مشکی را داده که در حال حاضر صنعت نساجی کشور با مشکلات زیادی مواجه بوده و به نظر میرسد حمایتها از این صنعت اشتغالزای کشور چندان کافی نبوده است.”
کاهش ۲۰۰هزار نفری شاغلان
فرهنگ نیوز در بخش دیگری از گزارش خود به اظهارات مظفر چلمغانی، دبیر انجمن نساجی استان اصفهان اشاره کرد که به تازگی در همین زمینه از مشکلات زیاد نساجی اصفهان و کارخانههای این استان به عنوان یکی از قطبهای صنعت نساجی کشور سخن گفته و ظرفیت این صنعت را در استان اصفهان نزدیک به ۴۰تا ۵۰درصد عنوان کرده بود.
به نوشته این پایگاه خبری، به تازگی نیز مشکلات فعالان صنعت نساجی در کمیسیون صنایع و معادن مجلس مورد بررسی قرار گرفت که در همین زمینه حسینی صدر، عضو کمیسیون به ایسنا اعلام کرد که تعداد شاغلان صنعت نساجی از ۴۰۰هزار نفر به ۳۰۰هزار نفر کاهش یافته و اگر به مشکلات صنعت نساجی پرداخته نشود امکان کاهش تعداد فعالان این صنعت به ۲۰۰هزار نفر نیز وجود دارد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.