هدر رفت آب؛ از هر ۱۰۰ لیتر ۳۵ لیتر!

یک کارشناس منابع آب گفت: ۹ هزار کیلومتر خط انشعاب آبرسانی در تهران وجود دارد که ۳ هزار کیلومتر آن فرسوده است و از این میزان از هر ۱۰۰ لیتر آب ۳۰ تا ۳۵ لیتر هدر می‌رود. تورج فتحی اظهار کرد: ایران کشوری است که در منطقه خشک و نیمه‌خشک قرار دارد و بعد از آخرین دوران یخبندان تاکنون همواره در معرض خشکسالی و قحطی آب قرار داشته است. او با بیان اینکه باید مشکل کم‌آبی به صورت ریشه‌ای و اساسی برطرف شود افزود: ابتدا وزارت نیرو باید در یک برنامه زمان‌بندی شده مشکل خطوط فرسوده آبرسانی و هدر رفت آب را برطرف و در گام بعدی آب شرب را از آب غیرشرب (خام) جدا کند. فتحی ادامه داد: در کشوری مانند ژاپن که مشکل منابع آبی و بارندگی ندارد آبی که برای شرب استفاده می‌شود از آب غیرشرب که برای مصارف دیگر مانند شست‌وشو استفاده می‌‌شود، تکفیک شده است؛ در حالی که در کشور ما همان آبی که برای شرب استفاده می‌شود کاربرد بهداشتی هم دارد ازاین رو مصرف آب بسیار بالا می‌رود.
او تاکید کرد: قطعا اطلاع‌رسانی و آموزش هم تاثیر زیادی در کاهش مصرف آب نخواهد داشت زیرا وقتی آب شرب و خام از یک مخزن استفاده شود خود به خود مصرف بالا می‌‌رود. این کارشناس منابع آب افزود: بنابراین دولت باید جداسازی آب شرب و غیرشرب را در برنامه فوری کاری خود قرار دهد. او گفت: ایران با این وضعیت کم‌آبی و خشکسالی باید قانون یا آیین‌نامه‌ای ویژه برای موضوع خشکسالی داشته باشد یا اینکه نهادی متولی مستقیم خشکسالی باشد در حالی که این طور نیست؛ سال‌هاست که با مشکل کم آبی و خشکسالی مواجه هستیم و اکنون نیز در شرایط تنش آبی قرار داریم. فتحی ادامه داد: البته برخی استان‌ها مانند فارس، هرمزگان، بوشهر و مناطق جنوبی کرمان از تنش آبی خارج شده و به مرحله بحران آبی رسیده‌اند. او تاکید کرد: یکی از اصلی‌ترین راه‌های هدر رفت آب در کشور بخش کشاورزی است، زیرا آبیاری همچنان به روش سنتی انجام می‌شود بنابراین نگاه مدیران باید تغییر کند و به جای سدسازی‌های مداوم بهتر است شبکه‌های فرسوده را بازسازی و یا روش صنعتی آبیاری را جایگزین روش سنتی در بخش کشاورزی کنند. فتحی افزود: یکی دیگر از راه‌های برون‌رفت از تنش آبی بازچرخانی آب است، یعنی آب مصرف‌شده دوباره به چرخه مصرف باز گردد و برای کارهای غیرشرب به ویژه کشاورزی از آن استفاده شود. او درباره سرانه مصرف آب در کشور گفت: بر اساس گزارش بانک جهانی سرانه مصرف آب در ایران هزار و ۴۰۰ تا هزار و ۴۳۰ مترمکعب برای هر نفر در سال است، در حالی که استاندارد جهانی مصرف بیش از هزار و ۷۰۰ مترمکعب در سال است. به گزارش ایرنا فتحی ادامه داد: با وجود اینکه مصرف آب در ایران از استاندارد جهانی پایین‌تر است اما همواره مشکل کم‌آبی داریم علت آن این است که آب شرب و غیرشرب ما از هم جدا نیست، هم اینکه آبیاری در کشاورزی کاملا به روش سنتی انجام می‌‌شود و هدر رفت آب داریم و با توجه به اینکه ایران کشوری خشک و نیمه‌خشک است این روند کم‌آبی را به وجود می‌‌آورد.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com